Vo veku 94 rokov zomrel v stredu v Los Angeles legendárny americký hudobný skladateľ Burt Bacharach, ktorého piesne boli na popredných miestach v hitparádach 60. a 70. rokov. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá.


Burt Bacharach
bol známy romantickými a melancholickými baladami na pomedzí jazzu a popu a pravidelne sa umiestňoval na popredných miestach hitparád na oboch stranách Atlantiku. Bol držiteľom cien Grammy, Oscara a Tony.

Jeho obľúbenou interpretkou bola Dionne Warwick, ale Bacharach, zvyčajne v tandeme s textárom Halom Davidom - s ktorým vytvoril jedno z najúspešnejších tvorivých partnerstiev v hudobnom priemysle - vytvoril prvotriedny hudobný materiál aj pre Arethu Franklin, Dusty Springfield, Toma Jonesa a mnohých ďalších.

Elvis Presley, The Beatles a Frank Sinatra zase patrili medzi nespočetné množstvo umelcov rôznych žánrov, ktorí Bacharachove piesne prebrali. Naspievali alebo nasamplovali ich napríklad aj The White Stripes, Twista alebo Ashanti.

Podľa agentúry AP Bacharach triumfoval v mnohých umeleckých formách. Bol osemnásobným držiteľom Grammy a trojnásobným držiteľom ceny Oscar za filmovú hudbu - ocenený bol soundtrack k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid a za pieseň Raindrops Keep Fallin' on My Head.


Ďalšieho Oscara získal v roku 1982 spolu so svojou vtedajšou manželkou, textárkou Carole Bayer Sager, za skladbu Best That You Can Do z filmu Arthur.

Napriek početným úspechom bol zároveň jedným z najrozporuplnejších skladateľov populárnej hudby. Pre svojich odporcov - často rock'n'rollových fundamentalistov - sa jeho meno spája s easy listeningom, ktorý odkazuje na hudbu z výťahov a medzinárodných hotelových lobby. Jeho tvorba je síce "ľahká" a uchu lahodiaca, ale vzácne zložitá, upozorňovali hudobní kritici. Pre svojich obdivovateľov, medzi ktorých patrili napríklad aj členovia skupiny Oasis, zostane géniom popu.

Hitom v Československu bola svojho času Bacharachom zložená pieseň s českým textom Proč mě nikdo nemá rád v podaní Heleny Vondráčkovej. Nemenej úspešná bola verzia, ktorú neskôr naspievala Ilona Csáková. V origináli sa pieseň volá I Say a Little Prayer, Bacharach a Hal David ju napísali pre Dionne Warwick, no veľkým hitom bola aj v podaní Arethy Franklin.


Zdroj: TASR

Súvisiaci interpreti: Burt Bacharach