Organizátori festivalu Pohoda pripravujú v spolupráci s Rádiom_FM najväčší Pohoda Deň_FM v histórii. Koncertné štúdiá Slovenského rozhlasu obsadia podobne bohatým a pestrým programom, ako sa tomu každoročne deje počas Radio_Head Awards Festivalu. A aj v tomto prípade bude vstup voľný.

Od ôsmej rána do desiatej večer vystúpia v troch koncertných štúdiách nielen domáci ale aj zahraniční umelci. Súčasťou akcie bude aj literatúra (Slam Poetry, Čau o piatej, Dano Majling), tanečné workshopy s Muzičkou a Morongovcami, premiéra dokumentu 20 rokov Pohody, turnaj v stolnom futbale a verejná tlačová konferencia, na ktorej organizátori prezradia novinky Pohody 2017, vrátane nových mien v lineupe.

Festivalovému programu tento rok dominujú výrazné umelkyne a podobne to bude aj na Pohoda Dni_FM. V Štúdiu 1 odohrajú koncerty tri mimoriadne speváčky, ktoré sa predstavia aj na trenčianskom letisku. Hlavnou hviezdou festivalového warm-upu bude Dillon, brazílska speváčka usadená v Berlíne, ktorej tvorbu charakterizujú temne ladené melodické skladby, tlmená elektronika, klavír a hlavne jej krásny, špecifický hlas. BBC ju prirovnáva k Lykke Li a Fever Ray, Berliner Zeitung k Björk. Po dvoch úspešných albumoch a nádhernej minuloročnej nahrávke z koncertu v Haus der Berliner chystá tretí štúdiový album a turné, v rámci ktorého sa predstaví aj na Pohode 2017.


V najväčšom rozhlasovom štúdiu zaznie aj magická kombinácia ľudovej hudby, elektroniky aj klasiky v podaní Kataríny Málikovej, ktorej album Pustvopol je jedným z najvýraznejších debutov na našej scéne za posledné roky. Potvrdili to tohtoročné Radio_Head Awards, kde Katarína získala ceny v troch kategóriách, no album už prekročil aj hranice Slovenska. Za všetko hovorí úspech v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe, kde sa hudobníčke ako prvej reprezentantke slovenskej scény podarilo bodovať tri mesiace po sebe - aktuálne jej patrí 10. miesto v konkurencii 139 nominovaných albumov z celého sveta. Trio zaujímavých speváčok, ktoré sa predstavia na Pohoda Dni_FM, doplní Ela Tolstová so svojou skupinou Tolstoys.

Štúdio č. 5 bude fungovať počas celého dňa a okrem vysielania naživo a verejnej tlačovky sa v ňom odohrá aj niekoľko koncertov. Večer bude patriť kreatívnej elektronike. Elektro Guzzi sú slovenskému publiku už dobre známi rakúski experimentátori s tanečnou hudbou a punkovým nástrojovým obsadením - bicie, basa, gitara. Naživo ponúkajú fascinujúcu a dynamickú live show, pri ktorej sa až čudujete, ako to môže fungovať bez použitia počítača či slučiek. Slovenskí Barcode DJs zase predvedú, že hudobným nástrojom môže byť aj čítačka čiarových kódov. Okrem hudobného zážitku ide aj o skvelú performace.


V "Päťke" zahrá aj jedno z najvýraznejších exportných mien slovenskej hudby, B-Complex. Vo svojom drum&basse spája elementy liquid funku, ale aj tvrdšie bicie a basy. Za úspešný štart medzinárodnej kariéry vďačí skladbe Beautiful Lies, ktorá vyšla vo vydavateľstve Hospital Records. Fanúšikov rýchlych zlomených beatov poteší aj rodáčka z Piešťan vystupujúca ako Changing Faces, ktorú vychválil britský portál UKF v článku s titulkom Who the hell is Changing Faces?. "Smart pop" v podaní Nvmeri vyváži "primitive rock" kapely Saténové ruky a štartérom dňa bude pre niekoho "smart" a pre niekoho "primitive" hudobno-vizuálny projekt Panáčik. Autentický folklór prinesie Muzička, Fero a Barbora Morongovci s ňou urobia aj dva tanečné workshopy.

Na Pohoda Dni_FM bude aj Pohoda Shop, v ktorom bude od ôsmej ráno k dispozícii 79 kusov permanentiek na festival za zníženú cenu 79 eur. Po ich vypredaní sa budú predávať za aktuálnu predpredajovú cenu 89 eur, ale aj s pribaleným darčekom. Fanúšikovia budú môcť vyhrať lístky na Pohodu v turnaji v stolnom futbale - ak porazia pravidelne trénujúcich členov agentúry Pohoda. Vstup na všetky koncerty a podujatia v rámci najväčšieho festivalového warm-upu v Slovenskom rozhlase je voľný. Tým, ktorí nemôžu prísť osobne, priblíži atmosféru Pohoda Dňa_FM vysielanie Rádia_FM.

Takto vyzeral Pohoda Deň_FM minulý rok:



Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka, PR manažér festivalu Pohoda. Podrobnosti o Pohoda Dni_FM nájdete na stránke podujatia na Facebooku alebo na oficiálnom webe festivalu www.pohodafestival.sk.

Foto: Dillon-music.com

Súvisiaci interpreti: Dillon, Elektro Guzzi