Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Organizátori ankety dnes na tlačovej konferencii odhalili nominácie, ktoré sú dôkazom, že aj uplynulý rok bol veľmi silný na kvalitné jazzové nahrávky slovenských umelcov. O víťazných albumoch rozhodnú fanúšikovia a odborná porota.

"Myšlienkou udelenia ocenenia z nášho pohľadu nie je hodnotenie, kategorizovanie alebo vyvolávanie súťaživosti. Cieľom je podpora jazzového diania a motivácia k ďalšej produkcii hodnotných albumov, ktoré obsahujú neviditeľný jazzový esprit," hovorí hudobník Boris Čellár, ktorý pred dvoma rokmi prišiel s nápadom prostredníctvom Espritu zviditeľniť na Slovensku Medzinárodný deň jazzu, a zároveň dostať diela slovenských jazzmanov do povedomia širšej verejnosti. "Chýbalo tu niečo také, vždy sme tu mali ocenenia zamerané na popovú, mainstreamovú scénu," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami.

Už prvé dva ročníky ankety pomohli zviditeľniť desiatky albumov, ktoré vyšli v rokoch 2012 a 2013. Deje sa tak vďaka online prezentácii súťaže na špeciálnej podstránke portálu www.jazz.sk, ktorá je voľne dostupnou databázou nominovaných albumov s ich profilmi a hudobnými ukážkami. "Ľudia si tam môžu vypočuť ukážky a vyjadriť sympatie umelcovi alebo albumu. Hlasovanie trvá jeden mesiac," doplnil Čellár.

Čerstvo zverejnené nominácie svedčia o tom, že aj v ostatnom roku mala domáca jazzová scéna fanúšikom kvalitnej hudby čo ponúknuť a výber víťazov bude ťažkým orieškom. Do ankety Esprit 2014 sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré žánrovo spadajú pod jazz a boli vydané v roku 2014 (plus nahrávky z prvých dvoch mesiacov tohto roka).

Nominovaných je týchto 13 albumov:

Andy Belej & friends - Dreams and ideas 
Bratislava Hot Serenaders - Lonely Melody 
Erik Rothenstein - Rio Danubio 
Fats Jazz Band - 24 Hours a Day 
Funny Fellows - Karavána 
Hanka Gregušová - Essence 
Jazz Pops Up - Hits in Blue 
Jazzabell - Jazzabell 
Juraj Griglák - Time to Fly 
Polajka/ Nikolaj Nikitin Ensemble with Miroslav Vitouš - Tales from My Diary 
Sisa Michalidesová - Expresie 
Talent Transport - 1 
Zuzana Mikulcová  - Slová

Esprit 2014 - nominované albumy Zdroj: PR

Rozhodujú fanúšikovia aj kritici

Hlasovanie bude prebiehať v dvoch rovinách. Od pondelka 16. marca do stredy 15. apríla bude na www.jazz.sk spustené fanúšikovské hlasovanie pre priaznivcov jazzu, ktorí podľa vypracovaných profilov nominovaných albumov a hudobných ukážok vyberú album ocenený Cenou verejnosti Esprit. Držiteľa hlavného ocenenia, ktorým je Cena odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie 10-členná odborná porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu (ich mená nájdete na konci článku).

Slávnostný večer s odovzdávaním cien prebehne v tradičnom termíne, ktorým je 30. apríl - Medzinárodný deň jazzu. Víťazi oboch kategórií si ceny prevezmú v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu. Podujatie, ktoré je oficiálne registrovanou udalosťou v rámci osláv Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO, je prístupné pre všetkých záujemcov o účasť, ktorí si zakúpia lístky na Predpredaj.sk, ale aj pre poslucháčov Rádia Devín, ktoré prinesie priamy prenos. Návštevníci a poslucháči sa môžu počas ceremoniálu tešiť aj na vystúpenia nominovaných interpretov - istá je už účasť Bratislava Hot Serenaders a formácie Juraj Griglák & Company, tretie meno bude zverejnené neskôr.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autorkou sošky ocenenia Esprit je výtvarníčka Gordana Turuk, pričom jej prvý exemplár vlastní legendárny jazzový pianista a skladateľ Herbie Hancock. Soška predstavuje siluetu kontrabasu, nástroja typického pre jazzové formácie a skladateľ si ju odniesol ako darček po svojom bratislavskom koncerte v roku 2010. Ako pripomienku vystúpenia tohto legendárneho jazzmana - a zároveň spoluzakladateľa Medzinárodného dňa jazzu - vytvorila sklárska výtvarníčka Gordana Turuk repliky tejto sošky, ktorá sa stala symbolom ocenenia Esprit pre slovenských jazzových hudobníkov.

V premiérovom ročníku ankety sošku získal gitarista Michal Bugala (album roka 2012 - Y), ktorý zvíťazil aj v poslucháčskej ankete. Vlani odborná porota ocenila trubkára Lukáša Oravca (album roka 2013 -  Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška), poslucháči však najviac hlasovali za album Jazz in the City saxofonistu Mila Suchomela. 

Ako dodáva Boris Čellár, Esprit rozdelením ocenení na dve kategórie nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti. Ku každému z albumov zaujíma 10 členná odborná porota konkrétne stanovisko, autori nominovaných albumov tak na svoju tvorbu dostávajú cennú spätnú väzbu. Zároveň svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album prejavuje aj široká verejnosť. "Štatistiky z minulého roku boli veľmi pekné. Dokopy sa rozdelilo 4693 hlasov, čo bol dvojnásobný nárast oproti prvému ročníku. Pevne veríme, že tento rok to bude ešte lepšie," uviedol na dnešnej tlačovej besede spoluorganizátor Peter Žuffa.

Členovia odbornej poroty v ankete Esprit 2014:

Gabriel Bianchi - jazzový publicista
Prof. Yvetta Kajanová, PhD. - muzikologička (Katedra hudobnej vedy FiFUK)
Peter Motyčka - hudobný redaktor a publicista
Marián Pavlovič - dramaturg (City Sounds)
Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg (Wiener Konzerthaus)
Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno)
Peter Baláž – redaktor hudobného portálu (Jazz.sk)
Igor Wasserberger - hudobný redaktor a publicista
Ján Babič - riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival
Viktor Zappner - umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz)

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla PR manažérka ankety Esprit Veronika Boríková. Článok bol doplnený o informácie zo správ tlačových agentúr SITA a TASR a z archívu Hudba.sk.