Minulý rok ubehlo 15 rokov od smrti Jara Filipa. Najväčšou udalosťou pripomínajúcou smutné výročie bolo vypredané jesenné turné jeho súputníkov Richard Müllera a Andreja Šebana, no nemenej významný dôkaz o tom, že Jarova tvorba zanechala na slovenskej hudobnej scéne nezmazateľnú stopu, prinášajú mladí hudobníci okolo speváčky Zuzany Mikulcovej.

Tá pred pár dňami zverejnila video s názvom Mladá Generácia Jarovi Filipovi, ktoré je záznamom vystúpenia z minulého leta. Mladú Generáciu predstavujú všetci zapojení nadšenci hudby Jara Filipa - od hudobníkov, cez kameramanov až k poslucháčom. Prvotný impulz prišiel od samotnej Zuzany Mikulcovej. "Bolo celkom náročné zosúladiť a zmagoriť toľko ľudí v jeden deň, a ešte k tomu cez prázdniny. Zavolať ich na pekné slovo a mať len krásnu víziu, že niečo také tu ešte nebolo. Nahrať naživo v podniku Filipove piesne, tešiť sa z toho a vo výsledku to aj zvečniť," hovorí speváčka, ktorá minulý rok vydala debutový album Slová. Vplyv Jara Filipa je citeľný nielen v Zuzaninej hudbe a textoch, ale dokonca je jeho meno "ukryté" aj na obale nahrávky.

Video sa natáčalo začiatkom júla 2015 v bratislavkom podniku Rustique na Obchodnej ulici. Známe Filipove piesne LSD, Kormidelník časCez okno originálne spojili do jedného plynulého celku. "Veľa času na skúšanie sme nemali, v deň D sme sa stretli a natočili," hovoria hudobníci. Gitarista Štefan Szabó, bubeník Roland Uškovitš a basgitarista Michal Šelep hrávajú v kapele Zuzany Mikulcovej, na tieto piesne si prizvali aj mladého klaviristu Paliho Reháka. Za kamerami stáli Ferči Malík a Peťo Závadský, zvuk zaznamenal a mixoval theOvocie (na otázku "hádaj kto to je?" spod videa na Youtube odpovedáme tipom Andrej Hruška), so strihom sa potrápili Living documentary. Spoločne vytvorili energiou nabité live video, ktoré rozhodne stojí za pozretie.

Ako sami hovoria: "Sme Mladá Generácia. Síce sme vyrastali v dobe zahraničnej hudby a vymakané videoklipy do nás prúdili zo všetkých staníc, našla si nás aj slovenská hudba, ktorej sme uverili a milovali ju ešte viac. Jedna z tých najzásadnejších je aj hudba Jara Filipa." 


Mohlo by vás zaujímať:

Sám alebo s Lasicom a Satinským, Jaro Filip zanechal pamätné diela

Výlet do minulosti: Müller, Filip a štyri albumy plné nadčasových skladieb

15 rokov bez Filipa: Jaro by bol na koncertné výkony Müllera a Šebana pyšný

Hudba: Jaro Filip! Turné Müllera a Šebana vyvrcholilo vo vypredanom NTC

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Zuzana Mikulcová Band poskytol Juraj Grich.

Foto: archív Zuzany Mikulcovej / archív RTVS 

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip, Zuzana Mikulcová