Veľká osobnosť českej hudobnej publicistiky, novinár, dramaturg a pedagóg Vojtěch Lindaur, zomrel v pondelok v Prahe po dlhej chorobe vo veku 60 rokov. Smutnú informáciu priniesol internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na priateľa zosnulého Mareka Brodského.

Meno absolventa štúdia žurnalistiky poznali čitatelia časopisov Melodie a Gramorevue už od 80. rokov minulého storočia. Muž, ktorý prišiel o zamestnanie, keď v roku 1985 tajne zorganizoval koncert americkej speváčky nemeckého pôvodu Nico ako dramaturg Kultúrneho domu Opatov, stál aj pri zrode prvých nahrávok vtedy talentovaných mladých zoskupení ako Precedens alebo Psí vojáci.

Lindaur bol v roku 1990 jedným zo zakladateľov časopisu Rock & Pop, v ktorého redakcii pôsobil ako zástupca šéfredaktora a neskôr opakovane i ako šéfredaktor. Jeho meno sa spája i s pôsobením v rozhlasovej stanici Rádio Beat či s príspevkami do množstva printových a internetových médií vrátane časopisov Mladý svět a Reflex alebo denníka MF Dnes. V uplynulých rokoch viedol elektronický hudobný časopis Tři veteráni.

Rodák z Plzne, ktorý vyrastal v Mělníku, pôsobil viac než desaťročie ako pedagóg hudobnej publicistiky na Vyššej odbornej škole publicistiky v Prahe. Napísal a publikoval viacero knižných titulov, ktoré boli alebo sú dostupné i na Slovensku.

Zdroj: TASR
Foto: archív ČTK