Ani sme sa nenazdali a piata séria Česko Slovenskej SuperStar sa chýli ku koncu. Už dnes sa na obrazovkách televízie Markíza a Nova dozvieme meno víťazky. Tento rok sa do veľkého superfinále vôbec prvýkrát v histórii "federálnej" verzie tejto šou dostala čisto ženská zostava. O víťazstvo zabojujú Tereza Mašková, Karmen Pál-Baláž a Eliška Rusková.

Nie je to tak dávno, čo sa na obrazovkách objavil prvý z tohtoročných kastingov. SuperStar 2018 odštartovala 25. februára a po sérii šiestich výberových kôl, následného supervýberu a dvoch semifinále sa šou prehupla do finálových prenosov. Tých bolo tento rok pomenej, rovnako ako v predošlej sérii. Kým v minulosti sme boli zvyknutí, že finálové kolá sa mohli natiahnuť aj na takmer tri mesiace, tentokrát to celé v rámci live prenosov ubehlo len za päť týždňov. Podobne je však tomu aj vo svete. Napríklad americká obdoba SuperStar (American Idol), ktorá sa tento rok vrátila na obrazovky po dvojročnej prestávke, musela svoje živé prenosy tiež výrazne okresať.

Česko-slovenskej verzii obľúbenej šou viac ako dvojročná prestávka mimoriadne prospela. Nielenže sa produkcii podarilo zostaviť porotu, ktorá ako celok zafungovala oveľa viac, než tá v predošlej sérii, no mimoriadne dobre dopadla aj zmeska súťažiacich. Paľo Habera sa dokonca niekoľkokrát vyjadril, že po speváckej stránke ide o jeden z najsilnejších ročníkov, aký sme tu mali.

Favoritka poroty

Jednoznačnou favoritkou poroty pred dnešným superfinále je Tereza Anna Mašková. Tá už od kastingov podáva výborné výkony bez akýchkoľvek zaváhaní a ani raz sa nedočkala negatívneho hodnotenia. Jej semifinálové vystúpenie so skladbou One Night Only od Jennifer Hudson dokázalo postaviť celú porotu zo stoličiek a patrí medzi to najlepšie, čo sme tento rok mohli počuť. Mimochodom, talentovanú rodáčku z Prahy sme pred ôsmimi rokmi ešte ako neskúsené dievča mohli vidieť aj v šou Česko Slovensko má Talent, kedy pozitívne šokovala Lucii Bílú.


Tereza bodovala i v ďalších kolách SuperStar a hrdo zvládla aj pieseň Vyznanie od Mariky Gombitovej, s ktorou si už mnoho spevákov v minulosti uškodilo. Habera bol po tomto výkone 21-ročnej speváčky doslova hotový a dodal, že Tereza by mala vyhrať SuperStar. "Pred každým kolom som nervózna a verím, že budem aj teraz. Ale väčšinou keď sa postavím na pódium a začnem spievať, tak to zo mňa spadne," vyjadrila sa v rozhovore pred finále Tereza Mašková, ktorá by raz chcela vystupovať v arénach pred stotisícovým davom.

Zatiaľ má státisíce fanúšikov "iba" na internete - jej videá sú na Youtube z tohtoročných súťažiacich suverénne najsledovanejšie, čo potvrdzuje jej úlohu favoritky. Až päť jej vystúpení má viac ako pol milióna prehratí, ostatné superfinalistky túto hranicu dosiahli iba s videami z kastingu a Karmen ešte v duete Survivor (Destiny's Child) s Terezou. Celkovo majú Maškovej súperky oproti nej na Youtube zhruba polovičné čísla. Ak teda ružovovlasá speváčka dnešné finále vyslovene nepokazí, mala by v diváckom hlasovaní uspieť.


Rozhovor s Terezou:


Slovenská šampiónka

Ako jediná Slovenka sa do superfinále prebojovala talentovaná Karmen Pál-Baláž. Ak by v tejto sérii nebola jej konkurentkou Tereza, mala by víťazstvo takpovediac isté. Už v rámci kastingov bola na prvý pohľad ustráchaná Slovenka jedným z najväčší prekvapení. Rodáčka z Rožňavy si so sebou priniesla klávesy, svojím výkonom porotu totálne odrovnala a vyslúžila si označenie ako "slovenská Alicia Keys".


"Keď som sa prihlásila do SuperStar, určite som nemala také vysoké očakávania, že sa dostanem až sem. Predtým som to videla iba v telke a chcela som to zažiť," prezradila 19-ročná hudobníčka, ktorú od kariéry speváčky neodrádza ani istá strata súkromia. Veľkým plus v prípade Karmen je jej obrovská muzikálnosť. Brunetka totiž dokázala bez zaváhania podať skvelý výkon s rockovými peckami Proud Mary od Tiny Turner alebo Dream On od Aerosmith, ale aj s emotívnými baladami Wings od Birdy, či Someone Like You od Adele.


Pozrite si aj spomínaný duet Survivor:


Rozhovor s Karmen:


Prekvapenie ročníka

V úvode šou by zrejme nikto nečakal, že len 15-ročná Eliška Rusková sa dostane do absolútneho finále. Eliška si na rozdiel od svojich dvoch rivaliek niekoľkokrát od poroty vypočula aj kritické slová, v poslednom kole sa jej však podarilo dokázať, že svoje miesto v superfinále si zaslúži právom. S piesňou Stay od britskej skupiny Shakespears Sisters podala svoj najlepší výkon v celej súťaži.


"Mám pocit, ako keby som žila vo sne a toto všetko sa vôbec nedialo. Vôbec si neuvedomujem, že tam sú tie kamery a že sa na mňa skutočne pozerá celý národ. Cítim sa, ako keby to bol koncert a tie kamery vôbec nevnímam," prezradila o svojich pocitoch počas vystúpení Eliška, ktorá to, že je najmladšou superfinalistkou, berie ako veľkú výhodu. Podpora divákov rodáčku z Orlovej ju dostala až do posledného kola, preto ju netreba podceňovať. Môže ísť o "čierneho koňa", ktorému sa v prípade bezchybného výkonu podarí zdolať aj silnú konkurenciu.


Rozhovor s Eliškou:


V superfinále vystúpi aj Emma Drobná a Mikolas Josef

Počas dnešného priameho prenosu sa na javisku okrem troch superfinalistiek ukáže aj víťazka predchádzajúceho ročníka Česko Slovenskej SuperStar Emma Drobná. Tej sa podarilo zvrátiť tvrdenia o tom, že SuperStar už na našom trhu nemá čo ponúknuť a akýkoľvek víťaz aj tak o pár mesiacov upadne do zabudnutia. Drobná v minulom roku vydala debutový album You Should Know, z ktorého pochádzajú úspešné single Smile a Words, či pieseň Try, ktorá sa stala ústrednou skladbou nového slovenského filmu Dôverný nepriateľ. 

V rámci večera sa diváci môžu tešiť aj na vystúpenie českého speváka Mikolasa Josefa, ktorý tento rok zabodoval v pesničkovej šútaži Eurovízia. So skladbou Lie To Me sa mu podarilo Česko po rokoch dostať do veľkého finále, kde skončil na výbornom šiestom mieste.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstartv2018