Prešovská kapela Sunlips pôsobí na scéne päť rokov, v priebehu ktorých sa jej členovia na nudu sťažovať nemohli. Koncertovali, vyhrávali súťaže, reprezentovali Slovensko na festivale Carpathia v poľskom Rzeszowe, no hlavne tvorili a nahrávali. Keďže postupne im hudobného materiálu pribúdalo, rozhodli sa ho vydať na regulárnom albume s názvom Dosť bolo rečí.

Album pokrstili v prvý aprílový piatok členovia kapely Komajota, s ktorou Sunlips v roku 2011 odohrali šnúru Elektro Tour. "Časť fotografií z turné zverejníme až vtedy, keď príde vhodný čas, lebo môj syn musí byť dospelý, aby ich mohol vidieť," smial sa Martin Husovský, no už s vážnou tvárou zdôraznil, že zostavu Sunlips tvoria skvelí ľudia, čo túto kapelu robí ešte lepšou. "Chcem, aby ste boli slávni a bohatí ako my. Držím vám palce, nech vás neopúšťa múza, energia, entuziazmus a nech sa o rok stretneme na vašom turné, kde vašou predkapelou budeme my," hodil rukavicu Huso.

"Náš album sa volá Dosť bolo rečí, a to môže vyvolávať rôzne asociácie. Keďže chceme viac robiť ako hovoriť a esenciou zbytočných rečí sú často noviny, rozhodli sme sa krstiť ich ústrižkami," vysvetlil gitarista Pavol Vozár. Sunlips počas večera odohrali koncert, v ktorom nechýbala energia a dobrá nálada. Ako však zdôraznila šarmantná speváčka, dostatok si jej nechali aj na májové klubové turné. Okrem série koncertov sa kapela pripravuje na natáčanie klipu k skladbe Všetko je raz prvýkrát.

Medzi hosťami krstu nechýbali ani Robo Šimko a Marek Osuch z kapely Massriot. Speváčka Sunlips Viky vraj svojho času míňala počas Superstar kredit práve na posielanie sms hlasov rodákovi z Rožnavy. Ich vzájomné muzikantské sympatie nakoniec prerástli do spolupráce v skladbe Rieka. "Sunlips som prvýkrát videl v Eurovízii. Keďže sa mi ich pieseň Správy v splne páčila, začal som si všímať viac, čo sa okolo tejto kapely deje. Neskôr sme sa zoznámili osobne a keď som rozmýšľal nad duetom, zavolal som Viky, lebo na spoločnú skladbu je to najlepšia speváčka na Slovensku," nešetril komplimentmi Robo Šimko.


Album, ktorý zavŕšil úspešných päť rokov

Skupina Sunlips vznikla v roku 2008 a aktuálne v nej pôsobia speváčka Viky, gitarista Pavol Vozár, basák Peter Kolarčík a bubeník Jakub Pločica. V roku 2009 sa kapela presťahovala z Košíc do Prešova a postupne začali prichádzať prvé úspechy - 2. miesto v súťaži Košický zlatý poklad, 1. miesto v súťaži Súboj kapiel na Domaši, 1. miesto v súťaži Rock Me Fest v Nitre, účasť v slovenskom kole Eurosongu, víťazstvo v súťaži Pegas a reprezentácia Slovenska na medzinárodnom festivale Carpathia v Rzeszove. Skupina má na konte aj jedno EP, klubové turné s Komajotou a dva videoklip - Dlho hľadaní a Iba dav, ktorý sa natáčal v spolupráci so študentmi Strednej filmovej školy v Košiciach.

Úspešnú "päťročnicu" uzatvára debutový album Dosť bolo rečí, ktorý ponúka desať autorských skladieb, jeden remix a spomínaný duet s Robom Šimkom. "Album by som necharakterizoval ako štúdiový v pravom slova zmysle, skôr ho vnímame ako kompiláciu, lebo skladby sme netočili naraz, ale s určitým časovým odstupom. V priebehu dvoch rokov si v nich zahrali až traja bubeníci a ako hostia priložili ruku k dielu Dano Špiner, Stano Čorej, či Laco Rychtárik," prezradil Vozár.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Imrich Makó, PR a produkčný manažér.

Foto: Jaroslav "Sohe" Suchár

Súvisiaci interpreti: Sunlips