Hoci je sezóna letných festivalov ešte pomerne ďaleko, organizátori Besedy u Bigbítu už intenzívne pracujú na jubilejnom 25. ročníku. Oznámili prvé mená, ktoré program dnes už kultového moravského festivalu zaručene spestria.

Festival Beseda u Bigbítu sa uskutoční 4. a 5. augusta v obci Tasov neďaleko Veselí nad Moravou. Ponúkne opäť to najlepšie z nezávislej českej a slovenskej scény, Poľska a Maďarska. Okrem zaujímavých zahraničných hostí sľubujú organizátori aj rozšírené sprievodné aktivity festivalu. Warmup prebehne už 18. mája v Kabinete múz v Brne.

V auguste dorazí do Tasova zo severu Európy Anna Von Hausswolff. Krehká speváčka a multiinštrumentalistka kombinuje drone-metalové plochy s post-rockom a zaujala aj Michaela Giru, ktorý ju pozval ako hosťa na koncerty jeho skupiny The Swans. Na tohtoročnej Besede sa objaví aj projekt z USA. Z Chicaga príde hudobník J. R. Robinson a jeho projekt Wrekmeister Harmonies. Je to spojenie metalu, klasiky a noisu. "V oboch prípadoch pôjde o skvelý koncertný zážitok," komentuje prvé avizované mená dramaturgička festivalu Kateřina Janotová

To najlepšie z českej i slovenskej nezávislej scény

Najväčšia časť programu bude už tradične venovaná aktuálnym projektom z Čiech a Slovenska. Priessnitz, Midi Lidi či Katarzia patria medzi mená, ktoré fanúšikom nezávislej a klubovej domácej hudby netreba predstavovať. "Chrbticou" oboch festivalových dní však budú skôr mladé projekty, v ktorých organizátori vidia novú krv a potenciál. Patria medzi ne Role, Acute Dose či Flash The Readies. V posledných mesiacoch je u našich susedov skloňovaných aj niekoľko mien pražskej hardcore a punkovej scény. Tomáš Palucha a Kovadlina sa na Besede objavia tiež.  

Protipólom tvrdých gitár má byť čerstvý držiteľ cien Apollo a Vinyla - elektronický producent dné. Vlani vydal intímny debut, na ktorom môžeme počuť zvuky piana či koláže samplov. Elektroniku vo svojej hudbe využíva aj projekt 1flfsoap alebo v Berlíne žijúci Fiordmoss, ktorí na jar vydajú očakávaný debutový album.  

Prvú várku potvrdených domácich interpretov na tohtoročnej Besede uzatvárajú nadžánroví Voir Noir, funkoví Hard To Frame a DJ Myslivec. Zo Slovenska organizátori avizujú okrem Katarzie aj NvmeriThe Ills či Ospalý pohyb. Medzi prvými potvrdenými interpretmi z Poľska sú zatiaľ RSS Boys a Stara Rzeka. "Ďalšie mená z Poľska a Maďarska vyberáme, zverejníme ich v zozname druhej polovice účinkujúcich," informovali organizátori Besedy u Bigbítu. V programe festivalu sa počas dvoch dní predstaví okolo päť desiatok účinkujúcich.

Festival, aký na Slovensku nemáme. Našťastie je veľmi blízko

Minulý rok sme Besedu u Bigbítu na jeden večer navštívili a môžeme zodpovedne povedať, že festival tohto typu by ste na Slovensku hľadali márne. Veľkosťou a rodinnou atmosférou pripomína Žákovic Open, ponúka však omnoho bohatší program na troch pódiách a dramaturgia je úplne iná, zameraná na náročnejších poslucháčov. V tomto smere má zrejme najbližšie k Wilsonicu v jeho najslávnejších rokoch, ten sa však konal v meste a bol teda urbánnejší, aj čo sa týka programu. Na Besede u Bigbítu možno v príjemnom prostredí na čistinkách medzi stromami zažiť objavnú hudbu všetkých odnoží. Ide najmä o multižánrovú alternatívu na počúvanie, akú vo svojom programe prináša Pohoda, no na rozdiel od najväčšieho slovenského festivalu ju na tomto príjemnom podujatí nemusíte hľadať, či spoliehať sa na náhodu.

Hlavnou hviezdou 24. ročníka boli nórski Jaga Jazzist, ktorí odohrali skvelý nočný koncert pod holým nebom po večeri, ktorý viacerým interpretom (Sisa Fehér, Longital, Květy, Blondage...) a najmä organizátorom a návštevníkom skomplikoval dážď. Napriek tomu vládla po celý čas v areáli výborná atmosféra, bolo jasné, že všetci sú na festivale kvôli hudbe. Návštevnosť 1600 ľudí sa zdá byť skromnejšia, no festival napriek tomu môže ponúknuť bohatý program aj zopár väčších mien vďaka podpore z verejných zdrojov, o akej organizátori slovenských festivalov môžu len snívať. Našťastie pre fanúšikov, tento výborný festival je kúsok za hranicami a cestu z Bratislavy či z iných miest západného Slovenska zvládnete autom za menej ako dve hodiny.

Redakciu Hudba.sk o novinkách festivalu Pavel Uretšlégr. Článok sme doplnili o skúsenosť z návštevy minulého ročníka.

Foto: PR