Éterická česká dievčenská skupina Vesna dnes (9.10.) vydáva svoju druhú štúdiovú nahrávku s názvom Anima. Sprevádza ju videoklip k piesni Na dračích perutích, ktorá vystihuje esenciu albumu plného ženskosti.

Tvorba päťčlennej ženskej formácie Vesna je mixom snového popu a folku. Na albume Anima sa skupina zameriava na archetypy zvierat a symboliku nočnej oblohy. Zvieratá sú pre talentované hudobníčky symbolom prirodzenosti, ale aj dravosti a hviezdy sú odrazom nás samotných. Veľkou témou je pre Vesnu aj telo ženy, vnímanie seba samých a tiež rovnováha mužsko-ženských svetov.

"Chceli sme v klipe ukázať svoje jazvy, kilá navyše, malé presia alebo prílišnú štíhlosť. Každý asi pozná, aké je to byť terčom kritiky a súdov. Bola to výzva ukázať svoje telo aj s partiami, s ktorými nie sme úplne v pohode. O to väčší zmysel v tom ale vidíme a dúfame, že to povzbudí normálne dievčatá a ženy," vysvetľuje Patricie Fuxová, autorka skladieb na albume.


Obrazové stvárnenie piesne Na dračích perutích skupina natočila s režisérom Milanom Vopálenským. Skladba je inšpirovaná stretnutím s Liliou Khousnoutdinovou, ktorá sa okrem iného zaoberá štúdiom histórie. "Lilia mi vtedy rozprávala o symbolike. Drak unášajúci mladé dievča je o odvahe vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, o nasledovaní svojho srdca navzdory tomu, čo si spoločnosť myslí. Toto je, myslím, téma, ktorá sprevádza nielen nás alebo Liliu, ale každého človeka," dodáva Patricie.

Obal albumu Anima je výtvarným dielom Míly Fürstovej, ktorá sa preslávila predovšetkým vďaka svojej práci na albume Ghost Stories skupiny Coldplay. "Vesna ma nadchla nielen svojou hudbou, ale aj premýšľaním. Obrovsky dôležité pri mojom rozhodovaní bolo i to, že som z Patricie a celej skupiny cítila hlboké zapálenie pre to, čo robia, v kombinácii so schopnosťou tvrdo na sebe pracovať. Páči sa mi veľmi precízny a imaginatívny spôsob, akým sa prezentujú, i to, že vychádzajú z českej tradície. Vo Vesne skrátka vidím silné mladé ženy, ktoré majú čo povedať. Ženy, ktoré vo svojom umení oslavujú ženskosť, ale nikdy nie v konflikte s mužstvom... Vlastne oslavujú ľudský život a všetky zázraky s ním spojené, a to je presne to, v čo ako umelkyňa verím i ja."

Vypočujte si celý album Anima na Deezeri:



Vesna je česká dievčenská skupina speváčky a textárky Patricie Fuxovej, ktorú si vybrala ako predkapelu aj škandinávska speváčka Aurora (reportáž z koncertu). V novembri 2018 Vesna vydala debutovú platňu Pátá bohyně, za ktorú získala nomináciu Ceny Anděl za Objav roka. Na albume vyšiel aj spoločný duet Patricie a Vojtěcha Dyka. Na jeseň 2019 Vesna mala svoje prvé klubové turné #MyaVy po Čechách a Slovensku a vystúpila aj na najväčších českých festivaloch.

Čas karantény využila k tvorbe nového albumu Anima, ktorým si potvrdzuje svoje miesto na popovej scéne, pričom si ponecháva pre ňu charakteristickú folkovú dušu a snovosť. Pre Vesnu je príznačná silná vizuálna stránka, ktorú vidieť aj v ich nápaditých kostýmoch. Okrem Fuxovej sú členkami skupiny Bára Šůstková, Olesya Ochepovskaya, Markéta Vedralová a Tereza Čepková.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Viac sa o skupine dozviete na jej oficiálnej stránke www.vesnamusic.cz a profiloch na Facebooku a Instagrame.

Foto: Ivy Morwen