Ústredný krízový štáb SR vydal v pondelok nariadenie, podľa ktorého sa s okamžitou platnosťou zakazuje usporiadanie všetkých verejných podujatí v krajine, predbežne na dva týždne. Dôvodom je hrozba epidémie nového koronavírusu. Na Slovensku sa doteraz potvrdilo sedem prípadov nákazy, najnovšie dva pribudli v Košiciach a Martine.

"Zakazuje sa usporadúvať akékoľvek športové, kultúrne a spoločenské podujatia na najbližších 14 dní," povedal v pondelok podvečer na tlačovej konferencii dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini. Zákaz začína platiť od utorka 10. marca. "Nemali by sa konať žiadne divadelné predstavenia, plesy, oslavy, športové podujatia a žiadne podujatia verejného charakteru, kde by sa mohlo zoskupiť viac ľudí," poznamenal Pellegrini.

V Taliansku, ktoré sa stalo epicentrom koronavírusu na európskom kontinente, umožnili odohrať zápasy futbalovej Serie A bez prítomnosti fanúšikov. Na Slovensku sa nad podobným riešením uvažovalo iba spočiatku a nakoniec padlo rozhodnutie o úplnom zákaze všetkých podujatí. "Uvažovali sme o tomto už minulý týždeň, keď sme vydali odporúčania, aby sa podujatia organizovali bez divákov. Tentokrát sme pristúpili k plošnému zákazu. Nechceme špecifikovať, či ide o futbalový zápas alebo bežecké podujatie v Dudinciach. Jednoducho potrebujeme eliminovať stretávanie sa ľudí vo väčšom počte, ktorí prichádzajú z rôznych kútov a potom sa rozchádzajú, pretože to je živná pôda na to, že stačí jeden nakazený a potom sa to môže hromadne šíriť ďalej," skonštatoval Peter Pellegrini.

Koncerty rušili už pred vydaním zákazu

Zákaz sa samozrejme týka aj hudobných podujatí. RTVS po vydaní zákazu informovala, že sa ruší priamy prenos z druhého semifinále folklórnej šou Zem spieva, ktoré sa malo konať v sobotu 14. marca, ako aj piatkový koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Obe podujatia sa uskutočnia v nových termínoch. Niektorí usporiadatelia avizovali zrušenie koncertov už pred rozhodnutím krízového štábu. Napríklad organizátori festivalu Pohoda v pondelok popoludní zrušili zostávajúce koncerty slovenského turné izraelskej skupiny Lola Marsh a Niny Kohoutovej, ktoré sa mali konať 10. marca v Mestskom divadle Žilina, 12. marca v bratislavskej Refinery Gallery a 13. marca v trenčianskom Piano Clube.

"Kultúrne podujatia postupne zrušili viaceré samosprávy a podobné odporúčania prišli zo strany autorít aj vo vzťahu k súkromným organizáciám. Ako sme už skôr avizovali, po celý čas sme sledovali vývoj a vyjadrenia odborníkov a postupujeme podľa ich odporúčaní. Ďakujeme kapele i Nine Kohoutovej za fantastický koncert v Košiciach a dúfame, že sa k nám Lola Marsh vrátia aj s novým albumom čo najskôr. Keďže Slovensko je v podstate druhým domovom kapely, už teraz prejavila veľký záujem o návrat. Pokúsime sa turné zorganizovať tak, aby sa uskutočnilo vo všetkých spomínaných mestách," uviedol Anton Repka z tímu Pohody.

Aktualizácia (11.3., 17:00): Nové termíny troch slovenských koncertov Lola Marsh sú už známe, uskutočnia sa v septembri.

Aj plánovaný nedeľný koncert formácie Erik Truffaz Quartet (15.3., Ateliér Babylon) sa pravdepodobne uskutoční v novom termíne. "Jednáme o novom termíne koncertu, bude oznámený obratom po dohode s umelcom. Vstupenky zostávajú v platnosti. V prípade, ak niekomu nevyhovuje presun termínu, je možné vrátenie vstupeniek na tom predajnom mieste, kde boli zakúpené. Veľmi nás mrzí vzniknutá situácia, ale veríme, že je v záujme všetkých zúčastnených zrušenie koncertu v týchto dňoch. Ďakujeme za pochopenie," informovali organizátori.

Aktualizácia (10.3., 15:00): Opatrenie sa žiaľ dotklo aj odovzdávania cien Radio_Head Awards, galavečer v NTC sa konať nebude. "V súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku je udeľovanie cien Radio_Head Awards pre verejnosť zrušené. Výsledky hlasovania 12. ročníka zverejníme na buduci týždeň na webe radiohlavy.sk. Ďalšie informácie budú známe v úvode týždňa," informujú organizátori z Rádia_FM.

Aktualizácia (11.3., 9:00): V utorok bol ohlásený vládny zákaz podujatí s účasťou nad 100 osôb aj v Českej republike. V dôsledku týchto opatrení sa ruší okrem mnohých iných akcií aj plánované udeľovanie hudobných Cien Anděl, ktoré sa malo konať 31. marca v pražskej hale O2 universum. "Víťazov 29. ročníka cien Českej hudobnej akadémie vyhlásime, slavnostný ceremoniál ale bude v neskoršom termíne. Nový dátum konania odovzdávania Cien Anděl a televízneho prenosu oznámime po ďalšom rokovaní s našími partnermi a Českou televíziou."

Text: SITA + Hudba.sk
Ilustračné foto: Martina Mlčúchová