Česká Akadémia populárnej hudby rozdala v sobotu 9. apríla v pražskom Hudobnom divadle Karlín výročné ceny Anděl. Išlo už o 25. ročník prestížneho podujatia, preto okrem cien za rok 2015 vyhlásili aj speváka, speváčku a skupinu štvrťstoročia.

Dvakrát si po cenu na javisko karlínskeho divadla prišla skupina Kryštof. Ocenenie Skupina roka a Najpredávanejší album získala vďaka novému albumu Srdcebeat, ktorý vyšiel v júni minulého roka. "Máme veľkú radosť, užívame si to, čo sme teraz robili a čo robíme. Ako je farebná a veselá tá platňa, tak veselí a farební sme aj my," opísal pocity za kapelu Kryštof jej líder Richard Krajčo.

David Koller si z podujatia taktiež odniesol dve ceny - v kategórii Spevák roka a Album roka. To sa stal album ČeskosLOVEnsko, ktorý vyšiel minulý rok v marci. "Nerátal som s tým, tá platňa vznikla na začiatku roka, vyšlo po nej veľa titulov, tak som si povedal, že to sa asi stratí. Mal som veľa podpory od chlapcov z vydavateľstva BrainZone, ďakujem aj mojej kapele, Marekovi Minárikovi, synovi Adamovi Kollerovi, Michalovi Pelantovi a Michalovi Nejtkovi. Album nerobíme pre ceny, robíme preto, aby sme zložili dobrú pesničku, ktorá keď ostane medzi ľuďmi, tak je to super," uviedol pre TASR zakladajúci člen skupiny Lucie.

Nové mená aj legendy

Zoznam interpretov s dvoma oceneniami uzatvára herečka a speváčka Barbora Poláková, ktorá si prevzala ocenenie Objav roka a Skladba roka. Barbora zabodovala na internete aj v českom rádiovom éteri s ironicky ladeným singlom Nafrněná. Po ňom nasledoval debutový eponymný album, ktorý vyšiel v novembri 2015. "Keď zaznelo prvýkrát moje meno, tak som ostala taká prekvapená, že som skoro nechcela ísť na javisko. A skoro som sa rozplakala, keď som mala povedať pár slov, ale zvládla som to. Štyri roky sme robili tento album, stretla som sa so skvelými muzikantmi, tá kapela je perfektná. Som veľmi rada, že platňa mala svoj čas. Anjelská soška veľmi poteší, dve o to viac," vyznala sa.

Kategória speváčka má po sobote nové meno, je ňou Klára Vytisková alias Klara., známa aj ako frontmanka kapely Toxique, s ktorou už v roku 2008 získala cenu Anděl v kategórii Objav roka. Svoju albumovú novinku s názvom Home vydala v novembri 2015 po tom, ako ako sa zviditeľnila ako porotkyňa v Česko Slovenskej SuperStar. "Sú to skvelé pocity, toto ocenenie som skutočne nečakala, som prekvapená a teraz si to začínam uvedomovať. Keď zaznelo moje meno a kráčala som na pódium, myslela som iba nato, aby som náhodou nezakopla. Podľa hodnotenia akadémie mám pocit, že má zmysel to, čo robím. Pustím sa do ďalších projektov, ale to by som urobila aj vtedy, keby som túto cenu nedostala, pretože toto ma v živote naplňuje a robí ma šťastnou. Chcem robiť to, čo ma baví," dodala s úsmevom Vytisková.

Členom Siene slávy Akadémie populárnej hudby sa stal skladateľ a hudobník Michal Pavlíček (Pražský výběr, Stromboli). "Veľká emócia, aj taká tréma spojená s dojatím, je to silné, je to zmes pocitov. Keď je človek starší, tak tieto veci vníma trošku intenzívnejšie, pripadal som si trocha nesvoj, že nedržím gitaru na pódiu pred plným hľadiskom, hovoril som si - kde mám gitaru, je to pre mňa ostrovček, kde sa cítim doma. Chystáme koncert Pražského výbeřu v O2 aréne a veľa koncertov v lete. Teraz si dám chvíľu pauzu, robil som Agávu, bola to nádherná premiéra v Bratislave, veľmi ma ten film bavil a inšpiroval, mám z neho radosť," uviedol pre TASR ocenený hudobník.

