Do programu festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 18. do 21. júla 2018 v industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc, pribudli tri veľké ženské osobnosti: britská soulová speváčka Joss Stone, cenami ovenčená speváčka z Mali Oumou Sangaré a speváčka dnes už nefungujúcej skupiny Gossip Beth Ditto.

"Okrem toho, že všetky tri vládnu výnimočnými hlasmi, majú spoločné aj to, že sa výrazne angažujú v spoločenských otázkach. Oumou Sangaré aktívne bojuje za práva afrických žien, Joss Stone spolupracuje s najrôznejšími charitami a Beth Ditto je hlasnou advokátkou práv LGBT komunity," hovorí o trojici najnovšie potvrdených hviezd riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Joss Stone sa v roku 2004 v sedemnástich rokoch stala najmladšou hudobníčkou nominovanou na Mercury Prize a najmladšou britskou speváčkou na vrchole UK Chartu. O rok neskôr sa dostala do Guinnessovej knihy rekordov aj ako najmladšia držiteľka sólového ocenenia v rámci BRIT Awards. Okrem toho má na konte aj cenu Grammy, ktorú získala za spoluprácu s dvojicou John Legend a Van Hunt na skladbe Family Affair.

Počas svojej kariéry predala viac ako štrnásť miliónov albumov a vystupovala s Jamesom Brownom, Gladys Knight, Jeffom Beckom, Stevie Wonderom, Ringo Starrom a v rámci formácie SuperHeavy aj s Mickom Jaggerom, Daveom Stewartom z Eurythmics, bollywoodskym skladateľom AR Rahmanom a Damianom Marleym. Svet tradične čiernej soulovej hudby v nej našiel svoju bielu kráľovnú. "Soul nie je hudobný žáner, ale vyjadrenie pocitu, ktorým sa dá obsiahnuť všetko," hovorí sympatická speváčka, ktorá v roku 2014 vystúpila v Bratislave (reportáž). Dôkazom jej ochoty neustále, aj za cenu rizika, experimentovať, je jej turné Total World Tour, v rámci ktorého sa rozhodla navštíviť 204 krajín a spolupracovať s miestnymi hudobníkmi.


Oumou Sangaré stelesňuje africkú ženskosť, eleganciu, rozhodnosť aj nezávislosť. "Ona je Muhammad Ali medzi africkými divami v ringu. Tá najväčšia! Bodá ako motýľ, lieta ako včela!," povedal Christoph Borkowsky, riaditeľ veľtrhu WOMEX, kde minulý rok preberala speváčka prestížne ocenenie. "Je určená všetkým africkým ženám a ľudom z celej Afriky. To oni ma povzbudzujú, aby som stále spievala a písala piesne," poďakovala Oumou, ktorá ako vplyvná hovorkyňa Afriky spolupracuje s OSN.

Už od začiatku svojej kariéry totiž hovorí nahlas o veciach, ktoré sú v Mali viac ako tabu. Postavila sa proti spoločenskému poriadku znevýhodňujúcemu ženy. Na novom albume Mogoya otvára témy rastúceho množstva samovrážd mladých, odrádza ľudí od emigrácie a varuje pred cielenými fámami a nebezpečnými dezinformáciami. Naštvaná je aj z politiky, vojen a náboženského extrémizmu.


"Gossip je minulosťou. Bol to dobrý beh, ale tu sme, sme queer a sme weird," zakričala v Londýne z pódia svojim fanúšikom speváčka Beth Ditto, ktorá 17 rokov vládla americkej dance-punkovej formácii Gossip. S ňou v roku 1999 zúrivo vtrhla na scénu, bez ostychu sa zvliekajúc na koncertoch. V tom čase 18-ročná lesbička od začiatku odkazovala, že väčšia váha nemusí byť dôvodom na diskrimináciu a dievčenský "hriech hriechov" je možné pretaviť v sebavedomú prednosť.

Pre britský Guardian písala Beth poradenskú rubriku "What would Beth Ditto do?", hovorila o sebe bez servítky ako o tlstej a na obálky magazínov sa nechávala fotiť nahá. K popkultúrnej ikone jej pomohla aj spolupráca s módnymi návrhármi, modeling a neskôr aj vlastná kolekcia šiat. Gossip sa predovšetkým vďaka nej usadili na hudobnej scéne v pozícii vyhľadávanej a počúvanej kapely, ktorá nešetrila puritánov ani politikov. Rozpad kapely Beth nezaskočil, s producentkou Jennifer Decilveo nahrala album Fake Sugar a hneď na to vyrazila na turné.


Skôr potvrdenými menami Colours of Ostrava 2018London Grammar, George Ezra, Ziggy Marley, Aurora, Cigarettes After Sex, Jon Hopkins Live, Jóhann Jóhannsson a Slaves. Festival sa na jeseň 2017 dostal medzi desiatku najlepších veľkých festivalov v prestížnej ankete European Festival Awards.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout.

Foto: PR (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Beth Ditto, Joss Stone