Nórsko-česko-slovenské kvarteto Mikoo inovatívne prepája ambientné pesničkárstvo a záujem hudobníkov o experimentálne polohy, čím vytvára nový kontemplatívny hudobný žáner. Kapelu založili v roku 2016 v nórskom Osle štyria hudobní improvizátori, pohybujúci sa vo svete subtílnych zvukov a spájajúci repetitívnosť a minimalistickú štruktúru s pesničkovou formou.

Komponovaný materiál prináša do kapely slovenská bubeníčka a skladateľka Michaela Antalová, ktorá je jej hlavným motorom. Vďaka nej a českému klaviristovi Vojtěchovi Procházkovi, ktorý je známy aj z česko-slovenskej jazzovej kapely Vertigo, koncertuje Mikoo pravidelne aj na Slovensku a v Českej republike. Zavítala už do A4 v Bratislave, synagógy v Žiline, kultúrno-komunitného centra Bašta v Bardejove, Violy v Prešove a iných miest.

V Mikoo spieva Ina Sagstuen, pôvodom z Nórska, ktorá v Osle študovala jazz a improvizovanú hudbu, a na gitaru hrá nórsky hudobník žijúci v Berlíne Fredrik Rasten. Debutový album Dear svojimi textami a hudbou vyjadruje pocity zo straty blízkych. Album bol nahratý  v kostole Sofienberg v Osle 27. februára s technikom Ståle Jóhann Fossheimom a bol zmixovaný a zmastrovaný Tomášom Procházkom v Prahe.

Nahrávka vyjde 23. októbra na značke Jazzland Recordings, ktorá je jedným z najvplyvnejších jazzových vydavateľstiev v Nórsku. Bolo založené klaviristom Bugge Wesseltoftom v roku 1996. Počas svojho pôsobenia vydalo albumy hudobníkov ako Sidsel Endresen, Eivind Aarset, Jon Balke, Erik Honoré a kapiel Atomic či Rymden. Krst albumu sa uskutoční 29. októbra v klube Salt v Osle.


Michaela Antalová študovala improvizáciu a jazz na Norwegian Academy of Music v Osle, kde následne aj zostala žiť. Na Slovensko a do Čiech sa ale pravidelne vracia. V minulosti napríklad kvôli kapele Dunajská vlna či spolupráci s Pražským improvizačným orchestrom, teraz pôsobí v kapelách Arará a Love_me. Podieľala se tiež na debutovej nahrávke skupiny Ankramu a na albume Miláček slunce brnianskej kapely Květy. Skladá pre menšie aj väčšie hudobné zoskupenia. Spolupracuje s francúzskym perkusisom Lę Quan Ninhom, švédskym saxofonistom Martinom Küchenom, ECM hráčom Matsom Eilertsenom, bluesovou legendou Knutom Reiesrudom, či barokovým huslistom Bjarte Eikeom. Okrem bicích hrá aj na rôzne perkusie a zaoberá sa skúmaním improvizácie v rôznych žánroch a podobách, od barokovej hudby, cez folklór a pesničkárstvo až po súčasnú experimentálnu hudbu.

Pre talentovanú hudobníčku je nová nahrávka s Mikoo už druhým tohtoročným albumom. Na začiatku pandémie, 13. marca, jej vo vydavateľstve Dugnad Rec vyšla kompozícia s názvom nethuns: music for 14-piece ensemble, ktorú vytvorila s nórskym orchestrom OJKOS. Ide o takmer 40-minútové dirigované dielo v podobe jednej súvislej skladby, ktorá bola prvýkrát predstavená vo forme koncertu. Vydaná nahrávka vznikla v klube Victoria Nasjonal Jazzsene v Osle 29. januára 2019 v spolupráci so zvukárkou Louise Lavoll, o mix sa postarali Michaela Antalová a Marcus Forsgren v štúdiu Paradiso v Osle a mastering si zobral na starosť Tomáš Procházka v Prahe.

Kompozícia, v ktorej môžete okrem Antalovej hry na bicie nástroje a starodávny perkusívny nástroj daf počuť aj vibrafón, klavír, gitaru, harfu, husle, kontrabas, flautu, trúbky, či trombón, je založená na dlhých perkusívnych tvaroch, ktoré sa postupne spájajú a prekrývajú, čím vytváraju polyfonické vrstvy. Skladba sa cez minimalistickú štruktúru vypracuje až k pevne vypracovanému jazzovému sólu na saxofón. Kompozícia je inšpirovaná oceánom: názov Nethuns nesie podľa boha všetkých vôd v etruskej mytológii.



Redakciu Hudba.sk informovala Michaela Antalová. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív skupiny