9. februára uplynulo 50 rokov odkedy The Beatles odohrali svoj prvý koncert v USA. Pri tejto príležitosti bola včera odvysielaná špeciálna šou, ktorá sa natáčala deň po tohtoročných Grammy Awards. Legende vzdali hold hviezdy ako Eurythmics, Katy Perry, Pharrell Williams či John Legend s Aliciou Keys. Samozrejme nechýbali ani žijúci "chrobáci".

Ak príbeh najväčšej skupiny hudobnej histórie dobre poznáte, preskočte rovno k poslednej časti článku, kde nájdete videá zo včerajšieho spomienkového programu s názvom The Night That Changed America: A Grammy Salute To The Beatles (Noc, ktorá zmenila Ameriku: pocta Grammy skupine The Beatles).

The Beatles sú kapelou, ktorej piesne budú navždy živé. Za 10 rokov svojho pôsobenia nastavili latku tak vysoko, že dodnes nebola prekonaná a zrejme ani nikdy nebude. Od rozpadu skupiny uplynulo už 44 rokov, no jej neuveriteľne bohatá tvorba zo 60-tych rokov minulého storočia stále ovplyvňuje nové generácie hudobníkov a získava si nových a nových fanúšikov, ktorí éru jej najväčšej slávy nemohli zažiť. Práve v týchto dňoch však majú možnosť sa o nej dozvedieť, keďže prvá návšteva slávnej štvorky v Spojených štátoch sa uskutočnila presne pred polstoročím - vo februári 1964.

Spomínaným prvým americkým koncertom "chrobákov" bolo v nedeľu 9. februára 1964 vystúpenie vo v tej dobe veľmi populárnej televíznej The Ed Sullivan Show. Dva dni predtým John, Paul, George a Ringo prileteli na letisko Johna F. Kennedyho, kde ich čakalo viac ako 3000 nadšených fanúšikov a vyše 200 novinárov. Spoločne potom obliehali hotel Plaza na Piatej avenue, kde skupinu ubytovali.

Na dopoludňajšej skúške pred očakávaným televíznym vystúpením nebol prítomný George Harrison, ktorý mal zdravotné problémy. Zaskočil zaňho Neil Aspinal, na popoludňajšom nakrúcaní však už gitarista a zakladajúci člen skupiny samozrejme nemohol chýbať. Šou sa vysielala večer, sledovalo ju 73 miliónov divákov v celých Spojených štátoch. Počas nej údajne v New Yorku mladiství delikventi neukradli ani jedno auto a nespáchali ani jeden trestný čin. The Beatles zahrali pesničky All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There, I Want To Hold Your Hand. Honorár pre skupinu bol 10-tisíc amerických dolárov.


Prišli, videli a zvíťazili

O dva dni neskôr, 11. februára 1964, vystúpili Liverpoolčania vo Washington Coliseum, ktorý pojal 8000 divákov (viď video nižšie). Bol to najväčší priestor, kde doposiaľ skupina hrala, divákom ponúkla tucet piesní. Po návrate do New Yorku odohrali The Beatles 12. februára dva koncerty v známej Carnegie Hall. Vstupenky sa predali za jediný deň. Druhýkrát koncertovali v Ed Sullivan Show 16. februára, v štúdiu bolo 3500 divákov, pri televíznych obrazovkách viac ako 70 miliónov. Počas krátkeho pobytu na Miami sa 18. februára stretli so známym boxerom Cassiusom Clayom v jeho tréningovom stredisku. Do Anglicka sa vrátili v sobotu 22. februára.

Beatlemánia tak definitívne vypukla aj v USA. Pesničky fanúšikovia poznali už pred príchodom skupiny, 20. januára 1964 totiž vyšla LP platňa Meet The Beatles, ktorej predaj prevýšil päť miliónov výliskov. Týždeň nato, 27. januára, vyšla LP platňa Introducing The Beatles. Ich prvá návšteva mala veľký ohlas, a tak 10. apríla 1964 vychádza ďalšia LP platňa The Beatles Second Album. Štrnásť týždňov viedli Beatles americký singlový rebríček, už pred ich príchodom sa 26. januára dostala na prvé miesto americkej hitparády pieseň I Want To Hold Your Hand, na čele pobudla sedem týždňov. Od 15. marca ju na čele vystriedala ďalšia "beatlesovka" She Loves You a od 29. marca až do 3. mája vládla rebríčku skladba Can't Buy Me Love.


Šou, ktorá spojila všetky generácie

Podobne ako hudba The Beatles, aj špeciálna šou, ktorú pripravili organizátori cien Grammy na pripomenutie začiatku ich fenomenálneho amerického ťaženia, mala spojiť hudobníkov a fanúšikov z rôznych generácií a žánrov. Ako sme už informovali, celý program sa natáčal 27. januára, teda deň po tohtoročnom odovzdávaní cien Grammy. Večer plný hudobných hviezd trval štyri hodiny, v nedeľu 9. februára bol napokon v televízii CBS odvysielaný zhruba dva a pol hodinový záznam, kde sa vystúpenia prelínali rozhovormi a archívnymi zábermi spred 50 rokov. Množstvo materiálu súvisiaceho so šou nájdete TU a TU.

Paul McCartney a Ringo Starr Zdroj: Zach Cordner/Invision/APPaul McCartney a Ringo Starr na pocte Grammy skupine The Beatles - viac fotiek

Počas programu zazneli skladby The Beatles v podaní legiend ako Stevie Wonder, Eurythmics, Jeff Lynne alebo Joe Walsh, no predstavili sa aj hviezdy mladších generácií ako Dave Grohl, Alicia Keys a John Legend, Katy Perry, Ed Sheeran, Maroon 5, Keith Urban a John Mayer, Pharrell Williams a Brad Paisley či objav minulého roka, skupina Imagine Dragons.

Legendárnu štvoricu zastúpili obaja žijúci členovia Paul McCartney a Ringo Starr, ktorí sa predviedli sólovo, ale aj v spoločnom vystúpení s piesňou Hey Jude, pri ktorom im sekundovali aj akrobati z Cirque du Soleil. Viacgeneračný rozmer slávnostného večera podporila aj účasť synov oboch zosnulých "chrobákov" - v hľadisku nechýbal Sean Lennon s matkou Yoko Ono ani Georgeov syn Dhani Harrison, ktorý sa dokonca predstavil aj na pódiu (s Lynneom a Walshom zaspieval pieseň Something).

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR - historická časť, Avclub.com - pocta Grammy)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: The Beatles