Legendárna škótska skupina Nazareth oslávi 50. výročie svojho vzniku na svetovom turné, ktoré dostalo príznačný názov Nazareth 50 Years Of Rock'n'roll. Odštartuje ho už dnes (10.4.) v ukrajinskom Charkove a ešte tento mesiac sa predstaví aj v troch slovenských mestách.

Slávne hity Love Hurts, Dream On, Broken Down Angel, My White Bicycle či Holy Roller si budú môcť vypočuť diváci v Dunajskej Strede (25.4.), Nových Zámkoch (26.4.) a Rožňave (27.4.).

Z pôvodnej štvorice zakladajúcich členov je dnes v kapele už iba basgitarista Peter Agnew. Za bicími v skupine je už takmer 20 rokov jeho syn Lee Agnew. Spevák s charakteristickým "chraplákom" Dan McCafferty odišiel z kapely v auguste 2013 zo zdravotných dôvodov. Kariéru musel ukončiť pre chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Aktuálnym frontmanom kapely je Carl Sentance, ktorý spieva čistejšie a má zaujímavý hlas, no originál je samozrejme len jeden a nie každému fanúšikovi jeho prejav vyhovuje. Štvrtým členom je gitarista Jimmy Murrison, ktorý je členom skupiny od roku 1994.


Kapela Nazareth vznikla v decembri 1968 v škótskom Dunfermline, jej predchodcom bola formácia The Shadettes, založená ešte v roku 1961. V roku 1970 sa presťahovali do Londýna, v novembri 1971 vydali debutový album Nazareth. V júli 1972 vydali druhý album Exercises a v máji 1973 tretí Razamanaz. Ten bol úspešný a hitmi z neho sa stali skladby Broken Down Angel a Bad Bad Boy.

Nazareth spolu vydali už 23 štúdiových albumov, ten najnovší s názvom Rock 'n' Roll Telephone vydali v júni 2014, predchádzajúci Big Dogz vyšiel v apríli 2011. K ich diskografii patria aj viac ako dve desiatky koncertných a kompilačných albumov. V singlovej hitparáde mali Škóti osem skladieb, známe sú ich piesne Dream On a Love Hurts. Pred 10 rokmi vystúpili v bratislavskej hale na Pasienkoch a v novembri 2010 absolvovali slovenské turné spolu so skupinou Desmod.


Zdroj: TASR (Monika Kozelová z agentúry Non-stop Production) + Hudba.sk
Foto: Roman Tripler - Facebook.com/nazarethofficial

Súvisiaci interpreti: Nazareth