Slovenská hudobná scéna má ďalší medzinárodný úspech. Michal Noga tento rok so svojou skupinou vydal pozoruhodný album Stopy, ktorý spracováva staré piesne a nahrávky z rôznych regiónov Slovenska. V rebríčku World Music Charts Europe sa s ním umiestnil na vynikajúcom 15. mieste a už predtým bodoval aj v celosvetovom rebríčku Transglobal World Music Charts (22. miesto).

Michal Noga Band sa tak stal prvou slovenskou skupinou v histórii, ktorá bola zaradená do oboch najprestížnejších rebríčkoch žánra world music, kde za nahrávky z rôznych kútov sveta hlasujú odborníci z hudobnej brandže. V prípade World Music Charts Europe (WMCE) sú to výhradne rozhlasoví redaktori z Európy, do Transglobal World Music Charts hlasujú aj rozhlasoví dídžeji a hudobní publicisti z Ameriky, Ázie, či Austrálie.

V minulých rokoch sa v rebríčku WMCE umiestnilo viacero nahrávok od interpretov zo Slovenska (Banda, Hrdza, Čendeš, Trojka Zuzany Homolovej, Katarína Máliková a ďalší), v tomto roku je album Michal Noga Bandu len druhým slovenským zástupcom bodujúcim v Top 20. Tým prvým bola nahrávka Ľudovej hudby Pokošovci na 13. mieste v januári 2020.

Pochvalné slová z rôznych kútov sveta

To, že Stopy sú naozaj výnimočný album, dokazuje aj jeho pomerne častý výskyt v rozhlasovom vysielaní nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Okrem relácie Hudba sveta_FM na Rádiu_FM (RTVS) sa nahrávke venoval napríklad Český rozhlas, srbský telerozhlas RTS, luxemburské RádioARA, či rádio PBS v Austrálii v programe Global Village. Vyšla tiež veľmi pozitívna recenzia na album na internetovom portáli Rootsworld a do tlače sa chystajú dve ďalšie recenzie v renomovaných časopisoch Folker a Songlines.


Práve šéfredaktor magazínu Songlines, Simon Broughton, sa o albume vyjadril mimoriadne pochvalne:

"Myslím si, že pre zahraničných poslucháčov je album Stopy vynikajúcim úvodom do tradičnej slovenskej hudby. Autor aranžmánov a huslista Michal Noga predstavil piesne, ktoré sa naučil buď zo starších nahrávok alebo priamo od samotných majstrov. Piesne pochádzajú z viacerých oblastí Slovenska, takže poslucháč môže spoznať rôzne lokálne štýly. Album má navyše krásny booklet s množstvom fotografií a komentárov. Osobne som mal to privilégium vidieť Michal Noga Band naživo počas World Music Festivalu 2019 v Bratislave, ale ešte väčším potešením bolo vidieť ich počas vystúpenia na festivale Východná 2018, kde hodiny hrali davu mladých nadšených tanečníkov. Ak má tradičná kultúra prežiť a pokračovať, tak toto je cesta ako to dosiahnuť. Mimochodom, recenzia tohto albumu vyjde v Songlines už 13. novembra s nadpisom - Jeden z najlepších albumov slovenskej tradičnej hudby posledného obdobia."

Michal Noga: Pre ľudí v zahraničí to môže byť exotika

Čo na významné medzinárodné uznanie albumu hovorí samotný Michal Noga? Podľa neho môže za dvojitým úspechom v medzinárodných rebríčkoch stáť fakt, že sa mu spolu s kapelou "podarilo oživiť staré hudobné štýly, ktoré majú neskutočnú energiu a môžu byť rovnako zaujímavé ako niektoré súčasné hudobné spracovania. Aj keď sú viaceré z nich na Slovensku známe, pre ľudí v zahraničí to môže byť stále exotika."

Ďalším plusom albumu Stopy je podľa Michala Nogu kvalitný moderný zvuk - album mixoval Jureš Líška, známy zo skupiny Fallgrapp, ktorý je zároveň folkloristom - a v neposlednom rade aj zaujímavé výtvarné riešenie obalu, ktoré evokuje archívnu nahrávku zachytenú na magnetofónovom páse. Dôležitým prvkom je tiež zasvätený a zároveň pútavý a zrozumiteľný sprievodný text v booklete, ktorý má nielen slovenskú, ale aj anglickú verziu.

Michal Noga Band - Stopy, 2020 Zdroj: PR

Naživo v rámci online vydania bratislavského World Music Festivalu

Slovenskí aj zahraniční fanúšikovia budú môcť Stopy už čoskoro spoznať aj v živej podobe. Súčasťou blížiaceho sa World Music Festivalu Bratislava, ktorý sa bude konať online od 20. do 22. novembra, bude totiž aj nahrávka zo živého koncertu a rozhovor s Michalom Nogom. Dovtedy si ho môžete vypočuť na streamingových platformách ako Spotify, Deezer, Apple Music či Amazon.

Medzičasom už Michal Noga nosí v hlave námety na ďalšie albumy. "Určite by som chcel pokračovať so spracovaním tradičnej ľudovej hudby a objavovaním a prezentáciou starých a menej známych herných štýlov, no nebránim sa ani experimentovaniu s ľudovou hudbou," dodáva o svojich plánoch do budúcnosti.

Vypočujte si Stopy na Deezeri:



Partnerom projektu Stopy je iniciatíva World Music from Slovakia (WOMUSK), ktorá už niekoľko rokov robí neoceniteľnú prácu v rámci prezentácie slovenskej world music doma i vo svete. Prezentáciu slovenskej hudby v zahraničí podporili z verejných prostriedkov Fond na podporu umenia, Hudobný Fond a SOZA.

Text: Vladimír Potančok (Hudba.sk edit)
Foto: artwork