Slovenská pop-rocková kapela P.S. sa v minulom roku po dlhšej pauze pripomenula singlom Bez teba to nemá význam, ktorý vyšiel spolu s videoklipom v júli. Po pol roku sa skupina na čele so speváčkou, skladateľkou a textárkou Magdalénou Vyletelovou hlási opäť s novinkou Ukradnutá, ktorá vznikala počas troch rokov.

"Pred rokmi mi hlavou preletela veta 'radšej sa dám niekým ukradnúť, ako byť ti ukradnutá'. K tejto vete som postupne dopisovala text a tú úplne poslednú časť som dopísala minulý rok. Vtedy som s pomocou Gabka Gotthardta dokončila aj hudbu," hovorí speváčka a hlavná autorka piesne Magda Vyletelová.

"Celá pieseň je tom, čo ľudia zažili neraz. Aké to je, keď dvaja spolu žijú, sedia večer na gauči pri telke a aj keď sú pri sebe, sú od seba na míle vzdialení a vôbec sa nevnímajú. Svet je uponáhľaný, no láska je tak krásna a vzácna, že by ju človek nemal nechať vychladnúť a začínať stále od znova. Text som prepojila aj s dobou, ktorú všetci žijeme. Romantika vymiera, nevieme sa odlepiť od mobilov, sociálnych sietí a mnohí máme len 'virtuálne vzťahy' plné emotikonov," dodáva líderka skupiny P.S.


Tak ako pri spomínanom minuloročnom singli Bez teba to nemá význam, aj pri skladbe Ukradnutá sa do "producentského kresla" usadil osvedčený Juraj Kupec. "S Jurajovou prácou som bola veľmi spokojná. Navyše je v tom aj symbolika, keďže Juraj produkoval aj úplne prvý album P.S. s názvom Dobré ráno, ktorý vyšiel v roku 2001. Dodala som mu demonahrávku, zadala inštrukcie okolo aranžu a nechala ho pracovať. Juraj mi neskôr zaslal čo nahral, aká je jeho predstava a keď sa mi to páčilo, nahrával sa spev."

Všetky nástroje sa nahrávali na Záhorí v štúdiu Juraja Kupca, ktoré je situované uprostred borovicového lesa. Zvláštne na tom bolo, že sa nahrávali bez Magdinej prítomnosti. "Kedysi som bola vždy pri nahrávaní nástrojov, no keďže už nebývam v Bratislave, bolo by to pre mňa logisticky náročné. Všetko bolo o dohode. Juraj nahrával gitary a basu, Martin Kahan klávesy a Emil Frátrik, ktorý mi nahrával bicie, mal tak nabitý program, že som mu len povedala svoju predstavu o bicích, on do toho pridal to svoje a keď mi Juraj poslal výsledok, bola som nadšená. Aj z piesne aj zo spolupráce," približuje vznik finálneho aranžmánu skladby Magda Vyletelová.

Ako dodáva, videoklip k piesni mal pôvodne vyzerať úplne inak. "Mala som v hlave jasný scenár. Dala som ho spraviť niekomu, kto má výborné nápady, aj keď klipy nikdy nerobil. Predstava dať to urobiť niekomu neokukanému, neznámemu tvorcovi sa mi veľmi páčila. Žiaľ, prevalcovala ho technológia. Mal to byť postprodukčný klip. Keď som však ani po troch mesiacoch nemala v rukách výsledok a vyzeralo to, že ho ani skoro mať nebudem," hovorí speváčka.

S finalizáciou klipu jej napokon pomohol hudobník a spoluautor skladby Gabriel Gotthardt. "Je dlhoročný muzikant a je v mojom autorskom tíme. Som mu vďačná, že sa toho ujal. Síce s tým nemal žiadne skúsenosti, no dopadlo to dobre. Od ľudí dostávam správy, pýtajú sa na lokácie, kde som to točila. Pritom ja som celý čas sedela doma na stoličke. Zabudnúť nemôžem ani na Martina Kochana a jeho firmu Mediacomp. Je to môj kamarát a spolužiak z vysokej školy, ktorý mi pomohol svojou investíciou, čo sa týka nahratia skladby v štúdiu."

Speváčka verí, že rok 2022 je pre skupinu P.S. novým začiatkom. "Láska k hudbe, ku gitare a komponovaniu pesničiek je stále vo mne. Ak máte okolo seba ľudí, ktorí sú vám oporou, ktorí vo vás veria, máte chuť a čas sadnúť si opäť ku gitare a začať skladať. Aj keď dnes s ohľadom na rodinu a dcérku to beriem skôr ako záľubu, je úžasné môcť sa opäť venovať tomu, čo ma baví a baviť nikdy neprestalo. S kapelou chceme hrať, chceme dať ľudom vedieť, že sme späť v úplne novom zložení, keďže z pôvodnej zostavy som zostala iba ja. Po prvej piesni, ktorú sme dali von po toľkých rokoch, dostávam správy, že staré dobré P.S. je späť, že v tých piesňach cítiť môj rukopis. Dokonalé by bolo produkciu singlov zavŕšiť koncom tohto roka albumom. Budeme na tom pracovať, aby sa to podarilo," uzatvára Magdaléna Vyletelová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu P.S. poskytol Kamil Kobak. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: P.s.