Skupina Inekafe dnes popoludní šokovala fanúšikov informáciou o odchode jedného z dlhoročných členov. Peter Fora alias Forus v kapele pôsobil od marca roku 2000 a zažil s ňou časy najväčšej popularity aj úspešný návrat na scénu po niekoľkoročnej pauze.

"Na základe dlhodobých osobných nezhôd od dnešného dňa už Forus nie je členom kapely Inekafe. Ďakujeme mu za jeho 13 rokov strávených pod spoločnou vlajkou a prajeme mu veľa šťastia v jeho ďalšom živote a kariére. V tomto momente je miesto basgitaristu v našej kapele voľné, riešime jeho náhradu," objavilo sa krátko po pol štvrtej na oficiálnej Facebook stránke skupiny. Fanúšikovia tomu nemôžu uveriť a niektorí reagovali typickým spôsobom, že to už nebude Inekafe.

Skupina je však známa mnohými zmenami zostavy, vystriedalo sa v nej už viac než 10 hudobníkov. Poslednou zmenou pred rozchodom s Forusom bola v roku 2011 výmena gitaristu - po odchode Mária "Waya" Praženca nastúpil do zostavy Roman Hulin. Momentálne je spolu so spevákom Vratkom Rohoňom najdlhšie pôsobiacim členom skupiny Wayov brat, bubeník Jozef "Dodo" Praženec.

Forus, Inekafe v Bratislave, január 2011 Zdroj: Igor DanišForus už nie je členom Inekafe

Kapela Inekafe vznikla v roku 1995 a za prvých pár rokov pôsobnosti sa stala komerčne najúspešnejšou punkrockovou skupinou a Slovensku a v Čechách. Po vydaní piatich úspešných albumov mala kapela v rokoch 2006 až 2009 pauzu, počas ktorej odohrala len dva koncerty: najskôr v máji 2008 pod holým nebom v Mlynskej doline a potom 31. januára 2009 v pražskej Incheba aréne, ktorý mal byť rozlúčkovým (zachytáva ho DVD Live in Praha, ktoré vyšlo o tri mesiace neskôr). Dva špeciálne koncerty odohrala kapela prvýkrát v zostave Vratko, Forus, Dodo a Wayo, v ktorej sa po nátlaku fanúšikov v januári 2010 definitívne vrátila na scénu.

V roku 2011 kapela navštívila najväčšie slovenské a české mestá na vypredanom turné. V tom istom roku vyšiel šiesty, zatiaľ posledný album s názvom Právo na šťastie, ktorý kapela predstavila začiatkom roka 2012 na ďalšom veľkom turné. Vlani na jeseň Inekafe zverejnili už piaty videoklip k spomínanému albumu - koncertné video Karanténa citov poskladané zo záberov z vystúpení na letných festivaloch. Okrem toho predstavila novú skladbu Bratislava volá, ktorá je oficiálnou hymnou hokejového Slovana Bratislava pre sezónu 2013/2014.

TIP: Inekafe prekvapili: pozrite si jeden z najkrajších klipov na domácej scéne


Text: Hudba.sk (Facebook.com/inekafe, archív)
Foto: Tomáš Lacika - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Inekafe