Po dlhých 15 rokoch vydali System of a Down, jedna z najrešpektovanejších a najúspešnejších rockových kapiel posledných dekád, novú hudbu. Čakanie, ktoré trvalo od vydania albumov Mezmerize a Hypnotize v roku 2005, ukončila dvojica skladieb Protect the Land a Genocidal Humanoidz, ktoré vznikli ako reakcia na zabíjanie arménskych civilistov v Náhornom Karabachu.

Po vydaní spomínaných albumových "dvojičiek" si System of a Down dali prestávku, počas ktorej sa každý zo štvorice muzikantov venoval svojim vlastným projektom. Návrat na scénu ohlásili v roku 2010 a začali sporadicky koncertovať. Takisto sa začal kolotoč nejasných správ o prípravách nového albumu, ktorý však do dnešného dňa neuzrel svetlo sveta. Členovia sa totiž nedokázali dohodnúť na ďalšom smerovaní kapely a tiež na tom, ako by mala nová štúdiovka znieť. Najviac to iskrilo medzi spevákom Serjom Tankianom (53) a gitaristom Daronom Malakianom (45).

Vráťme sa však do súčasnosti. V novembri sa za bežných okolností začínajú objavovať nové albumy veľkých popových hviezd a úplnou istotou sú vianočné skladby a albumy. Komplikované vzťahy členov System of a Down však neupokojila predvianočná atmosféra. Naopak, k vydaniu nových skladieb ich vyburcoval obnovený násilný konflikt súvisiaci s Arménskom, kde majú všetci štyria korene. A aspoň takto, na diaľku, sa rozhodli chrániť svoju krajinu pred "genocídnymi humanoidmi". Šľachetný to počin, znásobený tým, že sa vytrvalí fanúšikovia konečne dočkali poctivej dávky ich novej tvorby.

Predaj hudby ako charitatívna zbierka

Hudobníci sa v októbri stretli v štúdiu v Los Angeles a nahrali dve dlhšie rozpracované skladby, prostredníctvom ktorých chcú podporiť obete bojov v Náhornom Karabachu. V rozsiahlom príspevku na sociálnych sieťach či na Bandcampe, kde si je možné novinky aj vypočuť, odsúdili "vojnové zločiny páchané Azerbajdžanom, Tureckom a Islamským štátom proti ich kultúrnej domovine". Vyzývajú svetových lídrov, aby zabezpečili mier v tejto oblasti a zabránili "barbarskej genocíde". Fanúšikovia môžu civilistov zasiahnutých krvavými nepokojmi podporiť stiahnutím piesní na Bandcampe za minimálne dva doláre. Peniaze z ich predaja poputujú na konto charitatívnej organizácie Armenia Fund, ktorá arménskemu ľudu poskytuje základnú pomoc na prežitie.

A ako znejú SOAD po 15 rokoch? Nie práve najlepšie vzťahy im zrejme nedovolili priveľa experimentovať, preto sa fanúšikovia nemusia obávať žiadnych zásadných zmien. Práve naopak. Protect the Land napísal Malakian zhruba pred rokom a pol. Z ostrej gitary a mohutných bicích vychádzajú typické "systémové" harmónie, na ktorých spevák pracoval vo svojom prechodnom bydlisku - na Novom Zélande.

Päťminútová skladba sa dočkala aj oficiálneho videoklipu, ktorý umocňuje odkaz piesne prostredníctvom skutočných záberov z frontu. "Nepriateľom človeka je jeho vlastný úpadok", znie na pozadí záberov trpiacich ľudí v Náhornom Karabachu, kde obyvateľstvo tvorí asi 95% Arménov. Preto bola oblasť od 90. rokov kontrolovaná arménskou armádou a vyhlásená za nezávislú republiku. Územie však nie je medzinárodne uznaným štátom a oficiálne patrí k Azerbajdžanu, ktorý tento rok po dlhoročnom prímerí v oblasti obnovil krvavý vojenský konflikt.


Na druhej skladbe Genocidal Humanoidz začali pracovať Malakian, bubeník John Dolmayan (47) a basák Shavarsh Odadjian (46) bez speváka pred troma až štyrmi rokmi. Viac ako dvojminútová nádielka punkových a metalových riffov s oduševneným spevom Serja Tankiana pojednáva o boji proti diablovi. "Nikdy sme pred diablom neutekali, nikdy sme ho nevzývali, nikdy sme sa pred diablom neskrývali," znie v robotickej mantre.

Hoci sú obe skladby od seba veľmi odlišné, pôsobia ako harmonický pár vo vojenskom oblečení. Podľa najnovších vyjadrení SOAD pre Rolling Stone sa však tieto skladby tak skoro, ak vôbec niekedy, nedočkajú čestného miesta na albume. Fanúšikovia tak síce dostali dvojnásobný dôvod na radosť, no zároveň zostáva otázne, či sa Tankian rozhodne nahrať s kolegami aj ďalšie piesne. Snáď ich čoskoro k spolupráci inšpirujú aj pozitívnejšie okolnosti.


Obe skladby môžete počúvať a podporiť Armenia Fund ich kúpou na Bandcampe:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/systemofadown

Súvisiaci interpreti: System of a Down