Jazzový festival pod holým nebom Open Jazz Fest jubiluje v podobe desiateho ročníka. Už tradične sa bude konať na brehu jazera v prírodnom amfiteátri Zelenej vody pri Novom Meste nad Váhom. Organizátori v posledných týždňoch zverejnili prvých účinkujúcich, medzi ktorými je aj špičkový americký saxofonista či hviezda argentínskeho swingu.

Open Jazz Fest počas predošlých ročníkov privítal dohromady viac ako 24-tisíc návštevníkov. Už tradične je festival miestom, kde sa stretávajú všetky generácie - od najstaršej generácie až po tú najmladšiu, všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí. Desiaty ročník sa uskutoční 28. a 29. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom.

"V takmer rodinnej atmosfére, ktorú sa snažíme na tomto festivale vytvárať už desiaty rok sa predstavia nielen interpreti zo Slovenska, ale aj pestrá paleta hudobníkov z rôznych častí sveta," hovorí Tibor Zelenay, dramaturg a riaditeľ festivalu. 

Kenny Garett sa vráti po koncerte v Blue Note

"Aj keď už na minulých ročníkoch na festivale účinkovali známi a aj uznávaní umelci - Maceo Parker, Billy Cobham, Sheila E a iní - predsa len si desiaty ročník zaslúži výnimočného umelca. Nám sa podarilo získať fenomenálneho alt saxofonistu, skladateľa a aranžéra Kennyho Garretta z USA, ktorý príde so svojim projektom Do Your Dance a určite bude skvelým darčekom pre našich verných divákov. Exkluzívny koncert v klube Blue Note 1. marca bol zároveň aj jeho osobnou pozvánkou na vystúpenie na festivale," dodáva Zelenay.

Kenny Garrett doteraz vydal 11 albumov ako kapelník a viackrát bol nominovaný na cenu Grammy Award. Počas svojej kariéry hral s mnohými jazzovými velikánmi ako napríklad Miles Davis, Freddie Hubbard, Woody Shaw, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Brian Blade a Ron Carter.


Swing na juhoamerický spôsob

Rosario Smowing
je jedna z najuznávanejších argentínskych swingových kapiel. Pochádza z mesta Rosario a prináša hudbu z konca minulého storočia, obnovenú tanečnú hudbu 40-tych až 60-tych rokov minulého storočia v štýle "Swing Argentino" s pôvodnými španielskymi textami a novými aranžmánmi, ktoré kombinujú prvky bolera, ska, tanga, jazzu a mambo. Doteraz vydali štyri albumy a už pätnásť rokov koncertujú po celom svete.  


Výnimočná kombinácia folklóru, jazzu aj modernej hudby

Open Jazz Fest od svojho vzniku podporuje a uvádza hlavne autorské projekty a to platí v nemalej miere aj o slovenských mladých hudobníkoch. Tentokrát sa predstaví na festivale projekt Ľudové Mladistvá, za ktorým stojí len 23-ročný klavirista, skladateľ a aranžér Martin "Majlo" Štefánik, študent jazzu na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe. Mladý hudobník je v Novom Meste doma, takže jeho vystúpenie na najväčšom jazzovom festivale v okolí bude dobrou príležitosťou predstaviť rodákom svoj projekt.

Jeho skladby svojím jedinečným rukopisom prinášajú invenčný prístup k spracovaniu ľudových piesní, ktoré originálne spája s prvkami jazzu, vážnej aj energickej modernej hudby. Vďaka tomu za veľmi krátky čas zaznamenal hneď niekoľko výrazných úspechov. Vlani v októbri vyhral súťaž mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, vďaka čomu si tento rok zahrá na hlavnom pódiu.

O mesiac neskôr získal tri ceny na 30. ročníku súťaže Nové tváre slovenského jazzu a má tiež nomináciu v ankete Radio_Head Awards v kategórii Objav roka (či cenu získa, sa dozvieme už v nedeľu). Široká verejnosť mohla unikátny projekt spoznať v novej televíznej šou Zem spieva.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Matej Šálek.

Foto: PR