Fanúšikovia originálnej fúzie slovenského folklóru s jazzom a prvkami súčasnej vážnej hudby sa dočkali. Kapela Ľudové Mladistvá, ktorá minulý rok získala cenu Objav roka na Radio_Head Awards a predvlani vyhrala súťaž talentov na Bratislavských jazzových dňoch, tento týždeň pod hlavičkou vydavateľstva go2stage vydáva svoj očakávaný debutový album.

Ľudové Mladistvá za ostatné dva roky predstavili v podobe videoklipov päť skladieb, ktoré nájdete aj na albume, avšak v úplne nových aranžmánoch. Práve preto sa v niektorých prípadoch zmenil aj ich pôvodný názov, rovnako ako pri všetkých ostatných skladbách, na jednoslovný.

Samotný názov albumu Viete ako... skvele vystihuje osobnosť zakladateľa a tvorivého lídra kapely Martina "Majla" Štefánika, ktorý toto slovné spojenie používa často a rád. Album vznikol počas intenzívnych dvoch mesiacov nahrávania v SMT Studiu a zmestilo sa naň viac ako 50 minút kvalitnej a originálnej slovenskej hudby. Tracklist tvorí deväť skladieb, ku ktorým sú však pridružené aj ďalšie dve bonusové kúsky - a cappella v podaní štyroch speváčok skupiny a inštrumentálne sólo basgitaristu Jozefa Madolu.


Hosťujúci speváci, Šeban aj sláčikový orchester

Majlo si na svoj ambiciózny debut prizval mnoho zaujímavých hostí, medzi ktorými sú mená ako Andrej Šeban, Kamil Mikulčík, Sisa Féherová, Samuel Hošek, sláčikové Spectrum Quartett, ktoré nedávno na spoluprácu oslovila aj Jana Kirschner, cimbalista Ľubomír Gašpar či dokonca operná speváčka Katarína Kurucová.

Veľmi originálny a náročný prístup si kapela zvolila pri nahrávaní piesne Hlaše, ku ktorej v júni predstaví svoj ďalší videoklip. Vznikla spolu s 30-členným sláčikovým orchestrom pod vedením Tomáša Köppla, ktorý sa spojil exkluzívne iba pre túto príležitosť. "Táto skladba sa nahrávala úplne najdlhšie a najťažšie. Bolo to šialené, tridsať skvelých muzikantov v orchestri sa v tejto kombinácii stretlo prvýkrát, aby nahrali skladbu, ktorú dovtedy nepoznali. Bolo to dobrodružné a s výsledkom som veľmi spokojný. Touto cestou by som sa im rád poďakoval, odviedli kus poctivej práce," zhodnotil nahrávanie Majlo.

Album Viete ako... oficiálne vyšiel v stredu 9. mája, od zajtra (11.5.) bude dostupný v streamingových službách a deň pred jeho vydaním kapela zverejnila krátky dokument o jeho nahrávaní spolu s ukážkami skladieb. Majlo má vysoké očakávania, no zároveň je v napätí, ako budú nahrávku hodnotiť fanúšikovia a kritici. "Vždy som si kládol vysoké ciele a z tohto albumu by som chcel mať niečo veľkolepé, urobili sme pre to maximum. Mám však samozrejme aj obrovský rešpekt a obavy, ako bude album prijatý," priznal talentovaný klavirista a skladateľ.


Ľudovky spracovali po svojom, ich pôvod priblížia v booklete

Odkazy na korene slovenskej ľudovej tradície nájdete nielen v samotných skladbách, ale aj v booklete albumu. Etnologička Jana Ambrózová ku každej skladbe pripravila podrobný etnologický popis, ktorý odhalí pôvod slovenských piesní z albumu. 

Filozofia vytvárať zo starých vecí nové sa zrkadlí nielen v tvorbe Ľudových Mladistiev, ale aj v originálnom ekologickom koncepte pripravovaného turné s názvom Viete ako - Eko tour 2018. "Naša tvorba je úzko prepojená s tradíciami, prírodu máme veľmi radi, pre našich predkov bola na prvom mieste. Tieto korene je občas dobré si pripomenúť, príroda je totiž vzácna, rovnako ako prostredie, v ktorom žijeme. Preto sme vymysleli ekologické turné, počas ktorého sa budeme snažiť robiť čo najviac vecí eko. Lebo, viete ako..." konštatuje s úsmevom Majlo. (Škoda, že turné nenazval Viete Eko...)

Ekologické turné zakončia 11. júna v Bratislave veľkolepým krstom vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu. Vstupné na tento koncert je zadarmo, Ľudové Mladistvá pozývajú každého, kto má chuť spoznať ich originálnu tvorbu. Na eko koncepte turné sa podieľajú aj partneri, vďaka ktorým sa bude kapela počas koncertov presúvať na elektromobiloch, koncerty bude propagovať na šetrných LED billboardoch a pre fanúšikov chystá limitovanú secondhand edíciu tričiek alebo špeciálne eko stoličky.

Ľudové Mladistvá, 2018 Zdroj: Kristína Denková

Členovia kapely:

Martin Majlo Štefánik - zakladateľ, skladateľ, piano (Konzervatórium v Bratislave)
Martin Jeriga - husle (Royal College of Music, London)
Ján Kružliak ml. - husle (The Royal Academy of Music, Denmark)
Jakub Kačic - bicie (Berklee College of Music, JAMU Brno)
Jozef Madola - basgitara, kontrabas
Nina Kollárová - vokály
Mária Nagyová - vokály
Diana Minarovičová - vokály
Terézia Jarošová - vokály

Produkcia albumu: Adrián Líška
Sound engineering a mix: Martin "Baky" Bakoš / SMT Studio
Grafický dizajn: Terézia Denková s použitím techniky linorytu

Vydanie nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner.

Aktualizácia (11.5.): Album Viete ako... si môžete od dnes vypočuť na Deezeri, Spotify a ďalších digitálnych platformách.




Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.facebook.com/LudoveMladistva a www.instagram.com/ludovemladistva.

Foto: Kristína Denková