Surový zvuk, neskrývane inšpirovaný grungeovou explóziou na začiatku 90-tych rokov, slušná angličtina a neškolený expresívny spev, z ktorého razia autentické emócie. Mladá kapela Crosswalk začala ako partia chalanov, ktorí o hudbe nevedeli nič, no už sa im podarilo niekoľko úspechov a určite o nich ešte budeme počuť.

Crosswalk, alternatívnu rockovú kapelu zo Šale s prvkami grunge a punku, je podľa jej členov pre správne pochopenie dôležité nevnímať len ako kapelu, ale ako filozofiu, spôsob myslenia a vnímania. Jednoduchšie a rytmickejšie melódie s dôrazom na emóciu a myšlienku textu dopĺňajú fakt, že hudba je pre Crosswalk predovšetkým prostriedok na komunikáciu.



Buď zažiarime alebo zhoríme

Nápad založiť kapelu pramení zo sna, v ktorom jedna zo snových bytostí poverila Mareka, aby našiel tých správnych ľudí a založil najlepšiu kapelu na svete. S nápadom prišiel za svojím vtedajším spolužiakom a kamarátom Jurajom, ktorý bol spočiatku proti, pretože ani jeden z nich sa nikdy hudbe nevenoval, neovládali žiaden hudobný nástroj, nemali v podstate ani na čom hrať a ich hudobné skúsenosti a vedomosti boli tiež nulové. Marek nakoniec Juraja presvedčil slovami: "Poďme skúsiť, ako ďaleko sa až dá zájsť, ak budeme dostatočne odhodlaní a budeme tvrdo pracovať. Buď zažiarime alebo zhoríme."
 

Začiatkom roka 2014 tak dvojica vyzbrojená rozladenou španielkou a zápisníkom kapelu pomenovala Crosswalk (v angličtine priechod pre chodcov). Tento názov vznikol ako odkaz na ich dávny dialóg pri priechode pre chodcov, v ktorom diskutovali o zmysle niektorých kapiel a ich názvoch. Jeden z nich vtedy totiž zahlásil: "Niektoré kapely sú tak hrozné, že si kapelu môžeme založiť aj my a nazvať ju napríklad priechod pre chodcov." Kapela si vytvorila aj jednoduchú vizuálnu značku, ktorá sa dá zapísať v textovej podobe ako ||||.



Od vzniku skupiny sa v nej okrem Mareka a Juraja vystriedalo viacero členov, čo so sebou prinieslo cenné skúsenosti a odlišné pohľady na hudbu. "Niektorí našu myšlienku nepochopili, chceli kapelu zmeniť alebo sa proste nemohli kapele naplno odovzdať," spomína Juraj.

Doteraz kapela 
odohrala množstvo koncertov v niekoľkých mestách západného a stredného Slovenska vrátane dvoch festivalov (Family Fest, AKM Culture Days), vyhrala Demovnicu Rádia_FM, predskakovala novozélandskej kapele Hollywoodfun Downstairs počas koncertu v Bratislave v rámci jej európskeho turné a koncertovala dokonca aj v srbskom Belehrade pod záštitou MZV SR počas predsedníctva SR v rade Európskej únie ako kultúrne predstavenie Slovenska v zahraničí.


V súčasnosti Crosswalk pôsobí v zložení Marek Petkov (spev), Juraj D. Bella (gitara, vokál), Filip Doboš (basa) a Branislav Hetnerovič (bicie). Kapela aktuálne popri koncertovaní dokončuje svoj prvý album, z ktorého je možné si vypočuť pár svojpomocne nahraných skladieb na Soundcloude alebo na ich Youtube kanáli.


Text: Hudba.sk (zdroj: Juraj D. Bella)
Foto: Matej Chren