Folkloristi Vladimír Michalko a Jakub Filipko snívajú o tom, že Slováci raz budú tancovať ľudovky na ulici tak, ako Argentínčania vo verejných priestranstvách tancujú tango. Aj preto založili Rozhybkosti, ktorý má nielen zaujímavý príbeh, ale aj v rámci celkového prístupu sa vymyká bežnému štandardu folklórnych festivalov na Slovensku.

Keď sa Vladimír a Jakub pred niekoľkými rokmi zúčastnili najznámejšieho folklórneho festivalu Východná, ráno po festivale sa zobudili pri východe slnka v miestnom amfiteátri. Mrzelo ich, že po skončení tohto populárneho podujatia sa na tak jedinečnom mieste v srdci Slovenska už celý rok nič podobného zamerania a významu neudeje. A tak vznikol nápad založiť OZ Dobrá Východná, ktoré už piatykrát organizuje aj ďalší festival vo Východnej - Rozhybkosti.

Festival Rozhybkosti Zdroj: Simona Lomnická
Foto: Simona Lomnická

Festival, na ktorom nie ste len divákmi

Na rozdiel od ostatných (nielen) folklórnych festivalov, na aké sú návštevníci u nás zvyknutí, kde sa väčšina programu odohráva na pódiu a ľudia sú len pasívni diváci, priniesli Rozhybkosti celkom nový koncept. Po celé štyri dni, ktoré festival trvá (tento rok od 18. do 21. júla), sa účastníci aktívne zapájajú do diania a intenzívne sa venujú rôznym oblastiam tradičnej ľudovej kultúry - tancu, spevu, hudbe alebo remeslám. Je len na návštevníkovi, ktorá oblasť ho zaujíma a do ktorej sa zapojí. 

Okrem intenzívne prebiehajúcich kurzov ponúka festival aj bohatý sprievodný program, ako sú napríklad Burza krojov, kurz práskania bičom, kurz kosenia alebo netradičný futbal na folklórnu nôtu. Súčasťou festivalu je aj zaujímavý program pre deti. A tak, kým sa rodičia venujú svojmu programu, o deti sa stará animátor a zoznamuje ich hravou formou s rôznymi oblasťami našej tradičnej ľudovej kultúry.

Pozrite si, ako to na festivale vyzeralo minulý rok:


Chcú ukázať pravdivý folklór

Organizátori festivalu si dávajú záležať na tom, aby folklór vyučovali len profesionálni pedagógovia, ktorí sa mu dlhé roky venujú. Zároveň dbajú na to, aby sa jednotlivé prvky tradičnej ľudovej kultúry vyučovali bez porušovania ich základných princípov. Napríklad na kurzoch tanca sa preto účastnící neučia len základné alebo náročnejšie tanečné motívy, ale oboznamujú sa aj s históriou, ktorá sa k jednotlivým prvkom tradičnej ľudovej kultúry viaže.

"Máloktorý Slovák vie, že spevom si napríklad ľudia dávali signály alebo že bolo celkom bežné, aby si na konci dňa prespievali, čo zažili, napríklad na melódiu Kohutík jarabí a pieseň už nikdy nezopakovali," vysvetľuje riaditeľ festivalu a známy folklorista Vlado Michalko. Spolu s ostatnými členmi tímu verí, že takto sa im prostredníctvom festivalu podarí folklór znovu zaradiť do bežného života a dňa Slovákov. "Veľmi by sa nám páčilo, keby si Slováci tancovali ľudovky na ulici tak, ako je bežné vidieť Argentínčanov tancovať tango," dodáva s úsmevom Vlado.


Miešanie kultúr, ktoré obohacuje

Na festivale sa vyučuje najmä folklór karpatskej kotliny, kam spadá folklór nielen zo Slovenska, ale aj Maďarska a Rumunska. Do budúcnosti však majú organizátori festivalu Rozhybkosti smelé ambície rozšíriť ponuku aj o lekcie tradičného folklóru z rôznych krajín sveta. Pre tento ročník sú zatiaľ zaradené do programu lekcie írskeho tanca a flamenca. Všetky lekcie prebiehajú v celom areáli Východná v cca. hodinových blokoch. 


Vyvrcholením festivalu Rozhybkosti 2019, ktorý sa uskutoční v amfiteátri Východná už budúci týždeň - od 18. do 21. júla (štvrtok-nedeľa). Okrem skupinových a individuálnych štvordňových permanentiek na celý festival sú v predaji aj samostatné vstupenky na sobotný koncert legendy folklóru Jána Ambróza a v súčasnosti veľmi populárneho speváka Štefana Šteca, ktorý koncertoval napríklad aj s IMT Smile.

Vstupenky:  

Koncept podujatí a aktivít o.z. Dobrá Východná je určený pre vyznávačov aktívneho životného štýlu, milovníkov prírody, tradícií, pre mládež aj rodiny s deťmi i náhodných turistov. Jedným z hlavných podujatí združenia je práve festival Rozhybkosti, ktorý v roku 2015 založili Vladimír Michalko, Alfred Lincke, Jakub Filipko a Miroslav Sakáč.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.rozhybkosti.sk a novinky môžete sledovať aj na www.facebook.com/rozhybkosti.sk.

Pozrite si upútavky na jednotlivé kurzy v rámci festivalu Rozhybkosti 2019:


Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu Rozhybkosti informovala Petra Juhásová. Tlačovú správu sme upravili.


Foto: Rozhybkosti.sk, Simona Lomnická