Album Sculpting in Time slovenského gitaristu a skladateľa Davida Kollara, ktorý oficiálne vyšiel 1. decembra v košickom vydavateľstve Hevhetia, možno bez váhania zaradiť medzi najvýznamnejšie domáce hudobné počiny tohto roka. Ako je už u Davida zvykom, ide o nahrávku s medzinárodným presahom, o čom svedčia nielen mená hostí, ale aj recenzie zahraničných kritikov.

"Snažil som sa urobiť viac ako len hudobný album. Vyvolať emócie, nad ktorými premýšľam a ktoré su súčasťou môjho života," hovorí David Kollar o svojej novej nahrávke Sculpting in Time. Prešovský gitarista je známy experimentovaním so zvukom svojho nástroja, vďaka čomu si už pred rokmi získal rešpekt v špecializovaných gitarových magazínoch a u známych svetových hudobníkov, ako sú Steven Wilson alebo Pat Mastelotto. V prípade jeho najnovšej nahrávky je však pred novátorstvom na prvom mieste práve emócia a obrazotvorná atmosféra, inšpirovaná jednou z najväčších osobností svetovej kinematografie, Andrejom Tarkovským.

Na albume, ktorý by si rozhodne mali vypočuť všetci fanúšikovia ambientu, atmosférického jazzu a filmovej hudby, je popri rôznych typoch gitár dominantným nástrojom najmä trúbka. Tú na album nahrali jeden z najznámejších predstaviteľov európskeho jazzu Erik Truffaz a zástupca silnej škandinávskej scény, nórsky trubkár Arve Henriksen, ktorí hosťujú v takmer polovici skladieb.



Erik Truffaz: David má veľký zmysel pre dobrý zvuk a priestor

"Mám Davida Kollara ako muzikanta rád, okrem iného preto, že má blízko k rocku. Sám som bol fanúšikom rocku a konkrétne King Crimson. David má ale blízko aj k ambientnej hudbe a mne se vždy páčil napríklad Brian Eno. Je to naozaj veľmi nadaný mladý muzikant (...) Má veľký zmysel pre dobrý zvuk a pre priestor. Zoznámili sme sa vlastne náhodou. Hral som na festivale v Košiciach, David tam mal vystúpiť s Arve Henriksenom, ale ten bol chorý, tak som ho zastúpil ja," povedal o spolupráci a svojom vzťahu k slovenskému hudobníkovi Erik Truffaz.

Na piesni Sunlight sa zase podieľal známy rakúsky producent a gitarista Christian Fennesz. Štvrtým hosťom na nahrávke je bubeník kapely King Crimson Pat Mastelotto, ktorý však na album neprispel svojou hrou (bicie nástroje na ňom neznejú takmer vôbec), ale čítaním básne Borisa Pasternaka v úvode skladby Prisoner of Time. Samotný autor albumu David Kollar sa okrem gitár (vrátane basy, guitalele či juhoamerickej gitarky ronroco, ktorú má na titulnej fotografii článku) postaral aj o elektroniku a syntetizátorové plochy, ktoré dodávajú zvuku jednotlivých skladieb plnosť a hĺbku.



Hudba, ktorá neutíchne

"David Kollar vytvoril album, ktorý je zo všetkých jeho albumov najintímnejší v tom zmysle, že ho prezentuje ako poslucháča, čitateľa, diváka a hudobníka zároveň. Ako poslucháč reaguje na hudbu, ktorú vyhľadáva; zvuky a ruchy, ktoré na neho doliehajú zo sveta. Ako čitateľ upozorňuje, že poéziu treba čítať tak, aby sme pocítili nielen intelektuálny význam, ale aj zvukovú stránku slov básne. A ako divák odkazuje na filmy Andreja Tarkovského, ktorý ho roky inšpiruje. Tieto podnety vyvolali potrebu tvoriť skladby, pričom proces tvorby a hotové skladby sa v tomto prípade nedajú od seba oddeliť, čo považujem za obrovské plus," napísal o nahrávke filozof, estetik a vysokoškolský pedagóg prof. PhDr. Peter Michalovič, CSc.

Album ešte pred vydaním a krátko po jeho uvedení na trh vyvolal nadšené reakcie aj u zahraničných kritikov. V čerstvo vydanej recenzii na českom portáli Jazzport mu dal publicista Jan Hocek stopercentné hodnotenie a označil ho za "album roka nielen v našom česko-slovenskom teritóriu.

"Hudba je viac, než len počúvanie. A David Kollar patrí k tým tvorcom, ktorí sa snažia slobodne odovzdať niečo platné a skutočné. Neopracováva hudobnú matériu tak, že by ju prispôsoboval vlastnej predstave poslucháča, ktorého si vopred v štúdiu naklonuje. Tvorí pre tých, ktorí hudbu predovšetkým cítia, vnímajú a dotvárajú cez vlastné zážitky, skúsenosti a myšlienky. Verí, že takíto ľudia existujú. Že takýchto ľudí jeho hudba nájde. Táto hudba potom nikdy neutícha. Neutíchne nikdy Kollarova gitara, ktorá rozpráva o živote i smrti prirodzene, bez úškľabkov a prázdnych gest, hladí aj burcuje. Neutíche ronroco, strunový nástroj z majestátnych Ánd, ktorému David vdýchol smutnú ruskú dušu. Neutíche trúbka Erika Truffaza, ktorá sa rozohnala medzi radostným tancom a všeobjímajúcou baladickosťou. Neutíchnu mysteriózne tóny z trúbky Arveho Henriksena. Nikdy nesadne poletujúci elektronický prach Fennesza. Hudba Davida Kollara bude znieť, dokým bude existovať čas..." napísal Hocek.



