Po 33 rokoch vychádza v reedícii legendárny album V penziónu Svět autorskej dvojice Petr Hapka a Michal Horáček. Originálny 10-piesňový album z roku 1988 dostal opäť podobu vinylovej LP platne a CD verzia je dokonca obohatená o osem spoluautorských bonusov v podobnom duchu a kvalite.

V dobe svojho vzniku bol album V penzionu Svět hotovým zjavením. Piesne Petra Hapku na slová Michala Horáčka sa stali v podaní hosťujúcich spevákov kultovými hitmi. Boli to napríklad skladba S cizí ženou v cizím pokoji Michaela Kocába, pieseň Milostný dopis Haně Z., v ktorej sa stretli Hana Zagorová a Richard Müller, či Berná mince Hany Hegerovej. Müller získal do svojho repertoáru aj zásadnú skladbu, dnes už evergreen, ktorým končí väčšinu svojich koncertov - Štěstí je krásná věc.


Melódie, texty, aranžmány a interpretácie z albumu V penzionu Svět sa stali nezabudnuteľnými archetypmi nielen pre ďalšiu tvorbu samotných autorov, ale i pre tú časť českej hudobnej scény, ktorú možno označiť za popovo-šansónovú. Na albume sa navyše zišli ozajstné esá vtedajšej muzikantskej scény - gitaroví majstri Michal Pavlíček a Andrej Šeban, basgitarista Vladimír Kulhánek, perkusionista Alan Vitouš, huslista Jan Hrubý alebo saxofonista Štěpán Markovič. Túto inštrumentálnu extratriedu podporili technologické zmeny supraphonských nahrávacích štúdií a prospela jej tiež zvuková mixáž Angličana Simona Heywortha.

"Album V penziónu Svět si nemôžeme odmyslieť od doby, v ktorej vznikol. Vyšiel presne v dobe, kedy vyjsť mal. Ale keby namiesto neho vyšiel trebárs Strážce plamene alebo ktorýkoľvek iný náš album s Petrom Hapkom, bude na rovnakej pozícii. K úspechu jednoducho vždy musíme pripočítať ďalšie parametre. A je logické, že žiadny ďalší album, i keby bol umelecky oveľa premyslenejší, už nemôže takú pozíciu dosiahnuť," hodnotí špeciálne postavenie nahrávky po 33 rokoch do jej vydania Michal Horáček.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: David Neff

Súvisiaci interpreti: Hapka a Horáček