Slovenský pesničkár Nany Hudák vydal pred dva a pol rokom svoj piaty album Jazyk duší. Je to jeho prvá nahrávka vydaná vo vydavateľstve Slnko Records, ktoré mu pomohlo otvoriť dvere k novým poslucháčom. V súčasnosti pracuje na jeho nasledovníkovi, z ktorého ako prvú ukážku predstavuje skladbu Inverzia.

Tá je menším odbočením od jeho doterajšej, čisto akustickej tvorby. Súčasťou pesničky je totiž aj jemne pulzujúci beat, ktorý jej dodáva zaujímavú atmosféru. Nany Hudák pritom otvorene priznáva, že ide o veľmi priamočiary a jednoduchý experiment: "Ako tak s kapelou Spontánne Hudobné Zoskupenie (SHZ) pracujeme na novom albume, našiel som na svojom Play Acoustic efekte nejaké popové presety. Skúsil som nahrať jednoduchý loop a zrazu z toho bola pesnička. Dal som to na pankáča priamo z efektu do nahrávacieho softvéru. Výsledkom je popová gitarovka, čím sa mi splnil jeden malý sen."


Text piesne Inverzia je o medziľudských vzťahoch, z ktorých sa v súčasnej dobe vytráca blízkosť a porozumenie. "Zdanlivo je o nefungujúcom vzťahu dvoch ľudí, no ja to vnímam skôr ako metaforu. Dá sa povedať, že je to o nás. O ľudoch, čo tu spolu žijeme. O inverzii medzi nami. Mám totiž, žiaľ, stále silnejší pocit, že si akoby nechceme rozumieť. Akoby sa nechceme naozaj poznať. Viac sa spoliehame na vlastné dojmy. A tak nám v tom našom údolí vládne hmla."

Ženský vokál v pesničke patrí speváčke, divadelnej herečke, režisérke a učiteľke na konzervatóriu v Topoľčanoch Zuzane Kráľovej. "V poslednej dobe často spolupracujeme, najmä v oblasti divadla. Zuzka vdýchne krásu a mágiu všetkému, na čo siahne. Teším sa, že do toho so mnou išla a máme spolu prvý duet, čím sa mi splnil aj druhý sen," dodáva Nany Hudák. Skladbu predstavil spolu s videoklipom, v ktorom vystupujú členovia divadelného súboru Art Point Teatro Robo Nagy a Žofka Petrášová.

Pieseň bude súčasťou nového albumu, ktorý by chcel hudobník vydať v priebehu budúceho roka opäť pod hlavičkou Slnko Records. "Čo sa elektroniky týka, na albume jej bude viac. Tematicky to totiž tentokrát bude celé v znamení sci-fi folku," prezradil.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Nany Hudák. Text sme redakčne spracovali a upravili.