Album Bez udania dôvodu (2003) uzatvára trojicu albumov, ktoré skupina Inekafe nahrala vo svojom vrcholnom období pod vydavateľstvom Forza Music. Aj tento album dosiahol po tituloch Je tu niekto? (2000) a Príbeh (2001) platinové hodnoty predaja a potvrdil silnú pozíciu skupiny na slovenskej scéne v prvej dekáde jej fungovania.

Inekafe sa na tomto albume vo veľkej miere vrátili k pôvodnému tvrdšiemu punk-rockovému výrazu a zvuku, čo ocenili najmä ich stabilní fanúšikovia. Po viac ako 17 rokoch vychádza album Bez udania dôvodu v týchto dňoch v reedícii pod hlavičkou vydavateľstva Opus, pričom sa prvýkrát dostane medzi fanúšikov aj vo vinylovej podobe.

Album na "odplašenie" mainstreamového publika

"Album Bez udania dôvodu sme poňali úplne inak ako predchádzajúce nahrávky. Predchádzalo mu obdobie, keď sme boli v každom časopise a telke a začali na nás chodiť už aj ľudia, ktorí sa až tak nezaujímali o hudbu, ale len o značku alebo proste len tváre. A to nám parádne začalo liezť na nervy. Tak sme sa rozhodli, že urobíme nahrávku, kde dáme bokom celých tých fešákov, ktorými sme v očiach mnohých boli, a natrieme im to pekne od podlahy," spomína na okolnosti vzniku albumu líder Inekafe Vratko Rohoň.

"Úmysel sa absolútne vydaril, mainstreamové publikum sme úplne odplašili a verní pri nás ostali ešte viac, lebo nosič zaznamenal veľký ohlas u rockového publika. Jediný, kto nebol až tak šťastný, bol vydavateľ, ktorý pochopiteľne očakával čo najmasovejšie predaje. Na konci dňa ale album aj tak získal platinu a bol a aj je veľmi úspešný. Ľudia z neho poznajú určite singel Spomienky na budúcnosť. Album je pomerne dosť spoločensky orientovaný," dodáva spevák a gitarista.


Album Bez udania dôvodu, ktorý môžete počúvať aj na všetkých streamingových službách, spolu s Vratkom nahrala dvojica bývalých členov Inekafe Peter "Forus" Fóra (basová gitara, vokál) a Ján Rozbora (bicie). Tri roky po jeho vydaní sa začala niekoľkoročná pauza skupiny, počas ktorej spevák pred ďalším fungovaním v hudobnom biznise uprednostnil profesionálnu kariéru pilota v medzinárodnej leteckej doprave.

V roku 2010 však skupina na dlho trvajúce naliehanie fanúšikov reagovala najskôr koncertným a potom aj plnohodnotným comebackom, s ktorým prišli aj ďalšie albumy. Spevák vtedy svoj návrat do hudobného kolotoča okomentoval slovami: "Pilotov je veľa, Inekafe je len jedno". Tento rok si kapela pripomína 25 rokov od svojho založenia, oslávila ich hneď v januári veľkými koncertmi s orchestrom v Prahe a Bratislave. Špeciálne vystúpenia fanúšikom pripomenie pripravované DVD/CD Symphonic, z ktorého v nedeľu 13. decembra odpremiérujú prvý singel.

Po symfonických koncertoch malo nasledovať aj veľké klubové turné po celom Slovensku a Česku, termíny plánovaných vystúpení sa však kvôli pandemickej situácii posúvali. Momentálne nie je isté, či sa aj zatiaľ platné januárové termíny nebudú musieť zrušiť.


Zoznam piesní na CD a LP Bez udania dôvodu:

1. A1 Štát
2. A2 Mesto
3. A3 Život ako video
4. A4 120 čísel /pod zemou/
5. A5 Takto nám to stačí
6. A6 Veľkou palicou III
7. A7 Bez udania dôvodu
8. A8 Alibi

9. B1 Krvavá blondína
10. B2 Opäť na streche
11. B3 Auťáky
12. B4 Mýtna
13. B5 Spomienky na budúcnosť

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.