Americký hudobník Lindsey Buckingham skončil v kapele Fleetwood Mac. Formácia v pondelok prostredníctvom vyhlásenia informovala, že sa muzikant nezúčastní na jej nadchádzajúcom turné.

"Lindsey Buckingham nebude na tomto turné vystupovať s kapelou," uviedli Fleetwood Mac vo vyhlásení s tým, že mu prajú všetko najlepšie. Čo viedlo k ukončeniu spolupráce formácie a hudobníka, nie je známe. Jeho agent všetky žiadosti o komentár odkázal na publicistu  Fleetwood Mac. Ten zase uviedol, že zatiaľ nie je jasné, ako možno Buckinghama zastihnúť a dostať od neho reakciu na danú situáciu.

Buckinghama, ktorý kapelu opustil aj v roku 1987 a vrátil sa až v roku 1996, vo formácii počas turné nahradia Neil Finn z Crowded House a Mike Campbell z Tom Petty and the Heartbreakers. "Zahrali sme si s Mikeom a Neilom a chémia naozaj zapracovala a umožnila kapele uvedomiť si, že toto je tá správna kombinácia na pokračovanie v štýle Fleetwood Mac," vyjadril sa vo vyhlásení spoluzakladateľ kapely a bubeník Mick Fleetwood.

"Pred dvoma týždňami som dostal úžasnú pozvánku, aby som sa stal súčasťou naozaj skvelej kapely. O pár dní neskôr som stál v miestnosti hrajúc hudbu s Fleetwood Mac. Bolo to svieže a vzrušujúce, veľa úžasných skladieb, úžasný rytmus a dva z najlepších hlasov vôbec (Stevie Nicks a Christine McVie, pozn. SITA). Najlepšie je, že sme spolu zneli dobre. Prirodzene to zapasovalo. Nemôžem sa dočkať vystupovania," vyjadril sa Neil Finn. Pre Mikea Campbella bude turné s Fleetwood Mac prvé po smrti zakladateľa Toma Pettyho, ktorý skonal vlani v októbri.


Kapela Fleetwood Mac vznikla v roku 1967 a vystriedalo sa v nej množstvo hudobníkov, pričom jedinými stálymi členmi sú basgitarista John McVie a spomínaný bubeník Mick Fleetwood. V súčasnosti v kapele pôsobia aj Christine McVie (klávesy, spev) a Stevie Nicks (spev). Spomínaný Buckingham sa ku kapele pridal v roku 1974 spolu s Nicks, ktorá bola v tom čase jeho priateľkou.

Komerčne najúspešnejšími nahrávkami skupiny sú albumy Fleetwood Mac (1975), Rumours (1977) a Tango In The Night (1987). Nahrávka Rumours je dokonca v desiatke najpredávanejších albumov všetkých čias. V roku 1998 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v tom istom roku si na BRIT Awards prevzala ocenenie za mimoriadny prínos hudbe.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/FleetwoodMac

Súvisiaci interpreti: Fleetwood Mac