Speváčka, spevák a kapela štvrťstoročia

V jubilejnom 25. ročníku hudobných cien Anděl, nazývaných aj Czech Music Awards, vyhlásila akadémia aj ocenenia štvrťstoročia. Medzi speváčkami vzácne ocenenie získala Lucie Bílá, ktorá však na galavečeri chýbala, keďže mala v ten istý deň hneď dva vypredané koncerty na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu. Najväčším českým spevákom posledných 25 rokov podľa akadémie je Dan Bárta, známy okrem sólovej kariéry aj z muzikálov, či skupiny J.A.R. "Jesus Christ Superstar, Alice, Die el. Eleffant, J.A.R., Trio Roberta Balzara, Illustratosphere sú také míľniky mojej dráhy, skupiny, s ktorými som sa našiel, v ktorých som bol rešpektovaným a v ktorých som si zahral a ktoré mi hudbu priblížili ako niečo, čím sa budem zaoberať. Teraz dokončíme platňu s J.A.R., urobíme platňu s triom a budeme pracovať na nových veciach pre Illustratosphere, čo je dosť práce," uviedol Dan Bárta.

Medzi skupinami sa štvrťstoročnej pocty dostalo kapele Lucie. "Myslím si, že je to pekný darček k naším tridsiatinám, veľmi sa mi to páči. Keď som včera videl film, hrubý zostrih od Honzu Turka, uvedomil som si, že my si trocha zľahčujeme tie naše úspechy a robíme si z nich trocha zábavu v kapele, čo si veľmi cením, pretože sme vždy dokázali byť trocha s odstupom a nadhľadom k veciam, čo sa diali okolo nás. Uvedomil som si ešte ďalšiu vec, že všetky naše hádky neboli pre to, že by mal niekto z nás väčšie ego ako ten druhý, ale boli pre to, že každý z nás to chcel robiť absolútne naplno a najlepšie. Tá traskavá zmes korenia splodila veľa zaujímavých a dobrých skladieb, ktoré sa ľuďom páčia dodnes. Mám z toho veľkú radosť, ako sa hovorí, na vlne úspechu sa vždy dobre tvorí. Myslím si, že to je prísľub, že do budúcna by sme mohli opäť niečo spraviť, samozrejme, okrem veľkých koncertov k 30 rokom. Myslím si, že do budúcna bez novej platne to už nebude udržateľné, takže zrejme začneme niečo robiť," povedal pre TASR člen Lucie Michal Dvořák.     

Počas slávnostného večera, ktorý moderoval Libor Bouček, vystúpili Kryštof, Dan Bárta, Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Ewa Farna či kapela Slza. 

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl v hlavných kategóriách za rok 2015:
 
Skupina roka: Kryštof 
Spevák roka: David Koller 
Speváčka roka: Klara. 
Objav roka: Barbora Poláková 
Album roka: David Koller - ČeskosLOVEnsko 
Skladba roka: Barbora Poláková - Nafrněná 
Najpredávanejší album: Kryštof - Srdcebeat
Sieň slávy: Michal Pavlíček 

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl za uplynulé štvrťstoročie: 

Spevák štvrťstoročia: Dan Bárta 
Speváčka štvrťstoročia: Lucie Bílá 
Skupina štvrťstoročia: Lucie 

Zdroj: TASR + SITA (skrátené a upravené redakciou Hudba.sk)
Foto: Koláž (Facebook.com/skupinakrystof / Facebook.com/DavKoll / Ceskatelevize.cz)

Súvisiaci interpreti: David Koller, Kryštof