Carnival Youth sú jednou najúspešnejších kapiel pobaltského regiónu a Astronautalis patrí medzi najoriginálnejších predstaviteľov súčasného indie hip-hopu. Obe tieto mená spája to, že si zamilovali slovenské publikum a v blízkej dobe vystúpia v metropole východu v kultúrnom centre Tabačka.

Lotyšskí indie rockeri Carnival Youth patria nielen vo svojej krajne, ale aj v celom Pobaltí k medzinárodne najuznávanejším skupinám. Zahrali si už na maďarskom Szigete, poľskom Open'eri, britskom Great Escape, našom Grape festivale a uplynulú jar sa s novým albumom predstavili aj na dvoch koncertoch na Slovensku. Už na budúci týždeň, 19. januára, sa k nám vrátia opäť. Tentokrát premiérovo zavítajú do košickej Tabačky, kde sa predstavia v rámci tretej časti turné k novému albumu Propeller. Predtým ho stihli odprezentovať na koncertoch v USA, Nemecku, Belgicku, Škandinávii a pobaltských krajinách.


Držitelia európskej ceny za "búranie hraníc"

Carnival Youth hrajú nápaditý indie rock-folk, s ktorým pomyselne aj doslova búrajú hranice. Teda minimálne v rámci európskej hudby. Minulý rok totiž mladé zoskupenie dostalo na prestížnom holandskom festivale Eurosonic cenu European Border Breakers Award (EBBA) za výnimočný úspech debutového albumu No Clouds Allowed, s pomocou ktorého prekročili hranice domovskej krajiny. Toto ocenenie v minulosti získali mená ako Milky Chance, MØ, Hozier, Asgeir, Disclosure či Mumford and Sons, čo Carnival Youth v súčasnosti zaraďuje medzi najväčšie hudobné talenty európskeho kontinentu.

Ich hudba býva prirovnávaná k tvorbe slávnejších Arcade Fire, Arctic Monkeys či Bombay Bicycle Club. Nájdete v nej krásne gitarové aj synťákové plochy, moderné beaty, melanchóliu a s novou nahrávkou Propeller aj trochu temnoty a ostrých textov. Druhá štúdiovka kapely vyšla 1. apríla 2016 a pochádza z nej niekoľko vydarených video singlov ako Connection Lost, Surf a najnovšie Seagulls on Bicycles.

Lístky na koncert v Tabačke 19. januára sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Raper z USA, ktorý sa zamiloval do Slovenska

V prípade amerického rapera Andyho Bothwella, známeho pod pseudonymom Astronautalis, je ešte evidentnejšie, že svoje srdce nechal v srdci Európy. Jeho prvá návšteva našej krajiny prebehla už pred rokmi, keď koncertoval v Čadci. Tento zážitok v ňom tak zarezonoval, že ho dokonca zvečnil v texte skladby z aktuálneho albumu Cut the Body Loose. Medzitým sa u nás predstavil mnohokrát, na menších i väčších akciách - od maličkého, už neexistujúceho bratislavského klubu Obluda až po festival Pohoda. Najbližšie sa vráti 13. februára, kedy vystúpi v Tabačke, a na Valentína zavíta do Trenčína. Na oboch koncertoch sa okrem neho predstaví aj americká speváčka Aby Wolf.

"Keď v Amerike poviem, že idem hrať na Slovensko, čudujú sa mi, považujú má za blázna," povedal Astronautalis pred niekoľkými rokmi na festivale POKE a následne dodal: "No keď neskôr vidia fotky, povedia: Tam chcem ísť tiež." Astronautalisovi sa za šesť rokov od prvého koncertu podarilo to, čo máloktorému raperovi - podmaniť si krajinu, ktorej materský jazyk nie je anglický a ktorej väčšina obyvateľov nemá šancu stíhať počúvať texty, keď Astronautalis nasadí svoj guľometný flow.

Bude to pravdepodobne tým, že Astronautalis jednoducho nehrá iba rap. Jeho tvorba má blízko k indie, ale aj country, bluesu a hovorenému slovu. Je chytľavá a tiež má refrény, ktoré si môže publikum zborovo a schuti zaspievať. Zároveň je samotný Andy mimoriadne sympatický a jeho pódiový prejav vyznieva ľudsky. Bariéra medzi publikom a hudobníkmi neexistuje.


Prečítajte si:

Astronautalis dáva ľuďom všetko (reportáž)

S raperom o Shakespearovi alebo čo inšpiruje Astronautalisa (rozhovor)

Astronautalis začal tvoriť v rodnej Floride začiatkom nultých rokov, výrazné meno si spravil najmä na freestylovej scéne. Umeniu improvizácie so slovom holduje dodnes, veľmi často si tiež počas koncertov od publika vypýta niekoľko náhodných slov, z ktorých následne zlepí text priamo na pódiu. Neskôr ho jeho kroky viedli do Minnesoty, ktorá je známa svojou výraznou scénou nezávislého a nekomerčného hip-hopu. 

Svoj unikátny a nadžánrový štýl začal pestovať najmä od druhého albumu The Mighty Ocean and Nine Dark Theaters z roku 2006. K menu na medzinárodnej scéne mu okrem neustáleho koncertovania pomohlo tiež predskakovanie na európskom turné indie-popovej dvojice Tegan and Sara v roku 2009. Odvtedy je v Európe stálym hosťom. Na aktuálnom turné predstaví svoj nový album Cut The Body Loose, ktorý vznikal nezvyčajne dlhých päť rokov, no autorovmu štýlu nezostal nič dlžný.

Jeho predskokanka Aby Wolf sa do Tabačky vráti po takmer roku a pol. Podobne, ako jej známejší kolega, aj ona je usadená v Minneapolise a hoci pomerne často spolupracuje s miestnymi rapermi, jej sólová tvorba ulahodí skôr fanúšikom interpretov ako The xx, St. Vincent alebo Braids. Výrazná je v jej tvorbe predovšetkým práca s hlasom a atmosférické elektronické podklady, v ktorých sa mieša alternatíva, pop a R&B.

Vstupenky na koncert Astronautalisa a Aby Wolf stoja v predpredaj 5 eur, na mieste za ne budú musieť návštevníci zaplatiť o štyri eurá viac. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.tabacka.sk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Alexander Čerevka za organizátorov koncertu Carnival Youth a Nina Šilanová z Tabačky Kulturfabrik.

Súvisiaci interpreti: Astronautalis