Trubkár Lukáš Oravec sa v posledný marcový týždeň so svojím kvartetom predstaví na niekoľkých podujatiach a koncertoch v Mexiku. Turné slovenského hudobníka, ktorý pravidelne koncertuje po celej Európe, sa uskutoční od 25. do 29. marca.

Lukáš Oravec Quartet do Mexika vycestuje na pozvanie festivalu Eurojazz 2020. Okrem toho odohrá aj koncerty v múzeu súčasného umenia Museo Tamayo a v kluboch Jazzatlán a v Zinco Jazz Club. Jeho účinkovanie sa navyše rozrástlo o dva jazzové workshopy v hlavnom meste Mexika. V kvartete spolu s Lukášom Oravcom pôsobí aj kontrabasista Róbert Ragan Jr., bubeník Marián Ševčík a pianista Ľudovít Kotlár.

Mexické turné Lukáš Oravec Quartet:

25. 3. - Museo Tamayo 
26. 3. - Jazzatlán México 
27. 3. - Zinco Jazz Club 
28. 3. - Workshop Mexico City
29. 3. - Workshop Mexico City 
29. 3. - Festival Eurojazz 2020


Formácia Lukáš Oravec Quartet vznikla začiatkom roku 2012. Svojou kvalitou okamžite zaujala jazzových nadšencov a hneď v prvý rok svojho fungovania získala hlavnú cenu súťaže Nové tváre slovenského jazzu spolu s cenou za interpretačný výkon pre lídra Lukáša Oravca.

V roku 2013 vydalo kvarteto debutový album s názvom Introducing Lukáš Oravec Quartet, ktorý získal cenu Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka 2013. V roku 2015 vyšli formácii dva albumy - spoločná nahrávka s americkým saxofonistom Vincentom Herringom Piotrology a album Kulosaari, ktorý získal nomináciu v jazzovej kategórii Radio_Head Awards. V ankete bol nominovaný aj ďalší album kvarteta s názvom Ali, ktorý zároveň získal cenu Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka 2016. Lukáš Oravec Quartet sa tak stali prvou skupinou, ktorá toto ocenenie získala dvakrát.

Kvarteto spolupracuje s najlepšími telesami a hudobníkmi z európskej či americkej jazzovej scény ako Aaron Goldberg, Rick Margitza, Vincent Herring, Andy Middleton, Danny Grissett, Wayne Escoffery, Kalmán Oláh, Miroslav Vitouš, Peter Erskine, Benito Gonzalez, Gabor Bolla či Štátny komorný orchester Žilina. Kapela odohrala desiatky klubových koncertov a festivalových vystúpení po celej Európe.


Redakciu Hudba.sk informovala Žaneta Kravcová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Rudolf Baranovič