V čase, keď sa väčšina Slovákov uzavrela vo svojich domácnostiach kvôli koronavírusu a musela spomaliť, sme sa rozhodli spestriť vaše dni malým hudobným projektom Do leta to dáme!. Oslovili sme známych hudobníkov, aby nakrútili videá, v ktorom vás naučia jeden zo svojich obľúbených hitov.

Dámy majú prednosť, ako prvé preto zverejňujeme video, ktoré pre všetkých svojich fanúšikov a nadšencov hudby nahrala Zuzana Smatanová. Keď sme ju s týmto nápadom na konci marca oslovili, na účasť v projekte bez váhania nezištne kývla. Zo svojej obývačky vás naučí hrať jeden zo svojich najväčších hitov Dnes sa mi nechce nič, ktorý u mnohých možno aj celkom vystihuje lenivé dni v karanténe. Okrem toho sme jej položili aj pár otázok, odpovede nájdete pod videom.

Pozrite si text a akordy piesne


Speváčka a skladateľka aktuálne tiež prežíva život v karanténe, bez koncertov a osobných kontaktov s fanúšikmi či kolegami. Vidí na tom aj niečo pozitívne? "Život v karanténe mi vzal to, čo všetkým, slobodu pohybu, možnosť byť s rodinou a moju prácu. Dal mi priestor na to byť sama so sebou, skúsenosť vedieť sa o seba postarať v ťažších podmienkach a dal mi možnosť byť denne kreatívna, či už hudobne, výtvarne, alebo kuchársky."

Zuzana Smatanová doslova pár dní pred vypuknutím pandémie prekvapila spoluprácou s kapelou ElevenHill. Jej posledným veľkým projektom je dvojalbum Echo, ktorý produkovala a vydala vo vlastnej réžii. Dostala zaň množstvo pozitívnych reakcií a piesne z neho sa tešili veľkej obľube v rádiách. Nás však zaujímalo, ako sa stavia ku kritike a či ju kritika v niečom posúva?

"Svojím malým spôsobom posúva každá kritika, ja sa však na kritiku pozerám ako cez sitko na cestoviny. Voda pretečie a zostane to podstatné. Ak by som sa riadila všetkými, ktorí ma v živote za niečo skritizovali, tak už by som bola všetkým možným, len nie sama sebou. Išla by som za hranice, kde ani dokonalosť nie je dostatočne dokonalá a táto cesta nevedie nikam inam, iba na psychiatriu. Kritika je dobrá vec, ale v mojom osobnom rozvoji som si ju prestala všímať, aby som bola v pohode a hlavne za seba."

O tom, prečo si do nášho projektu vybrala práve pieseň Dnes sa mi nechce nič, už niečo povedala v samotnom videu, my sme sa jej ešte spýtali, aký zážitok s ňou má najviac spojený. "Jediný výrazný zážitok s touto pesničkou mám, keď sme k nej natáčali videoklip a ja som sa celý text refrénu musela naučiť artikulovať odzadu, aby to vo finále vyzeralo na obraze úplne naopak. Vyšlo to, ale na podobnú šialenosť sa už asi nikdy nedám," smeje sa Zuzana.


V ďalšom pokračovaní projektu Do leta to dáme! sa môžete tešiť na Michala Žitňanského z kapely Zoči Voči. Tipnete si, ktorú skladbu si pre vás pripravil?

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová