Slovenský producent MacroNoise vydáva takmer rok od posledného singla Domovina nové EP pod krídlami pražského vydavateľstva XION. Počin s jednoduchým názvom EP1 obsahuje tri skladby, v ktorých môžete počuť aj podmanivú melódiu z titulnej skladby kultového albumu Modrý vrch (1981) Deža Ursinyho.

V nahrávke s cinematickým zvukom a atmosférou MacroNoise pôsobivo mieša industriálne IDM, experimentálne rytmy, ozveny techna aj downtempa, a taktiež vplyvy slovenského bigbítu či jazzu. "Je to vibrujúci hudobný príliv pretekajúci ruinami iluzórnych žánrových stien," opisuje nahrávku vydavateľstvo XION.

Fanúšikovia Deža Ursinyho určite zbystria pozornosť pri druhej kompozícii Osmosis II, kde v tretine skladby do elektronického podmazu na niekoľko desiatok sekúnd vstúpi povedomý zvuk hoboja. Už tu je možné identifikovať, že ide o krátky sampel zo skladby Modrý vrch I, do ktorej tento nástroj nahral hudobník a skladateľ Martin Karvaš. Zimomriavkový motív sa opäť objavuje v plnej kráse v nasledujúcej skladbe Blu Hyll, ktorá aj svojím názvom jasne odkazuje na svoj zdroj.

Škoda, že táto záverečná skladba je z trojice najkratšia - s melódiou, ktorá patrí medzi najsilnejšie momenty albumu Modrý vrch, by sa dalo určite "pohrať" ešte viac. MacroNoise skladbu vygradoval čiastočným "rozsekaním" motívu, záver skladby však na mňa pôsobí ako nevyužitá príležitosť, akoby nedokončene. Napriek tomu ide o sympatickú poctu legendárnemu umelcovi a albumu. Mimochodom, Modrý vrch len nedávno vyšiel v reedícii na CD a v hudobných obchodoch ešte zoženiete aj vinyl, ktorého nové vydanie je z roku 2018.



K neoficiálnemu krstu nahrávky dôjde dňa 18. apríla v pražskom priestore Punctum, kde MacroNoise vystúpi spolu s vizuálnou umelkyňou Taonou v spoločnom audiovizuálnom sete. Ako hostia sa predstavia Hydropsyche a Petra Hermanová, okrem iného členovia dnes už nefunkčnej skupiny Fiordmoss.

EP1 (ako už názov značí) bude po pár mesiacoch doplnené päť-skladbovým pokračovaním, ktoré bude na rozdiel od jednotky hudobne tvrdšie, agresívnejšie a temnejšie. Okrem toho sa MacroNoise objaví na chystanej kompilácii Rádia Punctum a na remixovom albume od kapely Hard to Frame, ktorý vyjde taktiež pod vydavateľstvom XION.

Novinky a tvorbu talentovaného producenta môžete sledovať na stránkach www.facebook.com/macronoise a soundcloud.com/macronoise.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Tomáš Šebesta alias MacroNoise / XION label)
Foto: Lucia Kulčárová