Najznámejší rakúsky hudobník súčasnosti Parov Stelar sa so svojou kapelou vo veľkom štýle vráti do Bratislavy. V rámci turné k novému albumu Burning Spider odpáli v piatok 12. mája v bratislavskej Aegon aréne NTC veľkolepú tanečnú párty. Naposledy ju rozpútal v lete na trenčianskom festivale Pohoda.

Marcus Füreder je rakúsky dídžej, hudobník a producent v hudobnom svete známy pod značkou Parov Stelar. Rodák z Linzu je považovaný za zakladateľa elektro-swingu - hudobného žánru, ktorý v posledných rokoch ovládol nielen klubovú scénu, ale aj hudobné festivaly po celom svete. S viac ako miliónom fanúšikov na Facebooku a vyše 100 miliónmi pozretí na Youtube sa radí nielen medzi najpopulárnejších Rakúšanov, ale je tiež najväčšou hviezdou svojho žánra v celosvetovom meradle. Na jar roku 2017 plánuje Parov Stelar vydanie nového albumu Burning Spider. Bratislava tak zažije v máji nielen najväčšie hity, ale aj celkom nové skladby.

Na medzinárodnej tanečnej scéne spôsobil malú búrku už po vydaní debutového EP Kiss Kiss a následne albumu Rough Cuts (2004). Jeho jedinečný zvuk, prístup k hudobnej produkcii a dovtedy nemysliteľné miešanie žánrov z neho rýchlo spravili stále žiarivejšiu hviezd na hudobnom poli. Nezaspal však na vavrínoch a pokračoval vo vysokom tempe s albumami ako Seven and Storm (2005), Shine (2007), Coco (2009), Le Piaf (2010), The Princess (2012), The Invisible Girl a The Art of Sampling (oba 2013) či The Demon Diaries (2015). Tento rok mu vyšiel prvý "živák" Live @ Pukkelpop, ktorý je audio-vizuálnym stelesnením toho, prečo sa stal Parov Stelar takým pojmom. 



Počas kariéry odohral spolu so kapelou viac než 600 koncertov na celom svete a vypredal prestížne haly. Jeho meno žiarilo na plagátoch festivalov ako Coachella, Glastonbury, Sziget a mnohých ďalších. Jeho hudbu počuť v reklamných spotoch svetoznámych značiek. Parov Stelar je známy aj množstvom spoluprác a remixov, okrem iných spolupracoval s hviezdami ako sú Lana Del Rey, Bryan Ferry alebo Lady Gaga. V tomto roku vydal singel Grandpa's Groove, na ktorom spolupracoval s hviezdnym švédskym producentom AronChupa.

Parov Stelar Band sa v Bratislave naposledy predstavil na jeseň 2014 a do Aegon arény NTC sa 12. mája 2017 vráti po takmer piatich rokoch.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Tomáš Holetz.  

Foto: Jan Kohlrusch

Súvisiaci interpreti: Parov Stelar