Dve hudobné senzácie súčasnej (nielen) jazzovej scény na jednom koncerte. Prierez svojou tvorbou príde na Slovensko predstaviť pravidelne sa vracajúci dvojnásobný držiteľ Grammy, americký spevák Gregory Porter, ale aj vystúpi slovenský gitarový fenomén Andreas Varady so svojím triom. Večer pod hlavičkou festivalu City Sounds tak opäť sľubuje veľké zážitky.

Mladý muzikant, ktorého si pod patronát vzal hudobný velikán Quincy Jones, otvorí vo štvrtok 15. novembra Porterov vypredaný koncert v bratislavskom Istropolise . V zahraniční etablovaný Slovák maďarsko-rómskeho pôvodu Andreas Varady je právom považovaný za hudobný fenomén. Dnes už 21-ročný gitarista začínal hrou na tomto nástroji vo veku štyroch rokov, pričom ako 12-ročného si ho všimol írsky bubeník a producent David Lyttle. Okrem príležitosti účinkovať v jeho kapele tiež Varadymu pomohol s prvým albumom Questions (2010), ktorý nahrali spoločne. 

O rok neskôr sa Varady stal najmladším headlinerom v londýnskom klube Ronnie Scott's, objavil sa na titulnej strane časopisu Guitar Player a prijal pozvanie na prestížny Montreux Jazz Festival. Práve tam upútal pozornosť legendárneho hudobníka a producenta Quincyho Jonesa, ktorý ho označil za jedného z najtalentovanejších hudobníkov našej planéty.

V superlatívoch sa o Varadym vyjadruje aj britský denník The Independent: "On je omnoho viac než len zázračný chlapec s technickou zdatnosťou. Preukazuje tiež značnú mieru kreativity a hlboké porozumenie hudbe... Fenomenálne!" Andreas Varady vydal svoj sólový eponymný debut v roku 2014 rovnomenným názvom, druhý hudobný počin The Quest vydal v apríli tohto roku. Na Slovensko zavíta, tak ako aj v minulosti, s rodinným triom po boku mladšieho brata Adriana (bicie) a otca Ondreja Bandiho (basgitara).


Zo šéfkuchára hviezda svetového formátu

Hlavná hviezda bratislavského koncertu Gregory Porter je podľa odbornej kritiky jedným z najprecítenejších jazz-soulových spevákov a skladateľov svojej generácie. 47-ročný rodák z Kalifornie pritom začal svoju kariéru až vo veku 33 rokov, ako spevák v reštaurácii v Brooklyne, kde v tom čase pracoval aj ako šéfkuchár.

Vyzretým debutovým albumom Water (2010) však okamžite zaujal Národnú akadémiu hudobného umenia a vied, ktorá v nasledujúcom roku nominovala jeho počin na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy. Porter premenil nomináciu tretím štúdiovým albumom Liquid Spirit (2013) v kategórii Najlepší jazzový spevácky album, pričom sošku zlatého gramofónu si odniesol aj za album Take Me To The Alley (2016).


Hľadanie otca v jazzovej legende

Porter zaujal poslucháčov aj svojim posledným štúdiovým počinom Nat "King" Cole & Me (2017), ktorý nahral so 70-členným sláčikovým orchestrom. Album je kolekciou prespievaných skladieb amerického speváka a skladateľa Nata Colea, ale aj Porterových autorských piesní, ktoré Cole ku vzniku inšpiroval. Samotný Porter priznáva, že legendárny hudobník bol pre Portera nielen inšpiráciou, ale jeho hudba v ňom zaplnila aj dieru po absencii otca.

"Môj otec nebol súčasťou môjho života, nevychovával ma, neprejavoval o mňa záujem. A tak Natove slová - vstaň, opráš sa a začni znovu - všetky jeho lekcie a slová múdrosti boli ako otcovské rady," vyznal sa z pocitov Porter, ktorý na album zaradil aj skladbu I Wonder Who My Daddy Is. Tá odznela aj na jeho aprílovom koncerte v prestížnej sále Royal Albert Hall, ktorého výsledkom je živý album One Night Only, naplánovaný na vydanie 30. novembra.

Na Slovensku predstaví Gregory Porter prierez svojou tvorbou, pričom sprevádzať ho bude zostava špičkových hudobníkov: Tivon Pennicott (tenor saxofón), Albert R. Crawford (klavír), Jahmal Nichols (basa), Jeremy Clemons (bicie) a český muzikant Ondřej Pivec (Hammond organ).

Všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente a na oficiálnej stránke celoročného festivalu City Sounds - www.citysounds.sk.


Redakciu Hudba.sk informoval Matej Šálek, autorkou textu je Júlia Šimková. 

Foto: Erik Humphrey / Facebook.com/andreasvaradymusic (koláž Hudba.sk)