"Ďaleko od zúfalstva a temnoty časov, v ktorých žijeme, sa nachádza liečivé svetlo na nádhernom novom albume gitaristu Davida Kollara. Tieto dve ukážky skladieb nestačia na to, aby zachytili, aký hlboký a dojímavý je celý tento album. Naozaj odporúčam," pochválil nahrávku anglický hudobný kritik a autor biografie kapely King Crimson Sid Smith.

"Sculpting in Time je nádherné, rozmanité a kontemplatívne dielo. Slúži ako spomienka a reflexia na jedného z Kollarových najbližších priateľov, ktorý odišiel predčasne. Nahrávka tiež zahŕňa materiál inšpirovaný a odvodený od spirituálnej a metafyzickej krásy diel slávneho ruského režiséra Andreja Tarkovského. Hosťami sú Erik Truffaz, Christian Fennesz, Arve Henriksen a Pat Mastelotto, ktorí prispeli k meditatívnemu kontextu albumu. Úžasná nahrávka ideálna na dočasné pozastavenie víru a hluku požiadaviek moderného života," opísal Davidov album Anil Prasad, zakladateľ prvého hudobného online magazínu Innerviews, ktorý píše aj pre magazíny Guitar Player, Bass Player, Frets, JazzTimes, Relix či All About Jazz.



Nové spolupráce s Wilsonom i Mastelottom

David Kollar má za sebou ďalší mimoriadne plodný a úspešný rok, keďže okrem vynikajúceho nového albumu si pripísal na konto aj niekoľko zaujímavých spoluprác. 22. novembra vyšiel nový album art-popového projektu No-Man, ktorý ešte v roku 1987 založili britskí hudobníci Steven Wilson a Tim Bownes. Nahrávka plná pulzujúcich rytmov a syntetizátorových zvukov má názov Love You To Bits a obsahuje desať skladieb rozdelených na 5x "Love You To Bits", ktoré tvoria tanečnejšiu polovicu albumu, a 5x "Love You To Pieces". Jednotlivé skladby oboch častí nahrávky na seba nadväzujú v dvoch viac-menej súvislých mixoch.

Slovenský hudobník prispel k energickej skladbe Love You To Bits (Bit 4) šialeným gitarovým sólom, ktoré je v ostrom kontraste so zvukom albumu Sculpting in Time a prezentuje Davidovu experimentálnejšiu rockovú polohu. "Steven mi napísal SMS, či by som nechcel nahrať sólo do tejto skladby. Napísal, že chce 'Fuck offff solo', tak som mu poslal toto," hovorí David o sóle, ktoré v piesni začína v čase 2:50.



Ďalší svetový album s Davidovou účasťou vyšiel ešte v auguste a je ním platňa My Sister od nemeckého bubeníka Marca Minnemanna. Kollar nahral gitaru do piatich skladieb tejto výbornej rockovej nahrávky, na ktorej sa podieľali aj Alex Lifeson (Rush), Dug Pinnick (King's X), Mohini Dey, Maiah Wynne, Randy McStine, Aditi Singh Sharma či Anna Rakita. 

V súčasnosti David Kollar pripravuje hudbu k novému slovenskému filmu Erika Prausa a dokončuje album s hudobníkom Bernhardom Wostheinrichom z Berlína. Na budúci rok plánuje vydať ďalšiu knihu svojich zápiskov, ktorou nadviaže na publikáciu Zápisky I. - Alchýmia úspechu a prehry z roku 2016. Chystá tiež live vystúpenia k filmu Punk je hned!, za ktorý získal režisér Juraj Šlauka Cenu Nadácie Tatra banky.

Skladba z albumu Marca Minnemanna s gitarou Davida Kollara:


Gitarista a skladateľ David Kollar má 36 rokov a pochádza z Prešova. Na medzinárodnej scéne sa už v mladom veku etabloval ako jedna z najzaujímavejších postáv súčasnej európskej avantgardnej a jazzovej scény. Známy je inovatívnym a jedinečným prístupom k hre na gitaru počas koncertov plných improvizácie aj pri komponovaní. Tento rok dostal v rámci Radio_Head Awards Cenu za prínos do hudby. Jej odovzdaniu predchádzal videopríhovor Stevena Wilsona, ktorému David v roku 2017 hosťoval na albume To The BoneKollar je tiež vyhľadávaným skladateľom filmovej hudby, zatiaľ posledným filmom s jeho hudbou je celovečerný dokument Volanie, ktorý mal premiéru 31. októbra.

Album Sculpting in Time môžete počúvať a podporiť kúpou napríklad na Bandcampe a nájdete ho aj na všetkých streamingových službách.



Text: Patrik Marflák (zdroj: David Kollar, archív)
Foto: Arnold Horváth

Súvisiaci interpreti: David Kollar