Diváci folklórnej šou Zem spieva aj samotní účinkujúci sa po deväťmesačnej prestávke spôsobenej koronakrízou dočkali. Už tento víkend uvidíte na Jednotke RTVS priamy prenos z druhého semifinálového kola, ktoré sa na jar kvôli pandémii nemohlo uskutočniť. Vyvrcholenie obľúbenej šou bude samozrejme prebiehať za prísnych protiepidemických opatrení.

Zem spieva odštartuje svoj druhý živý prenos tohtoročnej série v sobotu 12. decembra o 20:30 na Jednotke a tiež na webe rtvs.sk, kde môžete program sledovať kdekoľvek na svete. Prvé semifinále sa stihlo uskutočniť ešte v marci a minulý týždeň ho RTVS pripomenula v rovnakom sobotnom večernom čase v repríze.

Teraz sa už diváci môžu tešiť na nové vystúpenia, ktoré si pripravili zvyšní semifinalisti, pričom na to mali oproti bežnému priebehu súťaže neobvykle dlhý čas. Veľkou nevýhodou však pre nich bude neprítomnosť divákov priamo v štúdiu v Mlynskej doline. Obecenstvom si budú navzájom len samotní účinkujúci, ktorí budú musieť počas a pred živým prenosom absolvovať všetky prísne protiepidemické opatrenia vrátane testovania.

O priazeň divákov a postup do veľkého finále zabojujú Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Ivana Brillová, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová, Folklórny spolok Furmička, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Viktória Stúchla a Aurel Keszely, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci a Folklórna skupina Pantľička. Pre pandémiu sa semifinálového kola bohužiaľ nebude môcť zúčastniť súbor Vychodna Slovak Dancers, ktorý pôsobí v kanadskom Toronte a v súťaži zastupoval kategóriu Zahraniční Slováci. 

Vychodna Slovak Dancers, Zem spieva 2020 Zdroj: RTVSVychodna Slovak Dancers

Aj v tomto kole bude postup jednotlivých súťažiacich v rukách televíznych divákov. Štyroch z desiatich vystupujúcich totiž môžu svojimi SMS hlasmi posunúť počas večera do absolútneho finále. Piateho finalistu vyberú následne patrioti - Ján Ďurovčík, Ľubica Čekovská a Peter Dvorský.

Mená postupujúcich sa dozvieme z programu Zem spieva - rozhodnutie, ktorý bude nasledovať po odvysielaní komediálneho seriálu Pumpa, v sobotu 12. decembra po 23:00. Diváci sa aj v druhom semifinále môžu tešiť na trojicu moderátorov S Hudbou Vesmírnou či na zaujímavé informácie a názory, ktoré pri komentovaní jednotlivých vystúpení zaznejú z úst odbornej poroty. 

Do absolútneho finále, ktoré odvysiela Jednotka v sobotu 19. decembra o 20:30, postúpili z prvého semifinále Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Labirsky Beťare, Natália Lettrichová a patrioti do finále poslali zoskupenie Ondro a kamaráti.

Účasť v poslednom kole súťaže má istú aj speváčka Adriana Fúriková pochádzajúca z Rumunska, ktorá v šou zastupuje kategóriu Zahraniční Slováci a ktorá odbornú porotu očarila natoľko, že ju priamo do finále poslala už zo základných kôl. Miestenku v absolútnom finále si vyslúžila aj Ľudová hudba DFS Vienok, ktorej diváci šou zaslali počas základných kôl viac ako 10-tisíc SMS hlasov. K týmto interpretom sa v sobotu pripojí pätica postupujúcich z druhého semifinále.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za RTVS poskytol Stanislav Čačko. Tlačovú správu sme upravili.