Po spolupráci s tanečnou hviezdou z konca 90-tych rokov Dariom G a úspešnej popovej balade Where Did You Go kapela Peter Bič Project vo vynovenej zostave opäť prekvapuje. Tentoraz vydáva rýdzo slovenský singel s hravým akustickým zvukom, ktorý znie úplne inak, ako sú fanúšikovia kapely zvyknutí. Atmosféru pesničky dotvára zaujímavý videoklip.

Skúšame sa nájsť je pre Peter Bič Project celkom výraznou žánrovou odbočkou. Melodická skladba s nákazlivým refrénom sa okrem zvuku od doterajšej tvorby populárnej skupiny odlišuje aj slovenčinou. Tou sa kapela prezentovala v úplných začiatkoch (najznámejšia je skladba Dážď), no neskôr si urobila meno vďaka anglicky spievaným hitom ako Hey Now, Say It Loud alebo Thinking About You. Teraz sa hudobníci na čele s gitaristom Petrom Bičom a novou speváčkou Viktóriou Vargovou rozhodli pre zmenu a budú sa venovať aj slovenskej tvorbe.

Pieseň o živote a hľadaní rovnováhy

"Hudbu som zložil ja a Viktória spolu s  Vladom Krauszom k nej napísali nádherný emotívny text. Je jednoznačne iná, ako naše ostatné skladby. Je takou našou prvou hudobnou výpravou do neznáma, a zároveň prvou ukážkou toho, čo chystáme a ktorým smerom sa chceme uberať. Som veľmi zvedavý na reakcie našich fanúšikov. Musím povedať, že ja sa z tejto pesničky nesmierne teším, lebo doposiaľ sme na ňu mali iba samé pozitívne ohlasy," teší sa Peter Bič.


Podľa autorov je novinka úvahou o vzťahoch, rozchodoch a opätovných spojeniach, hľadaní rovnováhy, objavovaní samého seba, hľadaní zmyslu života aj každodenných starostiach. Pri jej počúvaní sa môže každému vybaviť niečo iné, podľa toho, aký problém aktuálne rieši. "Naša nová skladba je o nás všetkých. O ľuďoch, medziľudských vzťahoch a problémoch, ktoré medzi sebou riešime. Je o tom, čo nás trápi, čo prežívame a ako neustále niečo hľadáme, napriek tomu, že to často máme rovno pred nosom. Vyjadruje rozpor medzi tým, ako si ľudia k sebe hľadajú cestu, a zároveň sa jeden druhému strácajú. Častokrát riešia zbytočné problémy, hádajú sa a ubližujú si. Napriek tomu, že spolu chcú byť, nemôžu a keď spolu nechcú byť, nakoniec spolu ostávajú. Povedal by som, že je to taká všehochuť o živote, o vzťahoch a o tom, čo život so sebou prináša," doplnil frontman kapely.   

Krásny rozjímavý text dotvára príjemný videoklip s hravou jesennou atmosférou. Nakrúcal ho tím pod vedením režiséra Jána Varcholu na východnom Slovensku v malebnom prostredí tokajských viníc, kde si dvojica detí v opustenom domčeku plní svoje detsko-dospelácke sny. "Videoklip sme nakrúcali vo vinohradoch v oblasti Tokaj. Všetci sme sa tam cítili veľmi dobre. Na réžii a produkcii klipu sa podieľal šikovný tím ľudí z Woont. Musím povedať, že to bola jedna z najprofesionálnejších spoluprác, aké som doteraz zažil. Nakrúcali sme až neuveriteľných šesť dní a celá príprava, spolupráca a profesionálny prístup ma veľmi príjemne prekvapili. Chalanom sa v klipe podarilo vystihnúť presne to, čo sme tou piesňou chceli povedať," zhodnotil Peter Bič.

Peter Bič Project, videoklip Skúšame sa nájsť Zdroj: Youtube / Woont

Bála sa, že v slovenčine bude šušlať

K téme pesničky sa Peter Bič vyjadril aj v aktuálnom rozhovore pre SITA. "Ja si myslím, že všetci sa po celý život skúšajú nájsť. Niektorí sa nájdu skôr, niektorí neskôr, niektorí hľadajú v živote niečo iné alebo niekoho iného... Ja som sa napríklad našiel už v šiestich rokoch, už vtedy som vedel, že budem muzikant, že raz budem hrať," poznamenal.

Svoje poslanie podľa vlastných slov našla aj speváčka Viktória Vargová. "Ja som vždy vedela, že chcem spievať. Potvrdilo sa mi to však na sto percent až vtedy, keď som prvý raz s kapelou vyliezla na pódium. Vtedy som si povedala, 'Áno, to je to, čo chcem v živote robiť'," podotkla mladá Košičanka, ktorá je zároveň spoluautorkou textu novej skladby.

"Počiatočný nápad na pesničku prišiel od Peťa, dlho sme rozmýšľali, čo s tým. Od začiatku nám bolo jasné, že text musí byť po slovensky, slovenčina sa totiž do toho hudobného podkladu hodila omnoho viac ako angličtina. Ja som však doteraz žiadny slovenský text nenapísala, tak som sa do toho púšťala veľmi opatrne. Niečo málo sa mi napokon podarilo, no potom to zas nejakú dobu stálo, tak sme si povedali, prečo to nedať dopísať niekomu ostrieľanejšiemu. Vlado Krausz napísal nádherný text, ktorý sme skombinovali s tým mojím, a vzniklo tak niečo úplne krásne. Ja sa veľmi teším - aj preto, že je to slovenská pesnička a aj preto, že som sa zrazu ocitla v úplne inej polohe a spoznala som sa zas v niečom novom. Slovenčiny som sa napokon bála aj v rámci spevu, lebo celý život mám pocit, že šušlem. A nakoniec som zistila, že to tak celkom pravda nie je," zasmiala sa Viktória.

Nový album je spoločným dielom kapely

V poradí tretí album skupiny Peter Bič Project s názvom Dream by mal vyjsť už koncom novembra. Kapela na ňom pracovala od minulého roka. Podobne ako nový singel, bude sa znieť väčšinou v akustickom zvuku s klavírom, akustickou gitarou, či husľami. "Vždy sme boli štýlovo rozmanitejší a pokračuje to aj na tomto albume, ktorý má pre mňa veľký význam," povedal Peter Bič pre TASR.

"
Každý z nás na tento album priniesol niečo svoje a dali sme to spolu dokopy. Páčilo sa mi, že každý na album niečím tvorivo prispel. Viki napísala svoj prvý slovenský text a priniesla prvú pesničku, ktorú kedy naspievala, Jožko Zima sa tiež zapojil a dodal svoju prvú vec. Je to také pekné. Keď človek totiž robí prvú vec v živote, snaží sa ju urobiť čo najlepšie, čo najkrajšie a s čo najväčšou láskou. A o tom je aj ten album," uviedol hudobník v rozhovore pre agentúru SITA.

Okrem singla Skúšame sa nájsť na novej štúdiovke bude ešte jedna skladba v slovenčine, zvyšných osem bude v anglickom jazyku, no ako prezrádza kapela, v budúcnosti plánuje v rodnej reči tvoriť viac.


Informácie a fotografie z nakrúcania videoklipu redakcii Hudba.sk poskytla Ľuba Svatá z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z agentúr SITA a TASR. Aktualizované informácie o kapele nájdete na oficiálnych stránkach peterbicproject.sk
www.facebook.com/peterbicproject. 

Foto: Youtube / Woont

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project