V reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO má Slovensko už piaty prvok. Stal sa ním Horehronský viachlasný spev, o ktorého zápise do svetového zoznamu rozhodli vo štvrtok členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.

Stála delegátka SR pri UNESCO Klára Novotná poukázala na to, že hodnotiaci orgán vo svojej správe ocenil hlavne spoločenský aspekt viachlasných spevov, ktoré sú aj dnes živým kultúrnym vyjadrením podielu všetkých vrstiev lokálnej populácie od dospelých po deti.

"Horehronský spev je vnímaný ako typický miestny fenomén, vytvárajúci po stáročia väzby na tradície, ktorý zároveň prispieva k sociálnej súdržnosti a zachovaniu miestnych tradícií," tlmočila hodnotenie komisie Novotná. Podľa jej slov výbor vysoko ocenil aj komplexný súbor ochranných opatrení SR, zameraných na udržateľnosť prvku, ktorá sa prejavuje v podpore detských folklórnych súborov, medializácii, organizácii národných festivalov, vydávaní zvukových nahrávok, organizácii odborných seminárov a propagácie.

Horehronský viachlasný spev figuruje na Národnom zozname mimoriadnych prvkov a praktík nehmotného dedičstva SR od roku 2016 na základe iniciatívy občianskeho združenia OPORA z Pohorelej. Na Slovensku má tradíciu najmä v oblasti Horehronia, kde už od 15. storočia reprezentoval pastiersku ľudovú kultúru. Jeho základ je v liturgických spevoch a na Horehroní sa prenáša z pokolenia na pokolenie hlavne pri rôznych spoločenských a rodinných obradoch. Jednou z najznámejších piesní je Na kráľovej holi.

Slovensko má po štvrtkovom rozhodnutí na Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO päť prvkov: Fujara - hudobný nástroj a jeho hudba (2008), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015), Slovensko-česká nominácia Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách (2016) a Horehronský viachlasný spev (2017).

Na rok 2018 SR predložila spoločne s Nemeckom, Rakúskom, Českou republikou a Maďarskom projekt Tradícia modrotlače v Európe, ktorý bude na programe rokovania 13. zasadnutia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v decembri budúceho roka. Slovenská republika sa v roku 2018 bude taktiež uchádzať aj o členstvo v tomto výbore. Kandidátom za Slovensko je generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar.

Zdroj: TASR
Foto: Ludovakultura.sk