Martin Chodúr si po dvojročnej práci splnil veľký sen. Dnes vydáva album Hallelujah s repertoárom, po ktorom dlho túžil a ktorý nahral so 60-člennou Janáčkovou filharmóniou Ostrava na čele s dirigentom Markom Prášilom. Na albume sa podieľal textovo i aranžérsky a spoločne s dramaturgom Janom Adamom zostavili 14 vianočných piesní a kolied.

Veľkolepo znejúcu kolekciu skladieb otvára slávna koleda Adeste fideles pastores, po dlhej dobe spievaná v češtine pod názvom Jdou zástupy věrných. Ďalej na albume fanúšikovia nájdu stáročiami či desaťročiami preverené slávne vianočné piesne a koledy z Francúzska, Británie, Ameriky, Čiech a Moravy. Niektoré z nich sú už známe v domácich verziách, iné sú vítaným "novým objavom". Všetky dostali jedinečný orchestrálny či kapelový kabát z dielne skvelých aranžérov a starostlivú prácu zvukových majstrov.

Martin Chodúr na nahrávke dokazuje, že jeho spev nie je len prednesom, ale prežitým príbehom s duchovnou i ľudskou skúsenosťou. Titulnou skladbou je svetoznáma Hallelujah Leonarda Cohena, avšak zbavená nálepky takzvanej "odrhovačky", ktorú táto krásna pieseň dostala vďaka častému "omieľaniu" v talentových súťažiach. Aj samotný Martin ju pred deviatimi rokmi spieval v Česko Slovenskej SuperStar, medzičasom však spevácky vyzrel a v spojení s Janáčkovou filharmóniou Ostrava získala silná pesničkárska predloha veľkú, no citlivú inštrumentáciu, v ktorej sa nestratilo pôvodné textové poslanie.

Filharmonický zvuk a známe vianočné piesne

Väčšina ostatných skladieb taktiež využíva filharmonický zvuk. Repertoár pritom tvoria veľmi rozdielne predlohy - od ľudových pastoreliek cez klasické vianočné melódie či americkú zasneženú romantiku až po melodicky mohutnú tému The Power Of Love britskej skupiny Frankie Goes To Hollywood. Martin sám si jednu skladbu kompletne zaranžoval, štyri prevzaté otextoval v češtine (Deck The Halls, Coventry Carol, Guardian Angels a Mary, Did You Know?) a ďalšiu s názvom la mít rád celú napísal.


"Na vianočný repertoár som sa rozhodol sústrediť i preto, že vianočné koledy a piesne spievam tiež svojmu synovi Martínkovi, ktorý sa narodil 1. januára 2016. Ukázalo sa, že ich má rád a dokáže pri ich počúvaní pokojne sedieť a pekne počúvať. Teda, ak práve netancuje po celom byte," prezrádza spevák s úsmevom.

"Koledy a vianočné piesne sú súčasťou našej spoločnej kultúry a je dôležité, aby sme ich uchovali aj pre ďalšie generácie. Nikto si ku koledám nevybuduje vzťah, pokiaľ ich počuje iba v škole alebo v televízii. Počuť ich z úst svojich rodičov, v tej krásnej atmosfére sviatkov, je nenahraditeľné. Práve tomuto pocitu sa chcem priblížiť na tomto albume aj na svojich vianočných koncertoch. Mám pocit, akoby som ich spieval sám svojmu synovi, a nielen cudzím ľuďom v tme. Sú to pre mňa magické okamihy a ja dúfam, že pre poslucháčov budú tiež," upresňuje Martin.

Vianočné piesne a koledy Martina Chodúra s názvom Hallelujah vydal Supraphon 26. októbra digitálne aj na CD s obsiahlym bookletom. Na vydanie nahrávky nadviaže niekoľko vianočných koncertov. Prvý sa bude konať 6. decembra vo Veľkej sále hotela Thermal v Karlových Varoch, kde Martin Chodúr vystúpi spolu s Radkou Fišarovou Karlovarským symfonickým orchestrom a s dirigentom Janom Kučerom. O pár dní neskôr, 12. decembra, odspieva koncert s Komornou filharmóniou Pardubice a s dirigentom Markom Štilcom v pardubickom Dome hudby a 20. decembra vystúpi s Janáčkovou filharmóniou Ostrava s dirigentom Markom Prášilom v ostravskom Gongu.


Vypočujte si celý album Hallelujah na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Adriana Čahojová so Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr