Aj tento týždeň priniesol várku nových videoklipov. Prinášame vám prehľad tých najzaujímavejších, ktoré podľa nás stoja za pozornosť. Či už kvôli interpretovi, piesni alebo vizuálnemu spracovaniu.

Islandská speváčka Björk zverejnila druhý videoklip k piesni Notget. Novinka pozostáva z čiernobielej a farebnej časti, pričom v každej z nich sa interpretka predstavila v inom kostýme. O réžiu sa postarali Warren Du Preez a Nick Thornton Jones. 51-ročná rodáčka z Reykjavíku predtým ponúkla klip k piesni Notget s využitím virtuálnej reality.

Skladba pochádza z albumu Vulnicura, ktorý vyšiel v januári 2015. Nahrávka obsahuje celkovo deväť piesní, medzi ktorými sú skladby ako napríklad Stonemilker alebo Lionsong. Speváčkin spolupracovník Andrew Thomas Huang v nedávnom rozhovore pre magazín The Fader prezradil, že Björk pripravuje nový album.


Tento týždeň sa pripomenula aj ďalšia pozoruhodná speváčka a hudobníčka. PJ Harvey zverejnila videoklip k piesni Camp, v ktorej hosťuje egyptský muzikant Ramy Essam. Autorom fotografií, ktoré použili vo videu, je Giles Duley. O strih novinky sa postaral Rick Holbrook.

Výťažok z predaja skladby pôjde na konto libanonskej charitatívnej organizácie Beyond Association. Na nahrávaní piesne sa podieľal aj speváčkin dlhodobý spolupracovník John Parish. Ramy Essam uviedol, že spolupráca so 47-ročnou interpretkou bola výnimočná. "Pracovať s PJ Harvey bolo pre mňa veľkou cťou. Bolo to veľmi inšpiratívne. Mohol som tak chvíľu žiť svoj sen," uviedol Egypťan.


Americká R&B skupina TLC predstavila prostredníctvom služby YouTube videoklip ku skladbe Way Back. V novinke možno vidieť členky formácie Tionne "T-Boz" Watkins a Rozondu "Chilli" Thomas ako si užívajú na záhradnej párty, počas ktorej so skupinou tanečníc predvádzajú svoje tanečné kreácie. V klipe, o ktorého réžiu sa postaral filmár LCRS, sa predstavil aj rapper Snoop Dogg, ktorý v piesni hosťuje.

Video je prvým klipom formácie od vizuálu k piesni Damaged, ktorý zverejnili v roku 2003. Way Back je prvým singlom z očakávanej piatej a zároveň poslednej štúdiovky formácie, ktorá vyjde 30. júna. Nahrávka s názvom TLC bude obsahovať dvanásť skladieb. 


Britská speváčka a raperka srílanského pôvodu M.I.A., ktorá sa už o mesiac druhýkrát predstaví na festivale Pohoda v Trenčíne, zverejnila skladbu Goals. Štyridsaťjedenročná interpretka venovala novinku oddaným fanúšikom, ktorým sa takto chce poďakovať za podporu. Speváčka k piesni ponúkla aj videoklip, v ktorom je možné vidieť množstvo záberov z koncertov. Na klipe spolupracoval aj fotograf a grafik Jaime Martinez


Prekvapením týždňa môže byť spojenie kanadského enfant terrible Justina Biebera s francúzskym dídžejom. David Guetta zverejnil singel 2U, v ktorom kanadský spevák hosťuje. "Justin má jednoducho unikátny hlas a jeho talent a rozhodnutia veľmi rešpektujem. Zariskoval a nedávno veľmi kreatívnym spôsobom objavil sám seba. Som veľmi pyšný na to, že sa s ním môžem deliť o nahrávku," uviedol o novinke 49-ročný dídžej v stanovisku. Guetta k skladbe ponúkol aj videoklip, v ktorom sa predstavili modelky značky spodnej bielizne. Klip má za dva dni viac ako dva milióny zhliadnutí.


