Gitarista britskej heavymetalovej skupiny Black Sabbath Tony Iommi má rakovinu. Šesťdesiattriročnému inštrumentalistovi, ktorý s kapelou pracuje na novom štúdiovom albume a príprave svetového koncertného turné, diagnostikovali lymfóm.

"Po tom, čo sme sa dozvedeli, že Tony Iommi má lymfóm, by sme chceli, aby mu fanúšikovia dodali pozitívnu energiu. Iommi v súčasnosti s lekármi dohaduje liečebný plán, Železný muž rock'n'rollu zostáva pozitívne naladený a je odsúdený na úplné vyliečenie sa," napísala skupina v pondelok v oficiálnom stanovisku na Facebooku.

Podporu mu už stihol vyjadriť napríklad bývalý gitarista Guns N' Roses Slash, ktorý mu na Facebooku zaželal skoré uzdravenie. Členovia Black Sabbath poznamenali, že budú v Londýne pokračovať v nahrávaní nového albumu v zostave s Tonym Iommim. V oficiálnom stanovisku však nespomenuli svetové turné a tak je zatiaľ nejasné, ako liečba ovplyvní ich koncertný program.

Legendárna skupina, ktorú tvoria aj spevák Ozzy Osbourne, basgitarista Geezer Butler a bubeník Bill Ward, by sa mala 6. júna ukázať v Prahe a 26. júna vo Viedni. Európske turné by mali odštartovať 20. mája v Moskve, pričom naplánované majú koncerty v Petrohrade, Helsinkách, Štokholme, Bergene, Osle, Dortmunde, Rotterdame, Bilbau, Nantes alebo v Miláne.

Tony Iommi - Heaven & Hell solo (2009)

Black Sabbath vznikli v roku 1968 v Birminghame. Pôvodného frontmana Ozzyho Osbourna vyhodili v roku 1979 pre jeho alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý predvlani v máji zomrel vo veku 67 rokov. Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997. Bola headlinerom Osbournovho vlastného festivalu Ozzfest a v roku 1998 vydala živý album Reunion.

V roku 2001 začali pod producentským dohľadom Ricka Rubina nahrávať štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Tony Iommi, Geezer Butler a Ronnie James Dio v rokoch 2006 až 2010 pôsobili v kapele Heaven & Hell. Svoj návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losangeleskom klube Whisky a Go Go.

Tony Iommi solo - Black Sabbath - Never Say Die Tour (1978)

Tony Iommi - War Pigs / Paranoid solo

Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Nathan Strange

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Tony Iommi