Nitrianska kapela Symfobia mala byť posledných týždňoch na dvoch českých turné s kapelami Citron a No Control a v týchto dňoch by sa začala pomaly pripravovať aj na letné festivaly. Súčasná situácia s pandémiou nového koronavírusu im však tieto plány zmarila. Fanúšikom to chcú vynahradiť novým videoklipom.

Nakrútili ho k skladbe Smog of Tomorrow z rovnomenného albumu, ktorý vyšiel minulý rok v marci. Prečo sa videoklip k titulnej piesni ich druhého albumu točil až po roku od jeho vydania? "Chceli sme ho urobiť už dávnejšie. Minimálne rok sme o tom hovorili, ale nakoniec sme sa vždy rozhodli pre videoklip na inú skladbu, vždy z iného dôvodu. Každopádne, naši fanúšikovia si ju stále pýtali, čiže sme vedeli, že ju určite raz urobíme," prezradila jedna zo speváčok kapely Erika Strečková.

Druhá speváčka Simona Janovičová sa pridala ku kapele až keď bol aktuálny album hotový. Na CD preto jej hlas ešte nepočujete. Rovnako ako v prípade minuloročného videosingla Flowing Down, aj vizuál Smog of Tomorrow prináša novú verziu piesne, kde už počuť obe vokalistky. Simona obe skladby prespievala v štúdiu Randal Factory pod dohľadom Jimiho Cimbalu.

O samotný videoklip sa postarali kameraman Jakub Chochula prezývaný Kubo Točič, režisér Vladimír "Valo" Kozaňák a scenárista Vladimír Dubeň, ktorí sa podieľali aj na predošlých videoklipoch k skladbám Bury It a Flowing Down.


Až druhá verzia klipu

Videoklip sa nakrúcal na troch miestach v priebehu dvoch dní a filmári s ním mali množstvo práce. "Prvá verzia klipu vyzerala úplne inak, avšak nepozdávalo sa nám tam zopár vecí. Rozhodli sme sa pre dotočenie ďalších záberov, ktoré do klipu vniesli nový príbeh," objasnila Erika Strečková.

Zábery s kapelou nakrúcali v kultúrnom dome v Šali, lezecké scény vznikli na Zobore. Hoci z klipu sa môže zdať, že natáčanie bolo nebezpečné, nakrúcalo sa na dvoch menších skalách pod dohľadom profesionála. "V klipe to vyzerá, akoby sme zdolávali veľkú skalu," hovorí speváčka s úsmevom. "Navyše celý čas bol s nami skúsený horolezec Rasťo Kaňa, ktorý zdolal kopce ako Mont Blanc, Elbrus, Ararat či Kazbeg. Čiže pri ňom sme sa naozaj nemuseli obávať ničoho. Všetko nám vysvetlil a dával na nás veľký pozor."

Smog zajtrajška ako zrkadlo našich temných stránok

Skladba Smog of Tomorrow je taký malý paradox. Niekto by možno čakal, že podľa prevažujúcich tém albumu či temného bookletu bude titulná skladba o kritike spoločnosti. Avšak opak je pravdou. "Táto pieseň je o povzbudení konať správne, aby sa nám tu spolu žilo lepšie. Myslím, že každý si v tej skladbe vie nájsť to svoje, pretože je tam veľmi veľa odkazov a nedá sa povedať jednoslovne, o čom pieseň je. Avšak smog zajtrajška vnímame ako zrkadlo našich temných stránok. V našich textoch hovoríme o aktuálnych globálnych problémoch, doposiaľ sme ale ešte ani v jednom texte nespomenuli závislosť na niečom či niekom, pritom je to veľmi dôležitá téma, o ktorej treba hovoriť. Preto sme boli radi, keď nám náš filmársky tím oznámil, že chce spojiť túto tému s našim textom," vysvetlila Erika.

Simona Janovičová sa vo videoklipe prezentuje ako človek závislý na alkohole a drogách. "Je to také zvláštne, že práve ja, čo v bežnom živote odmietam aj tabletku od bolesti hlavy, som obsadila rolu závisláčky od tabletiek, drog, alkoholu... Samozrejme, nik z nás nemôže tvrdiť, že 'toto sa ma netýka' alebo 'mne sa to stať nemôže'. Ako som si to mohla v klipe vyskúšať, určite nechcem zažiť pocit, že strácam kontrolu nad vlastným životom. Že to už nie som ja, kto o ňom rozhoduje. Viem si predstaviť, aké je ťažké túto úlohu získať späť. Našťastie sú medzi nami ľudia, ktorí pomáhajú," vyjadrila sa Simona k svojej úlohe vo videu.

Metal si nevyberá

Obe speváčky sa zhodujú, že nakrúcanie videoklipov je zábavné a prináša kopu nevšedných zážitkov. Napríklad keď Simona nakrúcala zábery s modelárskou hlinou na tvári. "Sušili ma dvoma fénmi približne pol hodinu. Musela som mať zatvorené oči, aby sme neskôr zachytili na kamere to praskanie a olupovanie. Takže, ani sa zasmiať na Piťukových vtipoch, ani sa brániť Ferovým pripomienkam... Aj to olupovanie bolo celkom bolestivé, výraz v tvári autentický. Nemôžem však tvrdiť, že by som trpela. Veľa sme sa nasmiali. Vlastne ako vždy," povedala. 

"Ako vždy keď robíme videoklip, aj tentokrát sme zažili nezabudnuteľné momenty. Predstavte si, že máte vypeckovanú hudbu na celú sálu v kultúrnom dome a príde za vami nejaký pán, či by sme to nemohli stíšiť, pretože vedľa majú baptisti omšu. O ďalšiu pol hodinu, práve keď sa točia zábery s bubeníkom, ktorý do toho práši o stošesť, príde za vami ďalší pán, že dokedy tu budeme, pretože nad nami majú šachový turnaj a nemôžu sa sústrediť. Hold, metal si nevyberá...," uzavrela s úsmevom Erika.

Ďalšie videoklipy kapely Symfobia:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér skupiny Symfobia Stanislav "Stillborn" Černák. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.symfobia.skwww.facebook.com/symfobia a www.instagram.com/symfobiaofficial.