Francúzska rocková kapela Phoenix predstavila videoklip k piesni Goodbye Soleil. V novinke, ktorá je nakrútená v štýle starých zrnitých videí, možno vidieť rôzne zábery na letovisko v Taliansku a členov formácie, ktorí si tam užívajú dovolenku. Singel je ďalšou ukážkou z ich očakávanej štúdiovky Ti Amo, ktorá vyjde 9. júna. 

Kapela je momentálne na svetovom turné, ktoré odštartovala 12. mája v Miami. V rámci koncertnej šnúry navštívi v júli napríklad aj festival Out of the Woods v rakúskom mestečku Wiesen, Melt! Festival v Berlíne či Rock in Roma v Ríme. V septembri potom absolvujú ešte koncerty v Dubline, Paríži a Londýne.


Podstatne tvrdšie a divokejšie ako francúzski rockeri znejú Američania, ktorí vystúpia aj na Topfeste v Piešťanoch. Skupina Gogol Bordello vydá 25. augusta album Seekers and Finders. Novinka bude obsahovať jedenásť skladieb, z ktorých už skupina predstavila prvý singel Saboteur Blues aj s lyric videom. Líder formácie Eugene Hütz v oficiálnom vyhlásení uviedol, že pieseň poukazuje na ľudí, ktorí nežijú v prítomnosti a ničia sa myslením na minulosť alebo budúcnosť.


Na Topfeste vystúpi aj skupina Bastille. Tá tento týždeň ponúkla novinku ku skladbe Glory. Pochádza z ich albumu Wild World, ktorý uviedla na trh vlani v septembri. V novinke možno vidieť lídra formácie Dana Smitha a jeho priateľku ako ležia na kapote auta a rozprávajú sa o rôznych bláznivých príhodách, ktoré zažili. Tie sa však menia podľa toho, či o nich rozpráva spevák alebo jeho partnerka. 

Bastille nakrútili video v Dallase počas svojho nedávneho amerického turné. Na prelome júna a júla zahrajú v Piešťanoch. Pieseň si budú na živo môcť vychutnať návštevníci festivalu Topfest. Bude sa konať v piatok 30. júna a sobotu 1. júla a vstupenky naň kúpite v sieti Predpredaj.sk.


Zjemnila aj americká formácia Blink-182. Dôkazom je videoklip k piesni Home Is Such a Lonely Place. Novinka vznikla pod režisérskou taktovkou Jasona Goldwatcha. Klip nakrútil štýlom rodinného videa a možno v ňom vidieť členov formácie ako trávia čas so svojimi najbližšími predtým, než odídu na turné, a tiež ako koncertujú. "Video je pravdepodobne najjednoduchšie, ktoré sme kedy nakrútili. Všetko, čo sme museli urobiť, bolo len byť doma s našimi rodinami a priateľmi, keď sme sa pripravovali na turné. Je to tiež naše najosobnejšie a najúprimnejšie video," uviedla skupina v poznámke pri klipe.


Americkí nu-metalisti Korn zostávajú svojmu zvuku verní. Klip k pesničke Black Is The Soul zverejnili v stredu a doteraz má 1,1 milióna zhliadnutí. V novinke sa predstavila okrem členov formácie aj žena, ktorá hľadá svoju tvár. Skladba sa nachádza na albume The Serenity of Suffering, ktorý formácia vydala minulý rok v októbri. O produkciu sa postaral Nick Raskulinecz.


Fanúšikov rockovej hudby poteší aj anglické duo Royal Blood. Nový klip má k piesni I Only Lie When I Love You, ktorá sa bude nachádzať na albume How Did We Get So Dark?. Skupina ho plánuje vydať 16. júna. Nahrávala ho v Brightone, Los Angeles, Nashville či v Bruseli, kde s ňou pracoval aj producent Jolyon Thomas. Na finalizácii albumu sa podieľal aj Tom Dalgety. Album bude obsahovať celkovo desať skladieb. Skupina sa tento rok predstaví napríklad na poľskom festivale Open'er, ktorý sa bude konať od 28. júna do 1. júla v meste Gdynia.


Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: Youtube.com