Keď sa spoja dve dlhodobo populárne koncertné kapely zo Slovenska a Česka v Londýne plnom krajanov nemôže to dopadnúť zle. O oddanosti tamojšieho publika sa najnovšie presvedčila aj skupina Hex, ktorá v britskej metropole vystúpila spolu s Chinaski. Okrem toho má bratislavská hudobná stálica za sebou aj veľkolepý štart open-air sezóny.

Hex a Chinaski sa v Londýne predstavili v posledný aprílový deň, svoje koncerty odohrali pred vypredaným hľadiskom klubu 229 Venue. "Na londýnsky koncert sme sa tešili, bol vypredaný do posledného miestečka. S Chinaski sme si zaspomínali na rok 1999, keď sme boli spolu na česko-slovenskom turné, takže to bolo pre nás zároveň aj príjemné stretnutie so starými kamarátmi. Na pódiu sme sa cítili fantasticky, keďže gro publika tvorili Slováci a Česi. Atmosféra bola úžasná. V Londýne sme zostali, a tak bol čas aj sa porozprávať s našimi fanúšikmi. Tí sa neskutočne tešili a dožadovali sa opakovania na budúci rok," hovorí Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Nabité koncertné leto a práce na novom albume

Okrem londýnskeho úspechu si skupina Hex v týchto dňoch užíva aj koncertovanie na Slovensku. Má za sebou niekoľko majálesov a teší sa na ďalšie open air podujatia. "Majálesy milujeme, je to pre nás dokonalý štart letnej sezóny. A čo nás veľmi teší je, že nás majú radi nielen fanúšikovia strednej generácie, ale aj študenti. Vždy sa ich na našich koncertoch objaví veľmi veľa. Majálesy boli pre nás zároveň skúškou nového systému hrania a ozvučenia, keďže sme sa pred letnou sezónou zavreli na pár dní do hangáru v Senci a poctivo sme skúšali nový zvukový systém," priblížil hudobník.

Hex, Bratislavský majáles 2016 Zdroj: Daša ŠimekováHex na Bratislavskom majálese 2016

Jedným z najväčších koncertov Hexu je každoročne vystúpenie na Tyršovom nábreží v Bratislave, kde sa počas uplynulého víkendu aj tento rok zišli desiatky tisíc ľudí. Počasie tento rok festivalu naozaj prialo a najviac fanúšikov bolo pod pódiom práve v sobotu večer, kedy dav okrem Hexu roztancoval aj Polemic. "Špeciálnym koncertom je pre nás vždy Bratislavský majáles, kde na nás chodí okolo 15-tisíc ľudí. Túto akciu považujeme za top akciu roka. Tento rok sme hrali za nádherného západu slnka a tá atmosféra sa nedá ani opísať. Veľmi sme si koncert užili a to isté sme cítili aj z Bratislavčanov," teší sa Yxo.

Momentálne sa už Hexáci chystajú na ďalšie koncerty po celom Slovensku. "Osobitne sa tešíme na náš klasický Žákovic Open alebo na koncert na Trenčianskom hrade, či na akcie agentúry Topfest (napr. festival Červeník). Znova budeme celé leto tráviť na cestách, to je vlastne pre nás hlavná sezóna. Okrem koncertovania sa púšťame do práce na nových pesničkách, uvidíme, ako nám to pôjde. Radi by sme na jeseň vydali nový singel a niekedy v prvej polovici budúceho roka aj nový album," uzatvára Yxo. Okrem spomenutých akcií sa kapela predstaví aj na prvom tohtoročnom festivale zo série Fun rádio Dohoda - 25. júna v Banskej Bystrici.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Hex