Nový videoklip ku skladbe Máš už silu ó duša pozýva do atmosféry albumu, ktorý srší energiou a oslovuje hudobných fajnšmekrov unikátnym spojením viacerých hudobných vplyvov. Réžiu originálneho komiksového videoklipu mal na starosti dlhoročný priateľ hudobnej trojice Pospiš/Sillay/Nikitin, filmár Peter Javor, ktorý sa zúčastnil aj nahrávania albumu v New Yorku.

Album Spev tebe vznikol v otvorenosti, slobode a veľkej úcte k hudobným žánrom ako sú americký folk, soul, R&B, blues či gospel. Rôznorodé skladby spájajú texty významného amerického básnika Walta Whitmana v preklade Martina Solotruka. Prúd energie, ktorá z nahrávky plynie, budú môcť návštevníci koncertov zažiť naživo už v najbližších dňoch v Brezne, Modre, Bratislave a Banskej Bystrici.

Krátko pred začiatkom turné hudobníci ponúkajú druhý videoklip k skladbe Máš už silu ó duša. "Je to energická skladba. Akýsi kontrast voči prvému singlu Amerika spieva. Máš už silu ó duša je našou ďalšou poctou zaoceánskej hudbe. Verím, že osloví aj poslucháčov," predstavuje nový singel spevák, skladateľ a producent Robert Pospiš.

"Máš už silu ó duša je podľa mňa tak trochu skladbou o hľadaní seba. Približuje ľudskú snahu o súzvuk vnútorného a vonkajšieho sveta. Podobný bol z môjho pohľadu aj proces vzniku celého albumu," hovorí režisér videoklipu Peter Javor, ktorý mal možnosť stráviť s hudobníkmi čas v nahrávacom štúdiu. "Od začiatku hľadali spoločnú cestu, spoločnú slovensko-americkú dušu, ktorú zhmotnili do piesní. A ja som sa pokúsil ich spoločné 'hľadanie' zhmotniť v tomto videoklipe, respektíve videokomikse."


Nový klip nie je prvým spojením albumu Spev tebe s komiksom. Veď samotný obal albumu nakreslil jeden z najznámejších predstaviteľov tohto žánru na svete, autor komiksov o Nickovi Caveovi a Johnnym Cashovi, nemecký výtvarník Reinhard Kleist. Album, ktorý je medzinárodnou - slovensko-americkou - hudobnou poctou básňam amerického velikána Walta Whitmana, vznikal priamo v jeho rodisku, New Yorku, a hlavní hudobní tvorcovia Robert Pospiš, Martin Sillay a Nikolaj Nikitin ho za oceánom nahrali s tamojšími muzikantskými elitami.

Basgitarista Stanley Banks, klavirista a organista John Peters a bubeník Taru Alexander patria k výrazným menám hudobnej scény a okrem iných hrali aj s umelcami ako Alicia Keys, Etta James, Aretha Franklin alebo George Benson. Súčasťou zoskupenia je aj slovenská rodáčka s výnimočným soulovým hlasom, Hanka Gregušová alias Hanka G, ktorá od roku 2016 žije a tvorí v New Yorku. Nedávno pricestovala spolu s americkým bubeníkom Taru Alexandrom na Slovensko, aby spolu so slovenskými hudobníkmi odohrali niekoľko koncertov k novému albumu Spev tebe.

V silnej zostave, ktorú okrem ústrednej autorskej trojice dopĺňajú Ľuboš Šrámek, Juraj Griglák, Peter RaitlDaniel Griglák, sa predstavia už v pondelok 12. novembra v breznianskej Synagóge, 15. novembra v krásnom Evanjelickom kostole v Modre, 17. novembra si zahrajú na festivale Ars Poetica v bratislavskej Berlinke, kde CD aj slávnostne pokrstia, a napokon 21. novembra krátku šnúru uzavrú v banskobystrickej Záhrade.

"Špeciálne sa tešíme na koncert v modranskom kostole. Veríme, že sa nám podarí navodiť atmosféru ako na našom newyorskom vystúpení v takomto prostredí. Tešíme sa na všetkých poslucháčov, ktorí vyhľadávajú intenzívne hudobné zážitky v netradičných priestoroch," pozýva na koncert v modranskom Evanjelickom kostole Nikolaj Nikitin.

Spev tebe Tour 2018:

12. 11. - Brezno, Synagóga
15. 11. - Modra, Evanjelický kostol
17. 11. - Bratislava, Berlinka - v rámci festivalu Ars Poetica
21. 11. - Banská Bystrica, Záhrada

Album Spev tebe môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.



Informácie a foto/vizuály redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Zuzana Golianová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Boris Németh

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin, Robert Pospiš/Martin Sillay