Speváčku Hanu Hegerovú, ktorú minulý týždeň previezli do pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice, prebudili z umelého spánku. Tvrdí to nemenovaný zdroj z nemocnice, oficiálne informácie však lekári médiám na žiadosť speváčkinej rodiny neposkytujú.

"Pani Hegerovú podľa mojich informácií prebudili z umelého spánku, ktorý mal pomôcť upokojiť situáciu v jej tele. Záchranka ju minulý utorok priviezla s vysokým tlakom a nevoľnosťou. Vyšetrenia potom ukázali, že išlo o ľahšiu srdcovú príhodu," uviedol nemenovaný zdroj z lekárskeho prostredia pre český denník Aha!. Bližšie informácie o zdravotnom stave 83-ročnej rodáčky z Bratislavy nemocnica nemôže prezradiť. "Práve som to overil a môžem potvrdiť, že pani Hegerová je u nás stále hospitalizovaná. Lekári mi ale povedali, že rodina si aj naďalej neželá o jej zdravotnom stave čokoľvek zverejňovať," povedal v pondelok pre Aha! hovorca zdravotníckeho zariadenia Filip Brož.

Hana Hegerová sa kvôli zlému zdravotnému stavu nemohla zúčastniť na štvrtkovej poslednej rozlúčke so zosnulým hudobným skladateľom Petrom Hapkom, ktorý pre ňu napísal celý rad nezabudnuteľných hitov a naspieval s ňou aj slávny duet Levandulová. Pár dní pred nečakanou hospitalizáciou si však na hudobníka, ktorý zomrel 25. novembra vo veku 70 rokov, zaspomínala pre iDnes.cz. "Posledné stretnutie sa uskutočnilo v pražskej krčme mojich kamarátov, kam som pozvala niekoľko najbližších priateľov na oslavu svojich 80. narodenín. Potom už kvôli zdravotným problémom nás oboch nebola ďalšia príležitosť," uviedla Hegerová.


Biografia

Rodáčka z Bratislavy, vlastným menom Carmen Mária Štefánia Farkašová, odštartovala spevácku kariéru v roku 1957 na pódiu v bratislavskom kabarete Tatra Revue. Po odchode do Prahy prijala angažmán v hudobnom divadle Rokoko. V rokoch 1961 až 1966 bola jednou z opôr dnes už legendárneho divadla Semafor a to v predstaveniach Zuzana je zase sama doma, Šest žen či Dobře placená procházka. Neskôr rozbehla sólovú kariéru, v roku 1967 hosťovala i v parížskej Olympii. Ako filmová herečka hrala aj pod režisérskou taktovkou Miloša Formana a to konkrétne vo filme Konkurs (1963). V roku 2002 si od už zosnulého prezidenta Václava Havla prevzala medailu Za zásluhy.

Jej posledným štúdiovým albumom je nahrávka Mlýnské kolo v srdci mém (2010), ktorý vydala po 23 rokoch tvorivej pauzy. Rok na to po ťažkej operácii, pri ktorej jej lekári z tela odstránili viacero nádorov, ohlásila koniec kariéry. Vlani v septembri spoločnosť Supraphon uviedla na trh troj-CD Zlatá kolekce 1957 - 2010, ktoré obsahuje aj hity ako LevandulováČerešne a množstvo ďalších skladieb. V roku 2013 ju tiež povýšili na komandéra francúzskeho Rádu za zásluhy. Francúzsky veľvyslanec vtedy uviedol, že speváčke ho udelili za významný prínos k propagácii francúzskeho šansónu a francúzskej kultúry všeobecne. Tento rok Hegerovej český prezident Miloš Zeman udelil Rád Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy.

Zdroj: SITA (Ahaonline.cz, archív), TASR, archív Hudba.sk
Foto: Standa Merhout

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová