Multižánrový festival Barbakan, ktorý začal svoju históriu písať už v roku 1993, čoskoro opäť obohatí kultúrnu jeseň v Banskej Bystrici. A nielen tam, keďže tento rok bude jeho dejiskom opäť aj Bratislava.

Barbakan ponúkne tradičný kultúrny mix - od výtvarného programu a vernisáže, cez slovenské filmy a prednášku až po hudobný program s domácimi kapelami aj umelcami spoza hraníc, ktorí si na Slovensku odbijú exkluzívnu koncertnú premiéru. Hudobná časť festivalu odštartuje už v sobotu 12. októbra vystúpením domáceho objavu The Youniverse v banskobystrickej Záhrade - Centre nezávislej kultúry (CNK).

Kapela na čele so speváčkou Tammy Nižňanskou a gitaristom Jergušom Oravcom vznikla už v roku 2015, no do povedomia sa začína dostávať najmä v posledných mesiacoch, kedy obchádza Slovensko s debutovým albumom CMYK so singlami Dark, Riverbanks a Silver. V lete sa predstavila napríklad na Pohode, na Grape festivale či ako predkapela na bratislavskom koncerte britskej legendy Skunk Anansie (reportáž). V Záhrade bude pre The Youniverse zahrievať publikum ešte väčší nováčik na našej scéne - skupina Sushicide.


Po takmer mesačnej prestávke bude hudobný program pokračovať v piatok 8. novembra v Klube 77 koncertom formácie Modré hory. Trojicu Lyrik, Bene a Roland Kánik na pódiu nevidno až tak často, takže koncert tohto "Luxus clanu" bude rozhodne udalosťou. Aby večer z 8. na 9. novembra neskončil tak rýchlo, o support sa postarajú Wuačkowec & Damian Custom a o dojazd po koncerte DJ Bobsan. 

Barbakan bude mať tento rok aj dvoch zahraničných hostí, ktorých si spravodlivo podelia Banská Bystrica a Bratislava. Švédsky muzikant Jay-Jay Johanson, ktorého fanúšikovia trip-hopovej melanchólie môžu registrovať už od druhej polovice 90. rokov, sa ukáže v banskobystrickej Záhrade v piatok 29. novembra. Koncert bude súčasťou jeho európskeho turné, na ktorom predstaví svoj najnovší album Kings Cross (2019).

Rodák z Trollhättanu sa v rámci neho zastaví v Španielsku, Francúzsku, Portugalsku, Grécku či Nemecku. Zaujímavosťou je, že vystúpenie na strednom Slovensku bude jeho jedinou zastávkou v celej strednej Európe. Predskokanom na jeho koncerte bude slovenský hudobník Jerguš Oravec, ktorý tak na Barbakane vystúpi sólovo aj s kapelou The Youniverse.


Zahraničnou akvizíciou pre bratislavskú časť festivalu bude tento rok hudobníčka Hania Rani, ktorá vystúpi 10. decembra v Novej Cvernovke. Hudba poľskej pianistky a skladateľky pôsobiacej v Berlíne je určená pre fanúšikov produkcie Ólafura Arnaldsa, Grandbrothers alebo Jóhanna Jóhannssona a ak by sme ju mali žánrovo zaradiť, bola by to ťažko uchopiteľná škatuľka "súčasná klasická hudba".

Hania Rani už vystupovala v londýnskom Roundhouse, na obrovskom Open'eri, OFF festivale či Eurosonicu, no v Bratislave bude mať slovenskú premiéru. Predskokanom bude domáci Foolk.


Barbakan ponúkne aj filmový program. Návštevníkom festivalu rozhodne netreba predstavovať kritika Petra Konečného, ktorý príde do Záhrady CNK s Nocou najlepších svetových reklám. Šéfredaktor portálu Kinema.sk si na 6. novembra pripraví viac ako 150 reklám, ktoré považuje za výnimočné v symbióze kreatívy a prevedenia. O deň neskôr si budú môcť diváci na tom istom mieste pozrieť tiež slovenské snímky v rámci sekcie Domáca úroda.

Výtvarný program Barbakanu bude tvoriť výstava v banskobystrickom Laboratóriu, kde 29. októbra o 19:00 odprezentujú výsledky maliarského workshopu na tému Pod zemou. ktorý bude mať pod patronátom Ján Triaška z Ateliéru STARTUP Katedry maľby FVU Akadémie Umení.

Program festivalu Barbakan 2019:

12. október: The Youniverse + Sushicide - Záhrada CNK, Banská Bystrica

29. október: Vernisáž workshopu Pod zemou - Laboratórium, Banská Bystrica

6. november: Peter Konečný - Noc najlepších svetových reklám – Záhrada CNK, Banská Bystrica

7. november: Filmový program Domáca úroda - Záhrada CNK, Banská Bystrica

8. november: Modré Hory + Wuačkowec & Damian Custom + DJ Bobsan - Záhrada CNK, Banská Bystrica 

29. november: Jay Jay Johanson + Jerguš Oravec - Záhrada CNK, Banská Bystrica  12. december: Hania Rani + Foolk - Nová Cvernovka, Bratislava

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke barbakanfest.sk. Novinky môžete sledovať aj na sociálnej sieti na adrese www.facebook.com/festivalBarbakan.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informoval PR manažér Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: archív The Youniverse