Slovenský spevák a hudobník Adam Ďurica v utorok večer v bratislavskom Ateliéri Babylon predstavil médiám a kolegom zo šoubiznisu svoj nový, v poradí už štvrtý album Spolu. Krstným otcom sa stal Ivan Tásler, ktorý album uviedol do života šampanským. Dôvodom na oslavu bol aj zisk zlatej platne necelé dva týždne od vydania novinky.

"Je to oslava, takže sme sa rozhodli krstiť šampanským. Všetky tie výmysly - vločky, lupene, bozky, ohne - to sa mi na krst nehodí. Ani by som si nevedel predstaviť Ivana s nejakými vločkami v ruke," zasmial sa Adam Ďurica v rozhovore pre agentúru SITA.

"Adam je muzikant, ktorého kariéru sledujem už dlhé roky a vidím jeho cestu, ako sa snažil. Je iné, keď sa niektorému interpretovi zadarí hneď v prvom, druhom roku a začne mať svojské maniere. V Adamovom prípade prišiel úspech po ôsmich-deviatich rokoch, pritom ostal takým, ako bol. Adam je veľmi pracovitý chlapec, ktorý má veľa pesničiek, má nápady, má inšpirácie, hudba ho baví, teda to, čo hudobník potrebuje," povedal pre TASR Ivan Tásler, ktorý zhodou okolností krstil v roku 2006 aj debutový Adamov album Cukor a soľ.

"Som veľmi šťastný, že už je album vonku, pretože som spokojný s tým, ako vyzerá. Robil som na ňom takmer rok a pol. Tým, že mám vlastné malé štúdio, v ktorom vždy začínam album nahrávať, dáva mi to veľký komfort v tom, že môžem robiť, keď mám čas a nemusím si objednávať štúdio," uviedol Ďurica. "Začal som na ňom pracovať už po vydaní albumu Mandolína, lebo stále som mal taký pocit, že ma baví byť v štúdiu. Trávil som v ňom všetky voľné chvíle, keď sme nehrali. Spolupracoval som s viacerými producentmi, pretože to dalo albumu pestrú paletu, aby nenudil, aby bol na počúvanie, aby piesne boli pre mojich doterajších fanúšikov aj pre nových."

Recenzia: Nový album Adama Ďuricu: pretlak inšpirácie alebo snaha využiť úspešnú vlnu?

krst albumu Spolu Adama Ďuricu Zdroj: Zdenko Hanout

Na release párty sa zúčastnili aj producenti z The Glowsticks - Osama Verse-Atile Hussain a Herag Sanbalian, ako aj Ďuricov dvorný textár Vlado Krausz a spevák Peter "Ďuďo" Dudák, ktorý na albume produkčne zastrešil tri piesne. Nová štúdiovka je podľa Ďuricu o poznanie vyzretejšia ako jeho ostatný album. "Nezabudol som však ani na poslucháčov, ktorí mali radi Mandolínu - je tam niečo aj pre nich, no myslím, že ani oni by neboli spokojní, keby som sa len opakoval, takže je tam naozaj cítiť ten posun - produkčne a zvukovo album posunuli chalani z The Glowsticks a autorsky je tiež o kus ďalej," povedal spevák, ktorý okrem vlastných skladieb na novinku zaradil aj cover piesne Ľudia sú schopní všetkého (2001) Ivana Táslera.

"Touto prerábkou som vlastne zareagoval na dvadsať rokov IMT Smile na scéne, keďže ich mám veľmi rád. Mne sa veľmi páči Ivanova tvorba a už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou spraviť nejaký dobrý cover. Nie je hanba spraviť dobrú prerábku piesne, ktorú chcete oprášiť a myslím, že sa mi to aj podarilo. Je to silná skladba, ktorú si síce ľudia až tak nespájajú s IMT Smile, lebo vyšla na Ivanovom samostatnom albume, ale autorsky patrí do katalógu skladieb IMT Smile. Ivanovi sa tiež vraj páči, ako som to poňal, takže sa teším,“ poznamenal 29-ročný rodák z Nitry, ktorý počas večera zahral tri piesne z čerstvej štúdiovky - single Spolu a Dovtedy a skladbu Voda, vzduch, oheň, ktorá sa naživo rockovejším soundom vymyká z Adamovho súčasného smerovania. "Chceli sme tým naznačiť, že album je aj trošku iný, ako len popový," podotkol mladý hudobník. 
 
O novinku je medzi fanúšikmi veľký záujem a v priebehu desiatich dní od vydania získal spevák za jeho predaj zlatú platňu, ktorú mu počas večera odovzdal riaditeľ vydavateľstva Universal Music Peter Riava. "Aktívne sa podieľam na projektoch a produkcii Adama Ďuricu vrátane tohto nového albumu. Môj pohľad je jasný - dlhodobá tvrdá práca. Rok a pol dozadu sme začali chystať tento album, vlastne to bolo hneď po vydaní úspešného albumu Mandolína. Len úročíme naše skúsenosti, kedy vieme a nechceme zostať zaskočení tým, že nemáme nič nové v rukách. Teším sa z úspechu, treba k nemu aj kúsok šťastia, tu sme ho aj trocha mali a výsledok je výborný," povedal známy producent a manažér pre TASR.

Adam Ďurica, krst albumu Spolu Zdroj: Zdenko HanoutAdam Ďurica prevzal zlatú platňu krst albumu Spolu Zdroj: Zdenko HanoutAdam Ďurica na krste albumu Spolu, 8.11.2016 Zdroj: Zdenko HanoutAdam Ďurica na krste albumu Spolu, 8.11.2016 Zdroj: Zdenko HanoutAdam Ďurica a Ivan Tásler, krst albumu Spolu Zdroj: Zdenko HanoutViac fotiek z krstu nájdete v galérii

Zdroj: SITA + TASR
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica