Tri roky od vydania oceňovaného debutu Pustvopol ohlasuje Katarína Máliková jeho nasledovníka. Dlhý odstup od prvotiny zúročila na to, aby sa posunula do neprebádaných teritórií. Nové spracovania ľudových piesní tak na jej druhom albume nečakajte, môžeme sa však tešiť na originálnu hudbu s veľkou hĺbkou, o čom svedčí aj prvá zverejnená skladba.

Slovenská speváčka, skladateľka a producentka Katarína Máliková svoj očakávaný druhý album nazvala Postalgia. Čo to vlastne je? "Clivý pocit, túžba, alebo žalospev nad niečím, čo sa nakoniec nestalo. Možno ste to čakali, možno ste o tom iba snívali. Možno ste v to dúfali alebo ste ani nevedeli, že je to súčasťou vašej projekcie o tom, čo by mohlo, alebo malo byť. O čom ste snívali a nestalo sa? Prežil niekto z vás takýto zvláštny nostalgický pocit?" uviedla hudobníčka ešte v máji na svojej Facebook stránke.

Už niekoľko mesiacov tam s fanúšikmi pravidelne komunikuje o nových skladbách, prezrádza zaujímavosti o procese nahrávania albumu a zdieľa svoje pocity s ním spojené. Oplatí sa to sledovať, máloktorý slovenský umelec či umelkyňa pristupuje k propagácii albumu na sociálnych sieťach tak intenzívne, a pritom maximálne prirodzene a otvorene už počas procesu jeho vzniku. Väčšinou sme svedkami toho, že sa objaví maximálne pár fotiek zo štúdia a potom už nasledujú single a samotné vydanie albumu. V rámci nezávislej scény je tiež nezvyk, že dátum vydania nahrávky sme poznali už viac ako pol roka dopredu. Vyjde 8. novembra pod značkou Slnko Records, ktorá uviedla na trh aj jej prvotinu.

Prvou zverejnenou skladbou z Postalgie je skladba De Profundis, ktorú speváčka na Youtube a digitálnych streamovacích platformách ponúkla v piatok (7.6.). Pomalá klavírna skladba so snovou atmosférou a éterickým vokálom presne vystihuje pocity spojené s nostalgiou za nezažitým. Pieseň, ktorej text obsahuje úryvok zo Svätého písma v latinčine (Žalm 130, 1: "Z hlbín volám k tebe, Pane"), je umeleckou sondou do hlbín ženskej duše. Hudobne je plná vrstiev, farieb a delikátne spracovaných zvukov, ktoré ukazujú zreteľný posun v Málikovej tvorbe. Na nahrávaní sa podieľali Žaneta Tomek (husle), Jozef Lupták (violončelo), Barnabás Kollárik (klarinet), Mikuláš Havrila (trombón) a samotná autorka okrem spevu nahrala klavír a syntetizátory.


V objatí nových zvukov a inšpirácií

Zo staršej tvorby Kataríny Málikovej má novinka najbližšie k skladbe Nová krajina, ktorá patrila k najzaujímavejším momentom albumu Pustvopol. Dosahuje tu však úplne novú úroveň intimity a podľa textov, ktoré priebežne zverejňuje na sociálnej sieti, sa môžeme tešiť na ešte hlbší pohľad do jej vnútorného sveta.

Hudobníčka svoj nový album pripravovala so zámerom prekročiť hranice žánra world music, do ktorého bola zaraďovaná vzhľadom na výraznú folklórnu stopu na svojom debute. Túto inšpiráciu však už podľa vlastných slov "vyčerpala", a tak sa vydala objavovať neprebádané zdroje zvuku. V novom repertoári zachováva krehkosť a znamenitosť klavírnych aranžmánov a spevu, omnoho viac však budeme počuť nové nástroje ako syntetizátory či loopery.

Aktuálne sa talentovaná rodáčka z Polomky na Horehroní sústreďuje na dokončenie albumu, v lete však fanúšikov poteší niekoľkými vystúpeniami, ktoré budú jej rozlúčkou so starým repertoárom. Väčšinu z nich odohrá sólo, sú však medzi nimi aj dva koncerty s Ansámblom, ktoré budú poslednými v danej zostave. Pripravované vystúpenia tak uzavrú "pustvopolské" obdobie a umožnia fanúšikom naladiť sa na novú etapu jej tvorby. Špeciálnym bude vystúpenie speváčky so sláčikovým súborom Mucha Quartet v rámci festivalu BRaK v sobotu 15. júna v Novej Cvernovke, kde premiérovo zaznie naživo aj ďalšia skladba z Postalgie s názvom Biely deň.

Najbližšie koncerty Kataríny Málikovej:

12. 6. - Praha, Strecha Lucerny (Never Sol a Katarína Máliková sólo)
15. 6. - Bratislava, Nová Cvernovka - Bratislavský knižný festival (Katarína Máliková a Mucha Quartet)
16. 6. - Bratislava, Stará Tržnica - Nedeľná paráda (Katarína Máliková sólo)
16. 6. - Bratislava, Fuga - Deep Dive presents Nytt Land (RU) + Katarína Malíková 

Posledné koncerty v zostave Katarína Máliková & Ansámbel:
21. 6. - Trenčianske Teplice - Art in park 
22. 6. - Rimavská Sobota - Fraj festival 
--

28. 6. - Banská Bystrica - Festival 7 dní - 7 nocí / Literárna bašta 
27. 7. - Zvolenská Slatina - Guča Umenia (Katarína Máliková sólo)
17. 8. - Nitra - FLAAM (Katarína Máliková sólo)

S debutom očarila aj zahraničie

Katarína Máliková vtrhla na scénu v roku 2016 debutovým album Pustvopol, ktorý tvorili úpravy ľudových piesní z jej rodného kraja aj vlastné autorské skladby. Jej schopnosť citlivo a s ľahkosťou spojiť ľudové motívy so žánrami ako elektronika, jazz či vážna hudba v krátkom čase spustila vlnu pozitívnych reakcií publika aj hudobných kritikov.

Okrem domácich úspechov v podobe troch cien na Radio_Head Awards 2016 s Pustvopolom bodovala aj v európskych a svetových rebríčkoch. Vo výročnom World Music Charts Europe (WMCE) sa tri mesiace po sebe umiestnila v Top 20 (najvyššie na 8. mieste) a ako prvá slovenská umelkyňa v histórii sa umiestnila aj celoročnom rebríčku Top 50 - v celosvetovej konkurencii world music albumov obsadila skvelé 23. miesto, pričom išlo o najvyššie umiestnený album spomedzi všetkých nahrávok z krajín východnej Európy.

Z ostatné tri roky odohrala viac než 100 koncertov po celom Slovensku aj v Českej republike vrátane vystúpení na festivaloch Pohoda a Colours of Ostrava. V januári reprezentovala Slovensko na prestížnom holandskom festivale Eurosonic, kde vystúpila na jednom z najväčších pódií v Grand Theatre. Jej vystúpenie okrem iných médií ocenila aj nemecká verzia známeho hudobného časopisu Rolling Stone.


Text: Patrik Marflák + TS (Zuzana Mráziková)
Foto: Barbora Vaculová