Čo videoklip, to iná Lady Gaga, a pritom sú všetky tri navzájom prepojené. Joanne možno nie je najlepší album v speváčkinej kariére, ktorý by naplnil očakávania všetkých jej fanúšikov a očaril hudobných kritikov, ale s doteraz vydanými vizuálmi svojich singlov zvláda jeho propagáciu rozhodne lepšie ako pri albume Artpop.

Posledným dielom trilógie je vizuál k energickej skladbe John Wayne, ktorým Lady Gaga, rovnako ako v nedeľu skvelým vystúpením na Super Bowle, pripomína fanúšikom časy svojej najväčšej slávy. Propagáciu albumu pritom odštartovala úplne inak. V klipe Perfect Illusion v obyčajnom tričku, s vlasmi zapnutými do copu a bez výrazného makeupu podčiarkla text o tom, že nechce lásku, ktorá je dokonalou ilúziou. Okrem romantického vzťahu sa to dalo interpretovať aj v kontexte vzťahu umelca a fanúšikov a jej premeny na autentickejšiu umelkyňu, ktorá sa na nič nehrá. Zdalo sa, že časom šialených kostýmov a štylizácie do rôznych odľudštených podôb popovej hviezdy u nej odzvonilo.

Potvrdila to aj druhým videosinglom Million Reasons. Ten začal tam, kde jeho predchodca skončil, a aj v ňom sa ukázala tak, ako ju fanúšikovia doposiaľ príliš nepoznali. Ružový country kostým s klobúkom má síce od civilného oblečenia ďaleko, ale omnoho viac než extravagantnou vizážou zaujala emotívnosťou pomaly plynúceho videa. Zábermi, v ktorých pôsobí ako decentná, citlivá a elegantná dáma, perfektne podčiarkla atmosféru najsilnejšej skladby na albume. Fanúšikovia aj hudobní novinári mohli naďalej veriť, že "stará" Lady Gaga je definitívne minulosťou.

Pôsobivé pripomenutie zrodu novej popovej ikony

Aj tretí klip na začiatku nadväzuje na predošlý, veľmi rýchlo sa však mení na šialenú jazdu, ktorá zdanlivo popiera všetko, čo mohlo vyplynúť z predchádzajúcich častí "príbehu". Ak sa doposiaľ zdalo, že sa 30-ročná speváčka upokojila, tak teraz ukazuje, že nestratila nič zo svojej nespútanosti, odvahy šokovať a energie, ktorú vyžarovala na začiatku kariéry. Navyše dokázala svoju živelnosť posunúť ešte ďalej - možno je to tým, že je lepšou herečkou než bola kedysi. Viac než bláznivé kostýmy tak aj tu zaujme ona samotná, dokonca sa o nej dá povedať, že je v klipe sexi, pretože sa nesnaží pôsobiť ako mimozemská kreatúra. Aj vďaka tomu je surreálna verzia divokého západu väčším zážitkom než prvoplánovo šokujúce videá zo začiatku jej kariéry.

V novinke s extrémne rýchlym strihom jazdí na motorke aj na koni, hryzie chlapov, hrozí im pištoľou, lezie po autách, oblieva sa alkoholom a odhaľuje svoje telo aj početné tetovania. Na konci však táto neskrotná divoška leží na zemi mŕtva a v poslednom zábere pred nápisom "The End" sa znovu objavuje dáma v ružovom. Napokon teda klip John Wayne nie je popretím toho, že Lady Gaga je dnes už naozaj inde - je to len malé a veľmi pôsobivé pripomenutie éry jej prvých dvoch albumov, v ktorej sa stala novodobou popovou ikonou.


Má nového priateľa, namiesto bizónov loví talenty

Videoklip režíroval Švéd Jonas Åkerlund, s ktorým speváčka spolupracovala aj na klipoch Paparazzi a Telephone (feat. Beyoncé). Samotná skladba John Wayne (mimochodom, jej spoluautorom je Josh Homme z Queens of the Stone Age) je, rovnako ako prvé dva single z albumu Joanne, inšpirovaná láskou, alebo skôr túžbou po nej a s tým súvisiacimi sklamaniami. Speváčka v predrefréne spieva, že "všetci Johnovia sú rovnakí", že je unavená z mestských hier a túži po skutočnom divokom chlapovi. Chce zažiť "búrku lásky", no samozrejme, ak by sa jej to podarilo, bola by to len dočasná "dokonalá ilúzia" a aj tak by jej ten vysnívaný kovboj dával "milión dôvodov" na to, aby ho opustila.

Preto si podľa najnovších správ namiesto lovca bizónov našla nového priateľa z radov "obyčajných" mestských ľudí. Je ním talentový agent Christian Carino zo spoločnosti Creative Artists Agency (CAA). O ich vzťahu informoval magazín People, odvolávajúci sa na nemenovaný zdroj. Dvojicu videli spolu 28. januára na koncerte kapely Kings of Leon, kde si podľa svedka prejavovali náklonnosť. Spolu sa objavili aj na Super Bowle.

Carino patrí medzi špičky vo svojej brandži, spolupracoval napríklad s Justinom Bieberom, Amber Heard, Christinou Aguilerou, Simonom Cowellom, Miley Cyrus alebo Jennifer Lopez. Pre Lady Gaga je to prvý vzťah po tom, ako vlani v júli odvolala zásnuby s hercom Taylorom Kinneym, s ktorým tvorila pár päť rokov.

Prečítajte si tiež:

VIDEO: Lady Gaga na Super Bowle pripomenula, čím si podmanila svet popu

Nečakané spojenie na Grammy: Lady Gaga vystúpi spolu s Metallicou!

Text: Patrik Marflák + SITA (info o novom priateľovi)
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga