Mirka Miškechová je známa najmä ako pesničkárka s gitarou. Preslávila sa hitom Cuzdinka v tvojej zemi v spolupráci s českým hudobníkom Xindlom X, vlastnými piesňami, ale aj duetmi s kapelou Smola a Hrušky a jej spevákom Spokom Kramárom. Teraz príjemne prekvapila jemnou klavírnou skladbou s dojímavým textom, ktorý napísala pre svojho synčeka.

Ako sama hovorí, je to pieseň pre deti, ale najmä dospelých. "Chcela som vytvoriť pieseň, ktorú si raz pustí môj syn a v každom životnom období a veku ju bude chápať v inej, hlbšej rovine. A presne toto som chcela ponúknuť aj svojim poslucháčom. Myslím si, že môže osloviť aj deti, aj ich rodičov či starých rodičov. Pre deti bude najväčším lákadlom emotívna melódia, klavír a pekný obrazový videoklip. Starší ľudia dokážu vnímať text do väčšej hĺbky cez filter vlastných skúseností," hovorí speváčka a autorka, ktorá novinku zverejnila pod svojím celým "posvadobným" menom Mirka Slančíková Miškechová.

Klavír je v piesni doplnený o vokál ostravskej hudobníčky Barbary Kanyzovej, ktorým vytvára emotívny viachlas imitujúci sláčikové kvarteto. Podmanivá skladba je zaranžovaná na pomery dnešnej pop music minimalisticky. To jej však na kvalite skôr pridáva ako uberá, keďže emócia piesne dokáže vyniknúť aj bez pridaných zvukov.


O videoklip sa postaral Pavol Varga. "Klip sa natáčal v krásnej zimnej prírode v okolí Veľkého Krtíša a Modrého Kameňa. Videoklipom sme sa snažili zachovať príjemnú atmosféru skladby Raz zistíš a v tomto hektickom období vyjadriť rodičovskú lásku k deťom. Pri pozeraní videoklipu dúfame, že tá láska, emócia a radosť, ktorú tento videoklip v sebe má, sa prenesie aj na divákov," dodáva hudobníčka.

Novinka Raz zistíš nie je osamoteným počinom speváčky. Ide o najnovší singel z jej nového albumu Je tu, ktorý vyšiel bez väčšej propagácie týždeň pred Vianocami a nachádza sa na ňom desať originálnych piesní vrátane skôr zverejneného singla Nekonečné nebo. Album vznikal v Ostrave v úzkej spolupráci s Jiřím KrhutomPavlom Sotoniakom. Jiří Krhut uviedol na hudobnú scénu aj obľúbeného českého herca Štěpána Kozuba, s ktorým vytvorili unikátny projekt Krhut a Kozub a okamžite sa dostali medzi špičku českej hudobnej scény. 

Krhut tentokrát zhudobnil väčšinu Miškechovej textov. "Mirka píše veľmi pekné a zmysluplné texty. Na také sa hudba skladá sama. Pamätám si, že mi poslala zrovna tento text, ja som si sadol za klavír a za desať minút bola pesnička hotová, hneď som jej to obratom poslal a mali sme obaja obrovskú radosť," povedal Jiří Krhut o piesni Raz zistíš.

Text: Hudba.sk (zdroj: Mirka Miškechová)
Foto: Pavol Varga