Na Slovensku máme skvelé hudobné festivaly, ktoré obstoja aj v náročnej európskej konkurencii. Potvrdzuje to aj anketa European Festival Awards. Tento rok bol okrem už stálych účastníkov ankety, festivalov Pohoda, Grape a Uprising, nominovaný aj festivalový nováčik SHARPE, ktorý dokonca získal až tri nominácie.

Najprestížnejšie festivalové ceny v Európe European Festival Awards zverejnili longlisty pre prvé kolo každoročnej ankety. O ocenenie budú v kategórii Najlepší stredne veľký festival bojovať aj tri slovenské festivaly - Pohoda, Grape a Uprising. Okrem nich sú nominované tiež maďarský Telekon VOLT Festival, Balaton Sound, Melt Festival či poľský OFF Festival.

Svojmu favoritovi môžu pomôcť získať ocenenie práve návštevníci a fanúšikovia v internetovom hlasovaní. O víťazovi rozhodne napokon kombinácia hlasov od fanúšikov a odbornej poroty. Hlasovať je možné do konca novembra

Nováčik s tromi nomináciami

Showcaseový festival SHARPE sa konal tento rok v apríli po prvý raz, no do svojej existencie vykročil s úspechom. "Premiéra prekonala očakávania. Výzvou pre SHARPE je zostať príjemným miestom," napísal po festivale šefredaktor Hudba.sk Patrik Marflák.

Kvalitu festivalu teraz dokazujú aj tri nominácie na European Festival Awards v kategóriách Najlepší malý festival, Najlepší nový festival a Najlepší indoor festival. Medzi malými festivalmi bude o ocenenie bojovať spolu s podujatiami ako Waves Vienna, Fresh Island Festival, Rolling Stone Park či Snowbombing. 


Silná konkurencia je aj v kategórii Najlepší veľký festival, kde sa na longlist okrem slávnych značiek ako Lollapalooza Berlin, Open'er Festival, Roskilde Festival, Wacken Open Air alebo maďarský Sziget dostal aj český festival Colours of Ostrava.

Zoznam finalistov vo všetkých kategóriách European Festival Awards oznámia 10. decembra, pričom mená víťazov vyhlásia počas festivalu Eurosonic Noorderslag v holandskom Groningene, ktorý sa bude konať 16. až 20. januára. 

Tohtoročný Eurosonic bude tiež najväčšou príležitosťou na prezentáciu slovenskej a českej hudby v histórii. Na podujatí predstavia Isama Zing, Autumnist, Katarína Máliková, Tittingur, Nvmeri, B-Complex, Our Stories, The Ills, Thisnis a Möbius. Českú republiku zastúpia Hellwana, Thom Artway, Bohemian Cristal Instrument, Zabelov Group, Lazer Viking, Lenny, Circus Brothers, Manon Meurt, Floex + Tom Hodge, Pipes And Pints a Mydy Rabycad.

Prečítajte si tiež:

Pýtali sa, prečo slovenské kapely nie sú na Eurosonicu. Budúci rok ich bude deväť

Toto je 21 slovenských a českých umelcov, ktorí v januári vystúpia na Eurosonicu



Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Ctibor Barchratý